Петък, 27 Септември 2024, 06:53

„Предизвикателството пред българския туризъм: да подготвяме собствени кадри, които да работят в страната“ – Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма (ВИДЕО)

22 Септември, 13:12
(3) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 950 6


Каква е равносметката от изминаващия летен туристически сезон? Какви отзиви дават представителите на хотелиерския и ресторантьорския бизнес за вносната работна ръка от Казахстан и от други страни извън Европа? Има ли Министерството визия за развитието на туризма в общините от Софийска област?

Тези въпроси зададохме на зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева, която бе участник във форума в Етрополе “Демографското бъдеще на регионите“:

„Имахме един добър, спокоен сезон. Равносметката в цифри ще я видим в края на месец октомври. Относно вносната работна ръка от Казахстан - има положителни примери и практики, но не навсякъде е така. Това е временно решение. Трябва да разчитаме на собствения потенциал, на образованието, на кадрите, които немалко професионални училища в сферата на туризма подготвят. Това е предизвикателството в стратегическо отношение: да подготвяме собствени кадри и да ги мотивираме да работят в страната“, каза в интервю за „Балканец“ зам.-министърът.

На въпроса как Министерството ще подпомогне развитието на туризма в Софийска област, зам.-министър Георгиева отговори:
„Визията на Министерството на туризма се защитава от Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма с времеви хоризонт до 2030г. По-прагматичният лост е Планът, в съответствие с тази стратегия. В момента подготвяме плана, който е двегодишен. Залагаме на специализираните видове туризъм, които допълват масовия туризъм, с който България е известна.

В Софийска област има възможност за такива видове туризъм- религиозен, кулинарен, екотуризъм, пешеходен, конен туризъм, колоездене. Как - стана дума за "Бранд България "– голямото предизвикателство на цялата туристическа индустрия – убедителната картина и разказ за малките общини. Много важно е да дадем приоритет на допълващите видове туризъм. През последните 5-6 години има нарастване на дяла на културния туризъм, който е 20% от Националния туристически продукт и здравният туризъм, чийто дял е 16%. Това са популярните специализирани видове туризъм, но за тези малки общини, с изключителни природни дадености, като Етрополе, има шанс да популяризират другите видове туризъм.

На провелия се форум, тук в Етрополе, стигнахме до два извода : Първият – за да има развитие на туристическа дейност е добре да има голям и отговорен инвеститор – какъвто в Етрополе е Елаците-Мед; второ - трябва да има позитивен поглед на медиите върху туризма, защото позитивната гледна точка дава самочувствие и мотивация. Туризмът, като индустрия на гостоприемството, има нужда от самочувствие.“


Цялото интервю може да видите тук:





Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (7) (9)
    1. добавен от: Приказки от 1001 нощ 22 Септември, 14:37

    Бъра бъра два чадъра!

  • Отговори (5) (9)
    2. добавен от: Анонимен 22 Септември, 14:49

    Почнете да плащате заплати по 3-4 хияди и ще се намери кой да ви работи

    • (8) (0)
      1. добавен от: Анонимен 23 Септември, 16:56

      Така де, да не е луд Ганьо тарикатът да ви работи за по-малко от 3, 4 000 лева. Дотогава ще бие майка си и баща си, за да им вземе пенсиите и ще стои по цял ден в кръчмите.

  • Отговори (1) (7)
    3. добавен от: Росицо Бояновска 22 Септември, 22:10

    Сетихте се,когато коня отиде в реката!
    Спахте 30 и години,а ние се пенсионшрахме?!!
    И сега ще ги търсим от Африка,Азия!
    А кога ще учат език,колко и как познават България,комуникацията е мвого важна,рацговори,соито рекламират стравата дори на рецепцшя!.........
    Темата е много дълга,но.....загубеното време струва скъро!
    Попътен вятър,дано усреете!

    • (8) (0)
      1. добавен от: Анонимен 23 Септември, 06:33

      Българите, дето заминаха да работят в чужбина, все езици са знаели. Неволята учи.

  • Отговори (7) (1)
    4. добавен от: Обективен 23 Септември, 08:41

    Добре, че бяха украинците, та запълниха работните места сега и когато беше най голямата криза след ковид епидемията, иначе щяхме да ядем бахура, щото Ганьо е тарикат и мързелив. На тия хора ръцете трябва да им целуваме, дойдоха от друга страна образование,млади и стари с желание за работа и пари и запълниха празнотите в почти всички сфери, като изправиха България на крака. Виждам и по морето този сезон как работят с желание и такт,а не като нашите дръвници, абе по всичко са по европейци от нас. Въпрос на манталитет и възпитание, браво на тези хора и повече от тях трябва да привлекат в сферата на туризма, а и други такива.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (77)
70% Complete
Не (261)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (23)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (81)
70% Complete
Всички са маскари. (124)
70% Complete