Вторник, 30 Април 2024, 00:22

Родител излиза с предложения как да се организира обучението от 1 до 4 клас в ОУ "В. Левски"

2 Март 2018, 19:54
(3) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3611 29


Родител, присъствал на вчерашното заседание на работната група за изготвяне на Система за прием в първи клас в малкия салон на НЧ „Христо Ботев“ – Ботевград., излиза с предложение през медиите. Иван Бенчев е изпратил на редакционната ни поща
няколко конкретни предложения. В писмото си той казва:

След като изслушах всичко казано от присъстващите снощи и като заинтересован гражданин на Община Ботевград предлагам следното:

В настоящата и следващите учебни години, обучението на всички деца от гр.Ботевград от първи до четвърти клас да се извършва в сградата, понастоящем водеща се към училище "Васил Левски".

Децата от ромски произход да бъдат разпределени по равен брой във всички паралелки (напр. при наличие на 37 роми – по 3-4 във всяка от 10-те паралелки).

Сградата да бъде отделена от останалите ученици в по-горни класове на училището и да има отделен вход, необходимата охрана, камери и т.н.

Да бъдат осигурени достатъчен брой автобуси, със съответните подходящи маршрути, покриващи целия град (а ако е необходимо и селата на общината), за децата чийто родители желаят да ги ползват.

Бързам да отбележа, че не е задължително ползването на сградния фонд, понастоящем водещ се на училище "Васил Левски", да бъде обвързано със самото училище.

Казано по друг начин – нека пак паралелките бъдат по четири за ОУ "Никола Йонков Вапцаров" и ОУ "Васил Левски", и две от ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" или, както бъде решено от Директорите на училищата, в съответствие с препоръката на общинския съвет или не.

Нека тези паралелки се водят от същите тези учители от трите училища, като всеки от тях остане на работа в училището, в което работи и в момента.
Нека всяко от трите училища получава сумите според делегирания си бюджет, съответстващ на броя ученици.

Нека няма притеснения, че ще се изгуби идентичността на самите отделни училища само защото ползват една сграда за учениците си в началния курс на обучение.

Просто всички деца, във всички паралелки от първи до четвърти клас, в град Ботевград да учат в една и съща сграда, в един и същи момент, независимо дали първи IА клас „ще се води“ към ОУ "Никола Йонков Вапцаров", IБ към ОУ "Васил Левски", а IВ към ОУ "Св.Св. Кирил и Методий".

Ако се налага – направете необходимото тази сграда да не се води към никое конкретно училище, а към самата Общинска администрация напр. – това не е важно нито за нас родителите, нито за децата ни.

По този начин се решават доста проблеми и са налице редица предимства:
1. Няма да има необходимост от „Система за прием в първи клас“, защото дори училищата да останат три отделни – те ще се помещават на един и същи адрес, което пък ще обезсмисли водещия критерий - адрес на детето;
2. Няма да има проблем с преминаване на едносменен режим на обучение в училищата, което съвсем скоро ще придобие задължителен характер и безспорно е най-доброто за децата ни;
3. Интеграцията на ромските деца ще е най-пълноценна и безболезнена за всички - особено след първите няколко години;
4. Ще бъдат удовлетворени най-голям процент родители на първокласници - всяка година;
5. Няма да се налага да се губи времето на хората (както от общинската и училищните администрации, така и на родителите) всеки път, когато приемът на първокласници стартира;
6. Ще избегнем човешкия, субективния и всякакви подобни фактори и нездрави практики при осъществяването на приема и изготвянето на класиранията;
7. Ще се създаде много по-конкурентна среда – децата в паралелките, обучаващи се на едно място ще са много повече;
8. Учейки заедно до четвърти клас децата много по-лесно ще се интегрират в евентуалните си нови училища след това – всички те ще се познават;
9. Няма да има разминаваме между наличието и/или липсата на кадрова обезпеченост и сграден фонд между едно или друго училище – основен проблем в настоящия момент;
10. Значително ще се намалят разходите за поддръжка, охрана, отопление и т.н. на няколко сгради, транспорт до няколко различни местоположения на един и същи брой ученици и др.;
11. Много по-лесно ще се организират и администрират извънкласните дейности, допълнителни мероприятия, чествания и др.;
12. Определено ще намалее работата на общинската администрация по смяна на адреси на граждани, когато наближи време за прием на детето им в първи клас (или 2-3 години преди този момент да настъпи).

Предполагам че има и още предимства, които сигурен съм Вие сте в състояние да видите и оцените много по-добре от мен.

Убеден съм, че при наличие на воля от страна на общинското ръководство, директорите на училищата и обществеността на Ботевград е напълно възможно да се намери подходящата правна рамка и ресурсна обезпеченост за имплементиране на предложението.

Ако и сега не намерим изход от създалата се ситуация тя ще продължи да е налице всяка следваща година.

Основният проблем (на нас жителите на Ботевград) в този случай е синтезиран отдавна от Алберт Айнщайн - „Да унищожиш предразсъдъците е по-трудно, отколкото да разделиш атома на частици.“, но сега е моментът, а и така притиснати във времето изглежда нямаме много други опции...

Колкото по-скоро направим промяната, толкова по-добре за всички и най-вече за децата ни.

С уважение,

Иван Бенчев


Източник: balkanec.bg

Коментари (29)

  • Отговори (21) (8)
    1. добавен от: Анонимен 2 Март, 20:30

    Браво! Обосновано, разумно, точно.
    Да решим проблема сега!

  • Отговори (19) (6)
    2. добавен от: Анонимен 2 Март, 20:45

    Браво страхотно предложение,обосновано и смятам,че напълно осъществимо!

  • Отговори (19) (5)
    3. добавен от: Анонимен 2 Март, 20:55

    Браво

  • Отговори (16) (5)
    4. добавен от: Анонимен 2 Март, 21:03

    Много добра идея. Браво!

  • Отговори (4) (13)
    5. добавен от: Анонимен 2 Март, 21:06

    много добре, а детето ми като стане 5 ти клас остава в левски с циганчетата, а другите си отиват по училищата... това как ще го реши господина..

    • (7) (6)
      1. добавен от: Анонимен 2 Март, 23:14

      Учи си го у вас да не учи с циганчета,а проблем ли е че работиш с цигани

    • (5) (0)
      2. добавен от: Анонимен 3 Март, 18:44

      Ако детето Ви сега ще бъде първи клас, докато дойде време за 5-ти клас, сегашните ученици 5-7 клас, ще са вече в средно училище. За допълнително успокоение на родителите, нека се въведат по-строги охранителни мерки - физическа охрана в самата сграда и пред нея.

  • Отговори (13) (7)
    6. добавен от: Анонимен 2 Март, 21:32

    Да подкрепим идеята.....само това е решението

  • Отговори (7) (1)
    7. добавен от: Анонимен 2 Март, 21:33

    До номер 5, след 4 клас може и в гимназията!

  • Отговори (7) (9)
    8. добавен от: Анонимен 2 Март, 21:51

    Не може да причините това на децата, които живеят в южната част на града. Да пътуват с автобус при положение, че в момента училището им е съвсем близо. Училищата на малките ученици трябва да са в близост до домовете им.

  • Отговори (2) (1)
    9. добавен от: Анонимен 2 Март, 22:36

    Щом няма нужда от система за прием не важиш

  • Отговори (7) (7)
    10. добавен от: Анонимен 2 Март, 22:40

    Г-н Бенчев има логика в предложението Ви, това значи че няма да се приеме.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete