Четвъртък, 29 Август 2024, 01:53

Представена бе книгата „Твоят глас може да промени живота ти”

15 Юни 2023, 01:53
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 836 2


На 14 юни в общинска библиотека "Иван Вазов" - Ботевград бе представена втората книга на Дими Йорданова Командучи - „Твоят глас може да промени живота ти”.

Замислял ли си се някога колко е важен твоя глас?
И когато си в ролята на говорител, а така също и когато си в ролята на слушател?
Приятният глас е жив и хармоничен, тъй като неговият ритъм, тон и паузи са модулирани.
Значението на гласа, освободен от диалектни акценти и коригиран с всякакви дефекти в произношението, предава на слушателя усещането за близост, за човек, на когото може да се има доверие, компетентен и самоуверен.
Ако ти си говорещия, значението на твоя глас засилва чувството за доверие и сигурност в това, което трябва да кажеш в различни ситуации и контексти.

Инвестираме много, по отношение на парите и времето си, в грижата за външния вид, като винаги се опитваме да покажем най-добрата ни страна пред другите.
На бизнес среща се появяваме с изряден външен вид, подходящо облекло, модерни аксесоари… И без изобщо да помислим за важността на гласа.
Какво инвестираме, за да придадем значение на нашия глас? Мисля си за значението на гласа като елемент за обогатяване на нашата личност.
С топъл и нюансиран глас можем да привлечем вниманието на другите и да достигнем през вокалните емоции ниво на синергия с нашия събеседник. Така влизаме в полето на емпатийната комуникация.


За Дими Йорданова

Тя е родена през 1966 година в София.
"От много години имам една страст – да изучавам лабиринта на човешките взаимоотношения", казва за себе си тя в сайта diyo-coach.com
Завършила магистратура по клинична психология в Нов Български Университет и специализира Краткосрочна терапия.
Професионалната й кариера продължила като психолог в Нафтекс България Холдинг АД, където провеждала групово-динамични форми на тренинг, психодиагностика и се занимавала с качествени методи на изследване в управлението. По-късно завършила и магистратура по Маркетинг в УННС.
Участвала в екипа на съставителите на първия каталог на психолозите в България.
Професионалната й кариера продължи като специалист на свободна практика – консултант по организационно развитие и психология на рекламата, с качествени методи на изследване в комуникациите.
От 15 години живее в Рим, Италия, където работи в областта на стратегическата комуникация, маркетинга и културната медиация.
Специализирала Voice Coaching в LаVoce.net – иновативен метод за анализ и дешифриране на вокалните емоции, който представила на VI Научен конгрес на психолозите в София през 2011г.
Провежда поредица от семинари в София с Италианска търговска камара, Конфиндустрия България, СУ „Климент Охридски”, съвместно с Италианския Културен Институт в София през 2012г.
Консултант е на Културна Асоциация „Паралел 43“ и Българското Неделно Училище „Асен и Илия Пейкови“, Рим.
Кореспондент е на Интернет Радио Татковина от Рим – радиото на българите по света: http://www.tatkovina.com/
Работи в областта на личностното развитие и ефективната комуникация. Фокусирана е върху съзнателната употреба на гласа в психологичен аспект, основана на паравербалната комуникация.
Провежда консултации и семинари, както в професионалната, така и в личната сфера. Уменията й намират еднакво добро приложение в областта на търговията, преговорите, медиацията, а така също и в междуличностните отношения и работа с деца.
От няколко години работи с предприемачи, мениджъри, учители и психолози като обучител и треньор на гласа (Voice Coach) в България и Италия.
Автор и на иновативния метод за комуникация DIYO ®.

Какво представлява иновативния метод за комуникация DIYO ®?

Методът DIYO ® представя гласа като генератор и трасформатор на вокални емоции (емоциите, които предаваме чрез нашия глас). Той е интерактивен метод за анализ и трансформация на вокалните емоции, който разглежда гласа като основен инструмент за вътрешна и външна комуникация, т.е. със себе си и с другите.

Методът DIYO ® прави анализ на паравербалната част от комуникативния процес.

Той представя компоненти на интонационната изразителност:
Мелодика
Сила
Темпо
Ударение
Паузи
Тембър

Основната проблематика в комуникативния процес идва от факта, че гласът предава емоции идващи от подсъзнанието на говорещия. Те се приемат директно от подсъзнанието на неговия събеседник и се идентифицират за няколко секунди.

Според парадигмата на проф. Даниел Гудман всички емоции, които изпитваме и предаваме в нашето общуване са ни необходими, за да реализираме максимално своя потенциал и личностно развитие. Само така бихме могли да овладеем напълно умението да общуваме с емпатия (умението да съпреживяваме).

Всеки човек има своя преобладаващ комуникативен стил, който се определя от една преобладаваща емоция – радост, доверие, самоувереност, ентусиазъм, съблазън, тъга, гняв или тревога. Като използва този начин на общуване, човек ограничава своя потенциал на експресия и душевно преживяване.

Повече за метода може да нмаучите тук: https://diyo-coach.com/metod-diyo/



Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (3) (2)
    1. добавен от: Анонимен 15 Юни, 12:26

    Много обичам, когато някой говори с часове и накрая установяваш, че нищо не си разбрал.
    Гласът е модулиран по тон, ритъм и паузи!!! За музика ли говорихте или за нещо друго! Защото смятам, че модулация има в музиката. И това е смяна на тоналността в музикалното произведение.
    Авторът в коя тоналност говореше?!? Или може би е изпяла нещо? Защото методът DIYO според нея представя гласа като генератор и трансформатор на вокални емоции (емоциите, които предаваме чрез нашия глас).
    Вокални емоции!!! За мен това са емоциите, показани чрез лице и тяло при вокалното изпълнение.
    Можем ли да говорим за вокални емоции, когато провеждаме диалог или монолог?

  • Отговори (2) (1)
    2. добавен от: Анонимен 15 Юни, 17:37

    Да си говорим с Дими,ама на друго място и за други неща. Много е сгодна.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (56)
70% Complete
Не (211)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (18)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (62)
70% Complete
Всички са маскари. (97)
70% Complete