Понеделник, 16 Септември 2024, 22:04

Предупреждение за опасно време в 11 области на България: Валежи, гръмотевици и градушки

29 Август, 09:11
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1565 9


Днес е издадено предупреждение за потенциално опасно време, съобщава Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Според прогнозата, краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и условия за градушки, се очакват в 9 области на България и частично в още две. Жълт код е в сила за областите София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Силистра, Добрич, Разград, както и части от Варненска и Шуменска области. Очакваните количества дъжд ще бъдат между 20 и 35 mm, като на места е възможно да паднат и по-големи количества.

През деня облачността ще се увеличава, като над Източна България още преди обяд, а следобед и над останалата част от страната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Валежи, придружени с гръмотевици, ще се наблюдават на много места, с по-интензивни прояви в Лудогорието и планинските райони, където също съществува риск от градушки. Вятърът ще се ориентира от север-североизток, с умерена сила.

Максималните температури ще варират в широки граници: от 23 – 25 градуса в Североизточна България до 29 – 31 градуса в Западна България и Горнотракийската низина. В столицата София максималната температура ще бъде около 27 градуса.

Условията за туризъм в планините няма да са благоприятни, поради очакваната купеста и купесто-дъждовна облачност, както и краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. В различни планински райони максималните температури ще бъдат: 19 градуса в Боровец, 8 градуса на връх Мусала, 12 градуса на Алеко във Витоша и 10 градуса на връх Ботев в Стара планина. В Банско се очакват 24 градуса, докато на връх Тодорка ще бъде облачно с дъжд и 9 градуса.

По Черноморието ще има значителна купеста и купесто-дъждовна облачност. Очакват се краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици, по северното крайбрежие преди обяд, а по южното - следобед. Вятърът ще бъде умерен от север-североизток, с максимални температури между 24 и 27 градуса. Температурата на морската вода ще е между 27 и 29 градуса, а вълнението на морето - 2-3 бала.

Неустойчивото време ще се задържи до края на август, но с първия ден на септември се очаква стабилизиране. В неделя облачно време с валежи ще има главно в Югоизточна България, докато в останалата част от страната ще преобладава слънчево време. През новата седмица се очаква по-стабилно време с дневни температури, достигащи до 35 градуса в сряда, когато отново може да има краткотрайни валежи и гръмотевици в отделни райони.

Източник: balkanec.bg

Коментари (9)

  • Отговори (11) (1)
    1. добавен от: Трета световна война 29 Август, 22:58

    Опасното време ще дойде с радиоактивния облак от изток ако не се спре касапницата захранвана от алчния капитализъм!

    • (2) (4)
      1. добавен от: Анонимен 30 Август, 10:10

      Назови едно изобретение, което ползваш всеки ден и е създадено от комунист

    • (4) (1)
      2. добавен от: Анонимен 31 Август, 09:47

      ТОПОЛ М съвършено, лекува всякакви пороци и мераци

    • (0) (0)
      3. добавен от: Анонимен 2 Септември, 12:28

      май дъртите комунисти дето светите в тоя сайт се засегнахте а ? Още чакам за пример за изобретение, което ползвате ежедневно. Ще почакам :lol: :lol: :lol: :lol:

  • Отговори (1) (1)
    2. добавен от: Анонимен 30 Август, 10:51

    Няма да вали да. Прелее клета

  • Отговори (1) (1)
    3. добавен от: Анонимен 31 Август, 12:01

    Чушкииии

  • Отговори (1) (2)
    4. добавен от: Анонимен 31 Август, 13:07

    Бичене.е.е.е.е.е........

  • Отговори (0) (2)
    5. добавен от: Анонимен 1 Септември, 08:34

    Ебанеееееее

  • Отговори (0) (1)
    6. добавен от: Анонимен 2 Септември, 21:49

    Блъскай.и.и.и......Друсай.и.и.и.....

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (71)
70% Complete
Не (246)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (21)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (74)
70% Complete
Всички са маскари. (111)
70% Complete