Петък, 29 Март 2024, 07:31

Резултати и препоръки след случая със свастиките в "Скравена"

19 Октомври 2012, 09:50
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3291 5


Необходимо е да се въведе система за наблюдение и контрол на правилата за употреба на физическа сила, помощни средства или оръжие при спазване на стандарта „абсолютна необходимост”, който предстои да бъде въведен в Закона за МВР и подзаконовите нормативни актове по прилагането му. Това сочи препоръка от доклад на временна анкетна комисия в парламента за проучване на случаи на полицейско насилие. Препоръките са във връзка с т.нар. случай „Скравена”.

На 4 януари 2012 година е получен сигнал от Марийка Семкова от с. Скравена за нарисувани надписи и свастики върху фасадата на пощенската станция. На 5 януари 2012 г. се призовани за снемане на обяснения от тях лицата Здравко Гайдарски, Петер Иванов и Петър Николов. На 11 януари 2012 г. са проведени допълнителни оперативно-издирвателни мероприятия и са установени свидетелите Светослав Петров и Пламен Петров от гр. Ботевград, които в обясненията си заявяват, че Цветан Иванов, баща на Петер Иванов, е споделил пред тях, че синът му е направил рисунките в село Скравена, заедно с приятели от неговата компания.
В Районното управление на полицията, гр. Ботевград, на 11 януари вечерта са подадени жалби от бащата на Петер Иванов – Цветан Иванов и майката на Здравко Гайдарски – Генка Гайдарска, че спрямо децата им е упражнена физическа сила от страна на служители на Районното управление в Ботевград.

На 3 февруари 2012 г. са получени резултатите от Института по психология на МВР, въз основа на които е направен извод, че служителят Пламен Иванов Николов е използвал неправомерно физическа сила спрямо Петер Иванов на 11 януари 2012г. При допълнително снето обяснение от инспектор Пламен Николов, той заявява, че е ударил шамари на Петер Иванов, тъй като се е държал арогантно. В обяснението се посочва, че други служители не са упражнявали насилие спрямо Петер Иванов.
Друга препоръка на временната комисия е да се обсъди и въведе вторично психологическо изследване на служители, на които е наложено тежко дисциплинарно наказание за превишаване на правомощията при употреба на физическа сила, помощни средства или оръжие. Комисията препоръчва още да се обсъдят и въведат правила в подзаконовите нормативни актове на МВР за ротация на служители, на които е наложено тежко дисциплинарно наказание за превишаване на правомощията при употреба на физическа сила, помощни средства или оръжие.

Изводите на комисията са, че инспектор Пламен Николов, от Районно управление на полицията в гр. Ботевград се е държал грубо и е използвал неправомерно физическа сила срещу Петер Иванов, с което е извършил тежко дисциплинарно нарушение, за което се полага налагане на дисциплинарно наказание „уволнение”. Главен инспектор Христо Христов, началник на Районно управление на полицията, гр. Ботевград не е осъществил достатъчен контрол над подчинените си служители при изпълнение на служебните им задължения, поради което му е наложено дисциплинарно наказание „Порицание” за срок от 6 месеца. Старши инспектор Цветолюб Хубенов, началник група „Криминална полиция” в Районно управление на полицията, гр. Ботевград не е осъществил достатъчен контрол над подчинените си служители при изпълнение на служебните си задължения, поради което му е наложено дисциплинарно наказание „Порицание” за срок от 6 месеца. На инспектор Пламен Николов от РУП-Ботевград е наложено дисциплинарното наказание „уволнение” със заповед на министъра на вътрешните работи. Срещу Пламен Николов е образувано и досъдебно производство по описа на Софийска окръжна прокуратура за това, че в качеството си на длъжностно лице е причинил лека телесна повреда.

Източник: ИА "Фокус"

Коментари (5)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 19 Октомври, 10:59

    mahnaha go plamen ami s teq det izrisuvaha ku6tite kakfo stana ni6ty e tova nie opraviqta v bylgaria

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 19 Октомври, 13:12

    Ей докато богаташките лайна ни контролират ще е така,те къде са тръгнали тия да рисуват на хората по къщите ..???

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: аз 19 Октомври, 18:09

    Разглезени хулигани от родителите си днес, а след някоя година убийци.И кой е виновен, ми много ясно неграмотните им родители.Много добре ако го е плеснал полицая, има за какво, но бащата трябваше да му сложи един як бой та да не си помисли друг път.Ето така нещата не се оправят, вместо да наказват виновните, изгоря полицая.Къде ви е възпитанието родители? Пази боже от такива лигльовци!!!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 19 Октомври, 22:26

    Хората си плащат и затова страдат тези който си вършат работата. Цялата ни държава е такава, който предложи повече, той печели парче от баницата.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 23 Октомври, 09:36

    внаовт вяово воаявн ваовнао веяо няоя\ о

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete