Петък, 19 Април 2024, 23:49

Приключи техническата рекунструкция на общинското сметоразтоварище

4 Ноември 2020, 10:09
(0) (0)
Божурище - Новини
Прочетена: 1290 0


Целта на проекта е закриване на съществуващото общинско сметище за битови отпадъци на Община Божурище, неизползвано от 2013 г., и извършване на техническа и биологична рекултивация на терена. Закриването на сметището ще доведе до подобряване на екологичните характеристики на района и предотвратяване на отрицателните въздействия върху компонентите на околната среда.
Съществуващото общинско депо се намираше в землището на с.Хераково, община Божурище, на около 4 км североизточно от града и на 1км от с. Пролеша, вляво от шосето за гр. Сливница. 
Целта на рекултивацията е да се освободят заетите частни площи, да се предепонират и преоткосират в рамките на общинските имоти.
Депото се експлоатира от 1975г. до 2013г. Преди да стартират дейностите по рекултивацията не се експлоатира и не е оградено.
След окончателното приключване на рекултивацията 19 376 м2 частни замърсени терени са освободени и върнати за земеделско ползване.
Рекултивацията обхваща 13 214 м2 от 13 730 м2 общински терени, като 516 м2 са извън контура на техническата рекултивация.
Дейностите, включени в обхвата на рекултивацията, се финансират със средства от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ - за техническата рекултивация и със средства от бюджета на Община Божурище – за биологичната рекултивация. 
Биологичната рекултивация се извършва след приключване на техническата и включва комплекс от агротехнически мероприятия за създаване на условия за затревяване. Предвид местоположението на старото депо, се предвижда то да бъде рекултивирано за неземеделски нужди. С изпълнение на предвидените мероприятия, нарушената площ от извършваната дейност на депото ще бъде възстановена и приобщена към околния ландшафт с подходящо избрани за условията на района тревни видове.
Биологичната рекултивация обхваща площ от 13214 м2. 
Тя ще бъде изпълнена на етапи:
1 етап – подготовка на почвата за затревяване;
2 етап - затревяване;
3 етап – отгледни грижи - поддържане на растителността за период от три години.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete