Понеделник, 16 Септември 2024, 21:56

Предизвикателствата пред общините при трансформиране на системите за управление на отпадъци

5 Септември, 17:28
(0) (2)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1389 1


Сдружение на Югозападните общини продължава с поредицата от събития, посветени на една от най-актуалните теми за общините – предизвикателствата при трансформиране на системите за управление на отпадъците.

Във всяка една от срещите, се затвърждаваше мнението, че общините няма как сами да преодолеят всички предизвикателства и затруднения, които срещат при прилагане на новите основи за изчисляване на такса битови отпадъци.

Общините стартираха процеса, като навсякъде са сформираха работни групи от общински експерти и съветници, които работят по променената нормативна рамка. В повечето общини се направиха предварителни изчисления за всички видове основи и се определиха възможностите за прецизиране на данните.

В момента се определят възможните варианти за определяне на зоните за сметосъбиране и сметоизвозване, честотата на услугата, тежестта на отделните видове услуги, приноса на разделното събиране и ред други експертни дейности, които ще залегнат в анализа и определянето на размера на такса битови отпадъци.

Изключително предизвикателство са проблемите, които общините срещат със съпоставянето на данните от различните официални регистри и информационни системи, като все още няма осигурен автоматизиран достъп на общините до регистрите на НАП, НОИ, НСИ, което би облекчило значително процеса.

Общините разчитат на подкрепа от страна на централната власт за гарантиране на приходите, ако наредбите не бъдат приети от общинските съвети или пък бъдат обжалвани. Това може да се случи само чрез нормативни промени. Важно е да се осигури и финансиране за нова техника, съдове и да се търсят иновативни решения за определяне на количествата отпадък.

По време на дискусиите, се очертаха и други съществени проблеми, като недостатъчно доброто партньорство с организациите по оползотворяване или отказа от сключване на договори от фирми, занимаващи се с излезлите от употреба гуми, батерии и акумулатори, негодни лекарства, масла, опасни отпадъци и др.

Общините напълно са изключени от финансиране за дейности по обезвреждане на тези продукти, а така също и за организиране на дейности по разделно събиране на масово разпространени отпадъци и стимулиране на гражданите за разделното им събиране.

Продължават усилията на СЮЗО и общините – членове за търсене на балансирани решения, така че прилагането на принципа „замърсителят плаща“ да доведе до качествена промяна в управлението на битовите отпадъци и поведението на всички нас като граждани.



Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 6 Септември, 17:12

    Депото е пълно втората клетка не е готова за използване .
    Да му мисли кмета

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (71)
70% Complete
Не (246)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (21)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (74)
70% Complete
Всички са маскари. (111)
70% Complete