Понеделник, 29 Април 2024, 13:57

Председателят на ЗК Трудовец даден на прокурор

10 Май 2015, 18:03
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5056 33


Членове на земеделската кооперация в Трудовец внесоха две жалби срещу председателя й Иво Каменов до Районна прокуратура-Ботевград. Причината е, че Каменов е уличен в подправвяне на подписи на документи, както и други злоупотреби. Става въпрос за един фалшифициран протокол, който отразява закупуване на тракор, а всъщност реално такъв документ не е излезнал от земеделската кооперация. Друго нарушение е разширение на склада за продукцията. Закупени са материали, които са платени в кеш от самия председател. Контролният и управителния съвет не са уведомени за тези действия. Сред констатираните нарушения е и това, че при провеждане на мелиорации, пръскане, торене не са викани членове на контролния съвет. Водената тетрадка е подправена. Почеркът е един същ и в протокола при уволняване на главния счетоводител Мария Филипова. Жената е уволнена на 27 април и документите , които се изискват при протичащия в момента одит, не могат да бъда издадени, поради обстоятелството, че няма кой да ги издаде. Заповедта за дисциплинарното й уволнение е пусната по електронен път.
През 2011 Марин Василев наема от кооперацията земя, а през следващата година е станал член на управителния съвет, твърдят авторите на жалбата. Според тях това е нарушение на чл. 43, ал.4 , според който човек до сребърна линия не може да участва в сделки на кооперацията.

Председателят самоволно е сключвал сделки за продажба на пшеница. На Иво Каменов е бил определен лимит от 150 литра гориво за месец, а през миналата година той го е надвишил с 1241 литра. За всички сделки не са викани членове на контролния или управителния съвет, само са уведомявани, че такива са реализирани и то на цени по-ниски от след това предложените.
Авторите на жалбата настояват да се направи независим финансов одит , а не от Националното сдружение на кооперациите. Според тях мотивът им да подадат сигналите е, за да спре дотук дейността на председателя. Те смятат, че Иво Каменов управлява земеделската кооперация еднолично. За това са му поискали оставката. Друг вариант е да се закрие кооперацията и нейните арендатори да управляват нейните земи.
След приключване на одита председателят на земеделската кооперация ще даде становище, дали са основателни сигналите на членовете или не.

Земеделскатa кооперация в с.Трудовец е регистрирана на 1-ви септември 1993 г. Тогава видният общественик и понастоящем председател на Общински съюз на пенсионерите в община Ботевград Цано Георгиев, организира Инициативен комитет за създаването на кооперацията. За периода до днес, тя се ръководи от още двама председатели – Иван Стаменов и Иво Каменов. Настоящият е избран през април 2008г.
В момента Земеделската кооперация в Трудовец има 800 членове с обработваема площ около 5 хил.дка земя,а 1 200 декара са дадени под аренда. За миналата 2014 г кооперацията е отчела загуба от 92 хил.лв.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (33)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 10 Май, 18:35

    Одита по искане на Председателя е само финансов. А е необходим одит и от данъчното и от НАП, който касае Председатела на Кооперацията.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 10 Май, 19:06

    Трима мошеници

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 10 Май, 19:36

    Тоя е голем приятел на Гачо по 6 часа играеха табла във ВИК

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 10 Май, 20:14

    Иво загазил си го мойто момче?

  • 5.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: анонимен 11 Май, 06:56

    иво не само че го е загазил но и марин василев трябва да е привлечен под съдебна отговорност

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 11 Май, 08:20

    Кь

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 11 Май, 08:25

    Крайно време беше да спре те си мислеха че е тяхна а ма добре пуска тая коопераци само иво работи а пъкса ремонти барбекюта

  • 9.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 11 Май, 13:03

    ТОЛКО СА ГРАМОТНИ, ЧЕ ЕДИН ФИФНАНСОВ ОТЧЕТ НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (56)
70% Complete