Вторник, 5 Декември 2023, 23:19

Преди 141 г. България възкръсва. Честит национален празник, българи!

3 Март 2019, 08:14
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2442 9


България чества днес националния си празник – Деня на освобождението.

На 3 март (19 февруари по стар стил) 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага краят на Руско-турската война от 1877-1878 г. Войната, която е десета в поредицата от руско-турски войни, е наречена Освободителна, тъй като довежда до освобождаването на част от българите от Османската империя и създаването на Третата българска държава.

Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство. Еднократно като официален празник е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно става официален празник.

Руско-турската война започва на 12/24 април 1877 г. с издаден в Кишинев Манифест на император Александър Втори. Включено е и Българското опълчение (12 опълченски дружини), самостоятелна българска доброволческа войска, създадена по предложение на руския генерал Р. М. Фадеев с подкрепата на Българското централно благотворително общество и славянските благотворителни комитети в Русия, които закупуват със свои средства 12 оръдия и голям брой пушки и патрони и ги предоставят на опълченците.

Според плана на руското командване от октомври 1876 г. първоначалното предназначение на Опълчението е да служи като "пеши конвой на главнокомандващия княз Николай Николаевич". Напливът от доброволци не престава и до обявяването на войната през април 1877 г. в Опълчението са зачислени 7444 бойци и 81 офицери в 6 дружини (3 бригади). Командир на българското опълчение е руският генерал Н. Г. Столетов.

На 6 май 1877 г. жителите на гр. Самара им подаряват бойно знаме. Самарското знаме е бойното знаме на Трета дружина от Българското опълчение, станало светиня за българския народ в борбата му за национално освобождение. Ушито е по време на Априлското въстание 1876 г. от жителите на руския гр. Самара (откъдето носи и името си), но междувременно въстанието е потушено.

Изработено е от монахини от Самарския девически манастир. Направено е от двоен тънък копринен плат с червена, бяла и синя ивица с размери 185/190 см, с пришит в средата от двете страни черен кръст. На лицевата страна в кръста са изобразени славянските първоучители Св. св. Кирил и Методий, а на другата - Иверската Света Богородица.

Знамето участва във всички боеве на Опълчението. Под него падат 5 знаменосци и сам подполковник Калитин - един от най-способните офицери в руската армия. Самарското знаме е единственото бойно знаме, наградено с орден "За храброст" първа степен (30 август 1880 г.).

Българските опълченци проявяват особено голям героизъм при отбраната на Шипченския проход (9-11 август 1877 г.). В края на декември 1877 г. те вземат участие и в боевете при Шипка и Шейново. След подписването на Санстефанския договор (1878 г.) Опълчението е отделено от състава на руската армия и става основа за изграждането на младата българска войска, наречена Българска земска войска.

Шипченската епопея прави прелома на войната необратим. Боевете на Шипка се водят на най-високите точки на Шипченския проход - връх Шипка (до 1951 г. - Св. Никола, до 1977 г. Столетов) и Орлово гнездо от 9/21 до 11/23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

На 3 март в малкото селце Сан Стефано (дн. Йешилкьой), разположено на 12 км от Истанбул, е подписан мирният договор между Русия и нейните съюзници Румъния, Сърбия и Черна гора, от една страна, и Османската империя, от друга. Санстефанският мирен договор е предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили.

Постановленията за България се съдържат в членовете от 6 до 11 и в член 19. Съгласно тях България се учредява като автономна, но васална държава с граници, които обхващат с малки изключения почти всички земи в европейската част на Турция, населени с българи. Общата й площ възлиза на повече от 170 хиляди кв. км.

Санстефанският мирен договор увенчава с успех многовековните борби на българите и довежда до възстановяване на българската държава.

Честит национален празник, България!

Източник: dnes.bg

Коментари (9)

 • 1.

  Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

 • Отговори (2) (0)
  2. добавен от: Анонимен 3 Март, 14:52

  Браво! Много изчерпателно!

 • Отговори (2) (0)
  3. добавен от: Райчо Георгиев 3 Март, 16:48

  Честит празник бьлгари свободна България. Но некой незнаят какъв празник е и веднага коментари. Днес смесе освобождението на България, горд сьм че сьм бьлгарин!!!

 • Отговори (2) (6)
  4. добавен от: Анонимен 3 Март, 19:28

  В кметския сайт не може да се пишат коментари защото трябва само да се хвали чудото кмет. Е браво нека гражданите по тьрсят в ГУГЬЛ--КМЕТ В КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ

  • (0) (4)
   1. добавен от: Анонимен 3 Март, 22:27

   И в "ПИК" го пишеше преди няколко дни така, че недоразумението колкото и да налага цензура, истината не може да се скрие!

  • (0) (1)
   2. добавен от: Анонимен 5 Март, 09:23

   Mрънкало!

 • Отговори (6) (0)
  5. добавен от: Анонимен 4 Март, 07:05

  Аха пише и за Владко Горанов който живее в апартамент на кръстника си и му дава обществени поръчки. Но за тупалката конпи няма конфликт на интереси. Четем ние четем...

 • Отговори (3) (0)
  6. добавен от: Анонимен 4 Март, 07:06

  https://www.youtube.com/watch?v=P0i1yL7JNzE&feature=share

 • Отговори (5) (0)
  7. добавен от: Анонимен 4 Март, 18:18

  През кое хилядолетие ще оправите пътя от Правец до Етрополе, а бастуни такива..........

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Подкрепяте ли да се отнемат колите на пияните и дрогирани шофьори?

Анкета » коментари (2)

Подкрепяте ли да се отнемат колите на пияните и дрогирани шофьори?

отговори
Категорично да, само така може да се преборим с тези хора на пътя (130)
70% Complete
Да, но тестовете за наркотици дават много грешки и първо това трябва да се отстрани (54)
70% Complete
Не, по този начин само ще увеличим корупцията в МВР (38)
70% Complete
По-добре да взимат книжки за по-дълго и при неспазване – в затвора (32)
70% Complete
Всяко чудо за 3 дни, ще вземат някоя кола и после всичко ще застине (4)
70% Complete