Събота, 27 Юли 2024, 02:34

Рецепта за коледни сладки в отговора на Дядо Коледа до децата

26 Декември 2022, 18:11
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1007 0


    Близо 200 деца от Община Ботевград, София, Пирдоп, Пловдив и други градове на страната изпратиха писма на Дядо Коледа в Лапландия. Голяма част от тях получиха отговор от него по време на Коледните празници. В писмото добрият старец благодари на всички, които му писаха и им изпраща благопожелание и коледно вълшебство. А Баба Коледа е издала своята тайна рецепта за едни от най-хубавите си Коледни сладки.

В тези празнични дни, в които се радваме на домашния уют, споделяме с вас, читателите на "Балканец", рецептата за коледните курабийки:

Необходими продукти:
краве масло - 1/2 ч.ч, мед - 2/3 ч.ч., брашно - 2 1/2 ч.ч, яйца - 1 брой, сода бикарбонат - 1/2 ч.л., настърган джинджифил - 1 ч.л, канела 1/2 ч.л., бакплувер - 1 ч.л.
За глазурата:
пудра захар- 200 гр., белтък - 1 бр., лимонов сок - 2 ч.л.

Приготвяне:
    Кравето масло и медът се слагат в подходящ съд и се разтапят на водна баня. Докато се разтопят, се пресява брашното, заедно с бакплувера, содата, джинджифила и канелата.
    Към вече охладеното масло и мед се прибавя яйцето и всичко се разбива. Брашното се прибавя постепенно, като бъркането продължава. Ако е необходимо, се добавя още брашно.
    Трябва да се получи меко маслено тесто. Тестото се разточва върху набрашнена повърхност на кора, дебела 3-4 мм. С помощта на формички се изрязват желаните фигурки.
    Тестените фигурки се нареждат в тава, дъното на която е покрито с хартия за печене. Коледните сладки се пекат в загрята на 180 градуса фурна, докато краищата им започнат леко да покафеняват.
    Изпечените джинджифилови сладки се украсяват с бяла захарна глазура. За нейното приготвяне е необходимо белтъкът да се сложи в купа.
Разбива се, докато започне да се пени. След това се прибява по една супена лъжица пудра захар. Разбиването продължава, докато се поеме всичката пудра захар. Междувременно се прибавя и лимоновият сок. По желание захарната глазура може да се оцвети със сладкарски бои в различни цветове.



Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Коледа , рецепта

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (48)
70% Complete
Не (167)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (15)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (43)
70% Complete
Всички са маскари. (71)
70% Complete