Събота, 27 Април 2024, 17:38

Приключи Фестивала на брашното

8 Май 2016, 00:01
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 1942 4


Италиански шеф готвач пристигна от Ботуша специално за финала на Фестивала на брашното, който се проведе в продължение на месец по Искърското дефиле. Винченцо Абате бе част от журито, което оценяваше чудните и приказни питки, измайсторени от жените от град Своге и околните села. В журито участваха още заместник-кметовете на Своге - Христо Йовов и Валентин Михайлов, дизайнера Едис Пала, техноложката Румяна Милчева, както и д-р Маринков, който е инициатор събитието.

"Щастлив съм, че успяхме да накараме хората отново да прочетат историята ни, да се върнат към онези добродетели от миналото и да не забравяме, че най-важната ни цел е да построим паметник на Вазов, там горе до Ветриловата воденица, където той е творил", каза лечителя на района д-р Маринков.

От пъстри по пъстри питки участваха на финала - като книги, като кошници, като националното знаме, като агънца, като дворци, с изображение на Свети Георги, на Дядо Йоцо, на Иван Вазов, със слънчогледи, цветя и цялото въображение, на което е способен човек.
За победителите освен парични награди, имаше чувалчета с брашно и електро-уреди. Бяха наградени 13 участника в различни категории - за най-вкусна питка, за най-интересно представяне, за най-тематична питка, за най- интересна визия , най-млад, най-възрастен участник, най-атрактивна питка, както и специални призове. Колективните призове и по 20 килограма брашно отидоха при клуб Доверие и ПГ „Велизар Пеев”.

Едномесечната ициатива "Търкулнала се питката.... та чак до Своге" обедини 12 села от Искърското дефиле - Владо Тричков, Томпсън, Реброво, Луково, Гара Лакатник, Гара Бов, Церово, Свидня, Искрец. Дружево, Миланово, Лесковдол. Тя се проведе под патронажа на кмета на град Своге Емил Иванов и със съдействието на Балканска медийна Асоциация.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: до "Балканец" 9 Май, 16:26

    Много хора четат статиите Ви, срамота е да си допускате толкова граматични грешки!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 9 Май, 17:19

    Срамота е всичко ставащо в своге

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: ,своге 9 Май, 19:19

    Вдигна данаците зада плащаме на някъкъв италянец,пътя и престоя.Баси простотията свогенска-(общинска)

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Тръкалан 9 Май, 21:14

    Търкулнала се простоията ,та чак до Своге и от там не помръднала.Тук е всичко-цигания,тъпотия,невежество,кухи дипломи,кухи глави и всичко друго......

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete