Събота, 4 Май 2024, 10:11

Представяне на Ботевград и Костинброд на международна онлайн конференция „Устойчив туризъм - перспективи и предизвикателства“

24 Април 2020, 20:52
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2003 5


На 23.04.2020 г. през платформата ZOOM се проведе Международна студентско-докторантска конференция на тема „Устойчив туризъм - перспективи и предизвикателства". Организатор на конференцията е катедра „Туризъм“ при Стопански факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Конференцията се проведе онлайн и продължи около 5 часа, което даде възможност да се включат голям брой български и чуждестранни участници. Представени бяха 23 университета от 8 държави - Азербайджан, Великобритания, Молдова, Русия, Румъния, Северна Македония, Сърбия и България и общо 73 участници, от които 36 от чужбина и 37 от България, с общо 57 доклада на български, руски и на английски език. Поставиха се важни въпроси, свързани с устойчивостта в туризма и различните й проявления в света и България.

По време на конференцията бяха представени два пленарни доклада: на доц. д-р Никола Наумов от университета в Нордхемптън във Великобритания, който засегна проблематиката на устойчивото развитие на туризма в глобален аспект с доклад на тема: „Устойчиво развитие и иновации в туризма” и на гл. ас. д-р Десислава Алексова от Международно Висше Бизнес Училище - Ботевград, която представи прилагане на добри практики и научноизследователски подходи за устойчиво развитие на туризма на местно ниво с презентация на тема „Методика за устойчиво развитие на туристическа дестинация”.

Д-р Алексова представи конкретни резултати при прилагане на методиката, разработен функциониращ модел за устойчиво туристическо развитие на формираща се дестинация в община Ботевград и как могат да се адаптират проучвания по време на извънредното положение при предприети строги мерки, по примера на общините Костинброд и Челопеч. Презентацията предизвика оживена дискусия насочена към непопулярни алтернативните видове туризъм, които могат да спомогнат са формиране и имидж на туристическа дестинация и устойчивото ѝ позициониране на туристическия пазар.

Най-голям интерес предизвика заложеният в Стратегията за устойчиво развитие на туризма в община Ботевград, доброволчески туризъм и социалният ефект, който общината би предизвикала, ако го развие на практика. Част от участниците в конференцията дори изявиха желание, следващият път домакин на подобен фоум да бъде Ботевград, за да се запознаят на място с разработеният модел за устойчиво туристическо развитие в общината.

Изследванията за туризма в община Ботевгард са във връзка с изпълнението на проект към Национален фонд „Научни изследвания“ с No КП-06-Н25/3 от 13.12.2018 г. В резултат на проведените дебати, беше взето решение самостоятелната монография, представяща моделът за устойчиво туристическо развитие на община Ботевград и научните разработки на английски език на д-р Алексова, с резултати по проекта, да бъдат качени на сайта и фейсбук страницата на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, за да бъдат достъпни за по-широка аудитория.

Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (5) (5)
    1. добавен от: Анонимен 24 Април, 20:59

    ...Част от участниците в конференцията дори изявиха желание, следващият път домакин на подобен фоум да бъде Ботевград, за да се запознаят на място с разработеният модел за устойчиво туристическо развитие в общината.'
    Тъкмо като дойдат да видят как цяла Община и притурката към нея отдел Туризъм са напълно НЕ НАЯСНО с каквито и да било наченки в тази посока.

  • Отговори (5) (0)
    2. добавен от: Анонимен 24 Април, 21:10

    "Предсавяне на Ботевград и Костинброд на международна онлайн конференция „Устойчив туризъм - перспективи и предизвикателства“
    Да ви липсва буквичка в заглавието? :D

  • Отговори (4) (0)
    3. добавен от: Анонимен 24 Април, 23:24

    Абе тва журналята, ама, много сте неграмотни.

  • Отговори (1) (1)
    4. добавен от: Анонимен 25 Април, 00:34

    3, пунктуацията ти куца, яко. Техническата грешка е несравнима с твоята!

  • Отговори (1) (0)
    5. добавен от: Анонимен 28 Април, 04:20

    Е точно Костинброд и Ботевград са примери за никакъв туризъм.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete