Събота, 26 Октомври 2024, 02:46

Представянето на книгата "Големият спорт в малкия град" - голямо събитие за големи постижения!

5 Октомври, 19:10
(3) (1)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2061 1


"За БОРБАТА- най-успешният спорт на Етрополе
За Треньорите, разпалили искрата на волята за победа
За Борците, покорили световните върхове и донесли слава на Етрополската спортна школа."

Именно на тях е посветена книгата "Големият спорт на малкия град" с автор  Даниела  Николова - дъщерята на бореца и заслужил майстор на спорта - Стоян Николов /1949-1998г./, който през 1978г. става световен шампион, Мексико сити.

За него, за братята Петър Балов - европейски шампион, бронзов медалист от световно и европейско първенство, и Стоян Балов - световен шампион, вицеолимпийски и вицеевропейски шампион, ст. треньор на Националния отбор по борба, за Бобе Доросиев - треньор на "Чавдар" Етрополе, ст.треньор на Националния отбор, за з.м.с. Георги Георгиев, бронзов медалист от световното първенство Катовице, за з.м.с. Рамис Мустафов, за Костадин Кутеков - Куката, за м.с. Георги Дамянов - заслужил треньор, за м.с. Петър Илков, заслужил треньор, за м.с. Петко Толев - Перо - за всички тях и за "борбата - символ на силата и волята - с голи гърди тръгваш в мъжко единоборство", е книгата "Големият спорт в малкия град"! 

В читалищния салон на Етрополе, на 5-ти октомври се събраха множество жители на града, по повод представянето на книгата, което започна със запалването на олимпийския огън. Спортно-културното събитие уважиха Любо Ганев - президент на Българската федерация по волейбол, Нешка Робева, Таня Богомилова - олимпийска шампионка по плуване, ректорът на УНСС - проф. Димитър Димитров, инж. Васил Шишков - директор на Рудодобивен комплекс "Елаците-Мед".

Организатори на проявата са Община Етрополе и "Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед -  Етрополе".

Изключително въздействащ филм за етрополските борци  бе представен пред събралата се публика. Филмът е по сценарий на Даниела Николова, оператор - Даниел Драганов и монтаж - Йоан-Марин Петков.

Авторката на книгата Даниела Николова изрази специална благодарност към ръководството на "Елаците-Мед", с чиято подкрепа книгата е издадена.

Това е "пример за съвместно сътрудничество в името на смислени каузи, а именно, че паметта за спортните успехи оставя трайно наследство, което вдъхновява и мотивира бъдещите поколения да сбъдват мечтите си." 

"Тази книга е за спорта в Етрополе - градът, на който се заклех да служа. Ето защо аз съм не само първият, но и най-пристрастният и читател.....Следващите страници ще ви преведат през 100-годишната история на спорта в гр. Етрополе...

Посланието ни към младите е: Спортувайте, мечтайте! И дописвайте тази история - с вашите имена и постижения!"

Думите са на кмета на Етрополе - инж. Владимир Александров, който връчи почетен плакет на авторката - Даниела Николова.

В края на събитието, преди фолклорната програма на танцьорите от ТА "Балканска младост", на сцената излязоха всички спортисти, а публиката стана на крака, за да ги аплодира.

На излизане от залата, всеки получи подарък - книгата с книгоразделител - автографи от спортистите, които "идваха от един провинциален отбор, а дръзваха да мерят сили с най-могъщите в света. И с красивите си победи, под звуците на "Мила Родино", големият свят научаваше за малка България. И за един малък град - Етрополе."


                                                                                                                                                                                    


                                                    



Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (4)
    1. добавен от: чичо Митко 6 Октомври, 20:01

    Хочу назад в СССР!!!

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (89)
70% Complete
Не (311)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (29)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (104)
70% Complete
Всички са маскари. (166)
70% Complete