Понеделник, 29 Април 2024, 10:48

Публично бе обсъдена Програмата за задържане на младите хора и привличане на нови жители в Община Ботевград

29 Февруари 2016, 23:39
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2435 38


Публично обсъждане на Програма за задържане на младите хора и привличане на нови жители в Община Ботевград се състоя тази вечер в зала 15 на общинската администрация от 17.30ч. Това е втора среща на комисията, отговаряща за изготвяне и изпълнение на програмата.

Инициатор на програмата е Спасен Ценов, общински съветник от ГДБОП, който я внесе в Общински съвет през януари. Изпълнението на стратегията е заложено да бъде до 31 март 2017 г. Отчитането на резултатите от нейното изпълнение ще стане до 31 септември 2017 г.
На публичното обсъждане присъстваха зам. кметът Борис Борисов, Тихомир Найденов – общински съветник от ГДБОП, Стефка Граматикова (ГДБОП) - председател на Постоянната комисия по образование, наука, клултура и духовни дейности към ОбС, общинските съветници от ОББО Йорданка Лалчева и Силвия Христова, Ангел Ангелов – директор на ОП БКС и др.
 
Пакетът от мерки, които предстои да залегнат в краткосрочна стратегия на програмата на  Общината съдържат следните няколко направления. Те бяха широко дискутирани на отворената среща. Това са:
Новодошли
Сайт с информация за града
Провеждане на информационна кампания с афиши и брошури при работодатели
Отваряне на гореща линия  за въпроси
Рекламна кампания за промотиране  на Ботевград във Фейсбук, насочена към съседните области
Данъчни
Целогодишна отстъпка от местните данъци и такси за младежи до 29 г и семейства със средна възраст 29 г.
 Социални мерки
Тристепенно стимулиране на семейства с деца:
-стимул при раждане
- стимул при прием в ясла
- стимул при прием в училище на територията на Общината
 Създаване на Фонд „Ин витро”
Малцинства
Иконоимическа интеграция на ромите чрез съвместими програми с НПО. Превръщането им в обществено полезен ресурс
Предприемачество
Възобновяване на фермерски пазар за натурални и здравословни продукти;
Създаване на център за развитие на предприемачеството, насочен към младите;
Създаване на фонд за финансиране на микробизнес на предприемачи до 26 г.
Аминистративно обслужване
Дистанционно обслужване и плащане на данъци
Работа и други
Провеждане на анкета сред подрастващите относно желанието им да останат в Ботевград и това, което би ги задържало;
Стартиране на портал за стажантски програми, обявени от местни работодатели за студенти и ученици;
Обявяването културната програма на читалището онлайн;
Намиране на общежитие за МВБ и др.
Образование и спорт
Годишна атестация на детски градини от родители за качеството на обучение, средата, материалната база, преподавателите и т.н.
Годишна атестация на училища от родители и ученици за качеството на обучение, средата, материалната база, преподавателите и т.н.
Организиране на Общински олимпийски игри за деца и ученици;
Обучение на един преподавател от всяка детска градина по метода на Мария Монтесори ;
Въвеждане на стипендии за талантливи ученици с изключителни заложби;
Въвеждане на контрол на достъпа в училищата;
Въвеждане на специлизирани паралелки в училищата – актьорско майсторство, музикални и танцови паралелки.
Здравеопазване
Годишна атестация на местното здравеопазване относно удовлетвореност и качество.
 
В началото на публичното обсъждане Спасен Ценов заяви, че на първо място е важно създаването на информационен сайт за Ботевград, който да е полезен за хора-новозаселници. На второ място той поиска да чуе мнения относно преодоляване на негативния механичен прираст. По този повод общинският съветник  Тихомир Найденов заяви, че една анкета в заводите и автобусите, превозващи работници, ще покаже какъв е интересът към програмата за привличане на нови жители в Община Ботевград.
 
 
Архитект Мариела Андреевска представи своето виждане за кратскосрочната стратегия на Общината. Своето предложение тя е представила на Спасен Ценов в писмен вид. По думите на арх. Андреевска една от първите и основни мерки трябва да бъде среща с работодатели от частния бизнес. „Трябва да има изградена система от срещи с работодателите, за да стане ясно какви специалисти са им необходими и това да се обвърже с образованието”, подчерта арх. Андреевска.

Темата за младежката заетост,  като инструмент за задържане на младите хора в общината  продължи Спасен Ценов, като посочи, че начинът за задържане на младите хора в общината може да стане именно чрез  работа и средата на живот, позовавайки се на американския опит. Ценов изрази мнение, че в програмата важен момент, е подпомагане на млади предприемачи с малки суми, например до 5 хил.лв на конкурсен принцип. Общинският съветник Йорданка Лалчева посочи, че за повишаване на младежката заетост е необходимо Общината да използва възможностите на Бюрото по труда по програми до 29 г. Освен това удачно би било според нея да се провеждат семинари, как да се използват тези програми. Силвия Христова пък приведе в пример немската практика за отпускане на безлихвени заеми при стартиране на бизнес от млади предприемачи.
Ангел Ангелов попита правена ли анкета, защо младите хора напускат общината. Той изрази мнение, че водещи в реализацията на програмата трябва да бъдат децата и учениците – „от площада и от тротоара”. Той нарече безхаберие воденето на децата през пешеходни пътеки без сигнални фланелки. Той даде предложение да се създаде туристическо дружество, с което да се ангажират децата в исторически походи. По линия на информационния сайт за Ботевград, той посочи, че ще бъде добре да се обявява пред гражданите, кога ще се изхвърлят контейнерите. По повод растителните отпадъци директорът на БКС предложи да се създаде депо, в което да се компостират на тор.
В отговор на поставеното питане на Ангелов, дали са анкетирани млади хора, защо напускат Ботевград, Спасен Ценов заяви ,че обичайната практика е след завършаване на 12 клас,  учениците повече да не се завръщат в града. Зам кметът Борис Борисов затова обяви за целесъобразно разработването на схема от стимули за млади семейства при раждане на деца и продължаването на тези стимули при прием в детска ясла на децата. 
 
Становище относно адекватността и ефективността на проекто-програмата изрази Иван Бенчев, занимаващ се с частен бизнес. По думите му 4 са основните стъпки, които трябва да обхванат вниманието на общината, а именно: работа, образование, спокойствие и място за живеене. Интересен бе примерът му с Община Севлиево, където той сподели задоволството си от експресното обслужване по издаване на разрешително и пакет от документи за откриване на търговски обект. По думите му процедурата му е отнела 2 дни, а обичайно общините издават подобни документи в рамките на 30 дни.

По линия на сигурността Йорданка Лалчева заяви, че необходима една по-голяма превенция с цел ограничаване на престъпността.  В този ред на мисли Тихомир Найденов посочи, че именно заради това се създава нова дирекция в общинската администрация „Обществен ред и сигурност”.

По отношение на социалните мерки Йорданка Лалчева посочи, че не бива да се слага превес на социално слабите за сметка стимулирането на образованите семейства. Това тя каза, като продължение на думите на Тихомир Найденов, че все повече семейства с висше образование остават с по едно дете в семейството. Лалчева бе първата, която въведе темата за създаване на Фонд „Ин витро”. Това стана на предходното заседание Общински съвет на 25 февруари. На публичното обсъждане на Програмата за задържане на младите хора и привличане на нови жители в Община Ботевград тя отново посочи, че не е необходимо да се подпомагат бездетни семейства с пълния размер от средствата, необходими за манипулацията, а да се предостави част от тях, според възможностите на Общината.
 
Лалчева изрази мнение още, че не бива да се  прекъсва връзката на студентите с родното място. По този повод тя даде предложение да се осигури безплатен транспорт на млади хора до мястото до по-високото им образование. Спасен Ценов заяви,че в тази връзка е удачно да се върне студентския автобус, като случаен превоз, в отговор на становището на Лалчева, че такъв автобус трябва да влезе в транспортната схема на Софийска област. Чуха се мнения, че студенти има и в други градове на страната, но все пак разискванията стигнаха до там, че тази идея тепърва ще се доразвива.
 
 
Според арх. Андреевска в краткосрочната стратегия на програмата трябва да залегнат не повече от три основни цели. Първата и основна цел е Информационен център, който да разработи и развие краткосрочната стратегия. За целта тя предложи на общественото обсъждане няколко подцели, а именно:
- Назначаване на мениджър, който да изпълнява координация и организация функционирането на информация за Ботевград и за живота в него;
-  Портал – директна връзка със сайтове, даващи информация за Ботевград;
-  Рекламна кампания с цел промотиране на Ботевград във Фейсбук и Интернет форуми;
-  Отваряне гореща линия за въпроси;
-  Провеждане на информационна кампания сред бизнес средите – транспортни предприятия, здравни, образователни и културни институции.
 
Общественото обсъждане продължи близо 2 часа. Предстои провеждането на трета среща, на която комисията ще покани представители на училища и детски градини. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (38)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 1 Март, 07:17

    Бизнеса го има в Ботевград.Само,че той е при можещите.А дали си можещ,може да се прецени,дали правиш бизнес,или клечиш за Директор на Общинска фирма.
    Като изключим Иван,който ще призная,че е добър бизнесмен,от останалите около него него, не става чеп за зеле.И няма такива програми,които да им помогнат.Или го можеш,или не можеш.А те не могат.
    Тук изключвам няколкото успешни такива,от групата на ГЕРБ.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 1 Март, 07:17

    Трябва програма за задържане от МВР на млади хора, шетащи по чуждите имоти! Други програми са безсмислени!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 1 Март, 07:59

    Ама вие наистина ли си вярвате,че ще задържите способни млади хора в град, по-скоро градче, разположено на 46 км от София?! И с какво ще ги привлечете: с частни проспериращи фирми, в които тези млади хора може да се реализират, с висока заплата или със спокойна атмосфера на града, липса на битови кражби и с вече над 4000 цигани в Севера, който си стана типично гето? Или с умела кметска политика, довела до цеветущо икономическо състояние на града?! Блажени са верующите.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 1 Март, 08:03

    По-скоро накарайте даскалица Стефка, която се кичи гордо с поста си председател на ПКОНК, да започне постоянен контрол над ОУ, защото миналата година на зрелостния изпит по математика средната оценка за ОУ на общината е слаб 2,94 , а на зрелостния изпит по български език и литература- среден 3,43. Там да си съсредоточи усилията г-жа Граматикова, а не ад тича като улава и да отчита дейност. Ако директорките на ОУ от Б-д не могат или не горят от желание да вземат мерки за повишаване на тези оценки на учениците си, да си ходят, и заедно с тях даскалица Стефка, която май нищо реално извършено няма поне засега зад гърба си. Пък и тези,които са я сложили на този пост, сериозно да си помислят дали стават за управляващи.Засега са се объркали като пиле в кълчища.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 1 Март, 08:27

    И какви жители може да се привлекат? Може би жители от Ловешките села? Или не дай си боже от бежанците?

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 1 Март, 09:09

    Гавалюков докато не уреди всичките приятели на семейството си с разни безумни служби и проекти, ще ни представят лични итереси за общественополезни...
    Това, което се предлага е някаква комунист. риторика - с театър, спорт, танци и мизерни стипендии не може да дадете бъдеще на младите хора.
    При заплати от 500 лева на учителите, не може да има качествено обраяование.
    Тази програма е евтин популизъм, отвратително!!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 1 Март, 09:19

    Цялото управление само за четири месеца стана отвратително.Нищо не е свършено.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: тцтц 1 Март, 09:22

    Не съм учуден, че младите напускат не само града, но и държавата. С толкова прост народ в нея (визирам коментиращите) никой не би оцелял. Повечето искаме промяна, но когато група хора подемат нещо, макар и дребно, ги смазвате. Стойте си зад компютрите, пишете си и живейте спокойно, че сте изпълнили живота си с гнусотия. Иначе браво на всички граждани, които са отишли да изразят лично мнение и да дадат идеи.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete