Сряда, 19 Юни 2024, 16:48

С клаузите на фирмите за бързи заеми трябва да се заеме новото ръководство на КЗП

27 Май, 09:19
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1514 8


Новият състав на Комисията за защита на потребителите (КЗП) трябва да обърне внимание на становището на Съда на Европейския съюз (СЕС) и на съдебната практика в България относно клаузите в договорите с общи условия на фирми за бързи кредити, които незаконно оскъпяват заемите, препоръчват от онлайн платформата „Ние, потребителите“. Целта е да се премахнат несправедливите уговорки, които нарушават икономическите интереси на потребителите, особено на уязвимите групи.

Ако гражданите трябва сами да водят дела, за да защитят интересите си при незаконно оскъпяване на бързи кредити, това означава, че държавната КЗП не прилага ефективно правомощията си да предотвратява неравноправни клаузи в договорите с общи условия и нелоялни практики при отпускането на заеми. Такива уговорки включват допълнителни такси под формата на „разходи“, такса за експресно разглеждане на документи, неустойка за непредоставяне на поръчител или на банкова гаранция, посочват от „Ние, потребителите“.

Причината за тази препоръка е увеличаващият се брой частни дела срещу компаниите за бързи кредити у нас след решение на Съда на Европейския съюз (СЕС). СЕС постанови, че при невключени в годишния процент на разходите (ГПР) допълнителни такси, потребителят дължи само главницата по заема без лихвите и разноските.

„Въпреки постоянната съдебна практика в България и многократното обявяване от различни съдебни състави на посочените клаузи за недействителни, тези уговорки продължават да фигурират в общите условия на фирми за бързи кредити заради неефективната работа на КЗП в последните години“, казва основателят на „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

Задължителното тълкуване на СЕС е, че ако таксите за приоритетно разглеждане на искането за отпускане на заем и за възможност за разсрочване прикриват действителните разходи по кредита или са задължителни за получаването му, те са част от ГПР. От „Ние, потребителите“ напомнят, че съгласно Закона за потребителския кредит максималният размер на ГПР не може да надхвърля петкратния размер на законната лихва по просрочени задължения.

Нищожен е и договор, при който липсва ГПР или е посочен неясно, гласи още решението на СЕС. От „Ние, потребителите“ разясняват, че ГПР показва колко ще струва кредитът на получателя му и трябва да бъде най-точният критерий за сравнение при избора между различни предложения.

Новото ръководство на КЗП е изправено пред важната задача да защити правата на потребителите и да гарантира, че договорите за бързи кредити са справедливи и прозрачни.

Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

 • Отговори (9) (0)
  1. добавен от: Анонимен 27 Май, 10:09

  КЗП се занимава с тази задача, още от времето,когато Мая Манолова бе Омбудсман. Защо решихте,че това е работа на служебно правителство за три месеца?
  Тъй като раздаваните пари са на тези,които трябва да решават,ще е трудно. Богатите ще стават по-богати,бедните по-бедни и така докрая на света.

 • Отговори (5) (0)
  2. добавен от: Пепа 27 Май, 15:57

  Не може да вземеш 1000 да върнеш 2800

 • Отговори (0) (0)
  3. добавен от: Светлана Иванова Иванова 27 Май, 20:38

  Да така е но те си правят каквото си искат

 • Отговори (2) (0)
  4. добавен от: Иван Иванов от Петрич 27 Май, 21:14

  Дасе закрият всички доедн тези бързи кредити Има си банки стига лесни пари отнарода

 • Отговори (4) (0)
  5. добавен от: Мафия 27 Май, 21:47

  Осъдих Сити кеш,Изи кредит и Кредит инс. Наред е Кредисимо. Съдете ги до дупка. И адвокатските хонорари си плащат и съдебните експертизи и надвзетите суми. Даже не е нужно да имате платежни бележки. Стигат ви само номер на договор и погасителен план

 • Отговори (3) (2)
  6. добавен от: Анонимен 28 Май, 07:47

  Като вземаш,ще връщаш,никой насила,не те закарал там. Бай Ганьо, иска само да взема,тарикат и после реве.

  • (1) (1)
   1. добавен от: Руби 28 Май, 15:18

   Само да ти кажа! Взимаш, връщаш! Ама да вземеш 200 и застраховка плащаш и връщаш 380 лв. Ало. Бай Ганьо кой е!? Или 1000 и връщаш 2000 лв за за няколко месеца. Аре моляте. Възползват се от някой в нужда. Бай Ганьо са те ццц. Защитник

 • Отговори (0) (0)
  7. добавен от: Надя 29 Май, 08:23

  Сблъсках се с един случай на една млада моя колежка . Тя е взела 1000лв. бърз кредит и поради забавяне вече е върнала над 2200лв. и те продължават с запор да изискват още 2000лв. Това нормално ли е? Хващат двайсет годишни и ги заробват.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (6)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (6)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (20)
70% Complete
Не (56)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (5)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (16)
70% Complete
Всички са маскари. (31)
70% Complete