Четвъртък, 2 Май 2024, 08:14

С пълно болшинство д-р Кушев бе утвърден от ОбС за управител на МБАЛ (обновена)

5 Декември 2016, 17:34
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4116 33


Общински съвет Ботевград одобри и гласува решението на комисия с председател зам.кмета Борис Борисов относно утвърждаване на класиралия се първи в конкурса за управител на МБАЛ-Ботевград д-р Красимир Кушев. Припомняме, че конкурсът бе проведен съгласно Решение №275/13.10.2016г. на ОбС-Ботевград. Предстои кметът на общината Иван Гавалюгов да издаде заповед за назначаване и да сключи договор за управление между Община Ботевград с д-р Кушев за срок от три години.

С пълно болшинство Общински съвет гласува д-р Кушев да поеме управлението на общинската болница. След поименно гласуване двадесет и четири съветници гласуваха „за” неговото назначаване.

Председателят на комисията представи резултатите от конкурса пред присъстващите общински съветници. Борисов припомни, че на 22 ноември бяха  проведени  първите два етапа от конкурса – разгледани бяха заявленията на тримата кандидати – проф.д-р Раденосвки, д-р Кр.Кушев и Светла Иванова. На втория етап  бяха допуснати първите двама, които представиха разработки за управление на МБАЛ за 3 години. След проведеното на  25 ноември събеседване, комисията класира д-р Кушев на 1-во място. 

Д-р Светла Стоянова, която е един от членовете на комисията, провела конкурса и бивш управител на болницата, излезе на трибуната и представи биографичните данни за д-р Красимир Кушев. Тя заяви, че е крайно наложително болницата да бъде поета от нов управител. По думите й е необходимо технологично време новият управител да се регистрира и да предприеме бързи действия за сключване на договор между МБАЛ  и НЗОК, както и за регистрация в РЗИ. Тя отправи апел към всички работещи в болницата да се обединят и да работят за бъдещето на МБАЛ, за нейното съхраняване и стабилизиране.

Кметът Иван Гавалюгов поиска д-р Стоянова да представи аргументация на комисията за избора на д-р Кушев. Д-р Стоянова заяви, че разработката на д-р Кушев е включвала маркетингово проучване, виждане за оптимизация на болничното заведение, за повдигане нивото на отделенията, засегнал е в голяма степен информационната система на болницата, както и проблема с квалификацията на медицинските кадри, виждане за грижите към болните, за реновиране на медицинската апаратура. Д-р Стоянова добави още, че д-р Кушев познава добре законите и наредбите, касаещи здравеопазването. Накрая тя препоръча новият управител на болницата да направи анализ на финансовото състояние, за да не се трупат нови  задължения.
 
Поне 20 дни са необходими на МБАЛ, за да може да се подготви да сключи новия рамков договор с НЗОК, заяви самият д-р Кушев. Думата му бе предоставена да представи виждането си за първите и неотложни действия относно управлението на МБАЛ. Д-р Кушев заяви, че пвече от 25% от приходите са от НЗОК. Той не скри, че има проблеми с медицинския персонал. „Кадровият състав е намалял за 3 години от 12 до 15% , което може да доведе до отпадане на договора с НЗОК”. Новият управител изрази готовност за привличане на нови специалисти-лекари. Освен това той даде заявка за нов погасителен план със фирмите,на които МБАЛ е длъжник, за да не се стига до съдебни решения. За целта ще се преподпишат нови договори с тях.

Д-р Красимир Кушев оповести и останалите действия, които би предприел като управител. Те включват доклад пред ОбС в периода 20-25 март за новия рамков договор, след 20 април-отчет за първото тримесечие, какво е направено и 3 етап – средата на годината да се помисли може да включат нови клинични пътеки в дейността на дружеството. Според д-р Кушев за това ще са необходими 6 месеца подготовка, за да може Министертсво на здравеопазването да издаде ново разрешително.

„Болните намаляват, разходите се покачват, това не е логично”, заяви д-р Кушев по повод увеличението 4 пъти на другите разходи от дейността на лечебното заведение в предходните 3 години. Външните услуги пък са скочили два пъти.

Болницата в Орхание е била сред 10 –те най-добри в Софийска област, така че МБАЛ винаги е била на нужното ниво, подчерта д-р Кушев и изрази надежда, че това обстоятелство ще продължава и занапред.  

Общинският съветник от коалиция ОББО Йордан Йорданов зави, че цялата група ще подкрепи одобряването на д-р Кушев. „-Една впечатляваща биография, искрено ви пожелавам успех”, каза Йорданов и допълни ”.. ще ви подкрепим, не защото смятаме, че сте най-добрият, а защото се доверяваме на комисията. Не вярвайте на одитния доклад, болницата през последните 8 години бе в доста добро състояние, в нея имаше синдик. Но Д-р Филев беше изгонен. Проверете колектива, там има вакуум, няма ги специалистите. Няма да ги намерите в Ботевград, дано привлечете от други места”, пожела Йорданов.
 
Тихомир Найденов, ръководител на групата съветници от ГДБОП, попита д-р Кушев водил ли е разговори с медицински  лица относно състоянието на болницата. Д-р Кушев заяви, че главната цел е МБАЛ да взема финасови средства от НЗОК, каквито са били досега. За целта работещите в МБАЛ трябва да са на пълен договор на 8 часов работен ден. „Дали трябва да има пръстови отпечатъци, това ще проверим, повече ме притеснява сканирането на личната карта”, добави д-р Кушев.


Източник: balkanec.bg

Коментари (33)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 5 Декември, 18:14

    Oще един ликвидатор в отбора...

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 5 Декември, 18:36

    №1 Дебилче пак ли се появи.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 5 Декември, 19:03

    О....,Йордане за какъв вакум говориш?
    Как е възможно тоя да изказва мнение, да прави оценки и въобще, да си отваря устата! Срам няма!!!!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 5 Декември, 19:13

    Защо няма специалисти? Матричаров? Твоят Фильо ги прогони и бастиса болницата, а ти продължаваш да въртиш език в уста и да раздаваш акъл.Срам нямаш!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 5 Декември, 19:17

    Напротив, Филев ги доведе, а когато недоразумението го изгони, те си тръгнаха с него! Кой иска да плува на потъващ кораб?

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 5 Декември, 19:55

    Абе този ако е толкова добър, няма да е сменил толкова работи.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 6 Декември, 00:12

    5- Кого е довел Филев и кой си е тръгнал с него? Поинтересувай се за 9 години колко са напуснали ?

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 6 Декември, 09:32

    На такъв човек като Данчо Мената Матричаров се казва гьонсурат! Наистина би трюбвала да се скрие и да не се показва, камо ли да се изказва.Вярно, че е атракцията на всички общински съвети през изминалите десетилетия, но циркоите представления си имат място! Дали д-р Дертлиев би се гордял с него и би му казал отново "сине"?

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 6 Декември, 09:33

    Гьонсурат- Нахален, дебелокож човек, който не изпитва чувство на неудобство, притеснение или вина, в каквато и ситуация да се намира

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Anonimen 6 Декември, 09:38

    Batev-nereliziran-bocluc

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (206)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete