Петък, 3 Май 2024, 12:40

С Патриотичен концерт, в навечерието на 3-ти март, Ботевград отбелязва 145 г. от Освобождението на България от турско робство

2 Март 2023, 23:15
(3) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1472 18


С изпълнение на Общинския духов оркестър бе дадено началото на Патриотичния концерт, посветен на 3 март, който се състоя в НЧ "Христо Ботев-1884“ от 18.30ч. в навечерието на Националния ни празник.

Моя древна земя, побеляла от кости и преспи,
моя гневна земя, почерняла от мъка и кръв-
дай ми оня бунтовен напев на хайдушките песни
и зеления пламък на знамето с български лъв!

Това е откъс от стихотворението "Молитва от Ботев връх" на поета Матей Шопкин, което прозвуча от сцената и трогна публиката в залата. Изпълнено бе и стихотворението „Древна кръв“ на Иван Радоев, посветено на България.
Песента "Я кажи ми облаче ле бяло" също бе част от програмата на патриотичния концерт, чиято постановка е на Николай Найденов. Детският хор представи своя богат репертоар, редом до Градския хор "Стамен Панчев".
Десислава Младенска рецитира вечното българско стихотворение “Аз съм българче", под съпровода на пиано на Силвия Младенска.

На сцената излезе и народната певица Соня Маринова, победителката в конкурса Гласът на България.
Участие взеха Общински духов оркестър с диригент Иванка Савова, Детски хор Бонка Големанов с диригент Боряна Нешкова и Силвия Младенска, Градски хор "Стамен Панчев" с диригент Татяна Цонкова, актьори от Драматичен театър "Маргарита Тодорова", Миглена Василева и Марина Симеонова, Десислава Младенска, народната певица Соня Маринова.

Водещата на концерта прикани зрителите да се включат в програмата на 3-ти март:

9:30ч. в църква "Свето Възнесение Господне", където ще бъде отслужена Панихида в памет на загиналите за свободата на България.
10:30ч. на площад „Освобождение“ за издигане на знамената
18:30ч. пред Паметника на свободата за тържествена церемония с поднасяне на цветя и венци.



Източник: balkanec.bg

Ключови думи: световна лига , концерт , НЧ „Христо Ботев 1884“ , национален празник

Коментари (18)

  • Отговори (13) (10)
    1. добавен от: Анонимен 2 Март, 23:53

    Да живее Великата и Непобедима наша Освободителка Русия!

    • (8) (6)
      1. добавен от: Анонимен 3 Март, 09:44

      Генерал Иван Колев ги бие, като тупани при опита им да нахлуят в Добруджа. Днес празнуваме саможертвата на българските опълченци срещу османците. А на 24-ти май ще празнуваме именно това, че имаме своя собствена писменост, за която ватниците трябва да са ни благодарни, а също така че им даваме религия. А на 6-ти Септември празнуваме това, че въпреки забраната на любимите ти ватници, България обявява Съединение и след това едни млади и неопитни български капитани, смазват и разбиват добре подготвената и насъскана от Просия, сръбска армия. Просия НЕ е велика, непобедима и освободителка. Тези думи подхождат най-много на България!

  • Отговори (0) (8)
    2. добавен от: Анонимен 3 Март, 07:47

    Има ли народ в света, където освободителите му да са врагове,, част от почти всички. Има ли народ в света, който има кажи речи един приятел, Този от който са го освободили?.

    • (8) (10)
      1. добавен от: Анонимен 3 Март, 09:58

      "Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!" Захари Стоянов

    • (10) (7)
      2. добавен от: Анонимен 3 Март, 10:16

      Добре Османе, ако Царска Русия, не бе ,проляла толкова кръв и нейните граждани,не бяха оставили костите си тук,ти щеше да си Осман,жена ти да се навежда на пашата ,а децата ти да слугуват на бейовете, защото се видя,че не стана,нито с априлското въстание, нито с Ботев, народа бе изклан и обезкръвен само Русия си сложи главата в торбата да воюва с отоманската империя, а великия запад беше само на думи,Англия слугува на Турция. Честит празник на всички българи.

    • (7) (8)
      3. добавен от: Анонимен 3 Март, 11:47

      Русоробе отивай в Просия, имам роднинска връзка с едни от най-видните опълченци в региона на Враца, а ако не беше България твойте господари в Просия щяха да бъдат същите диваци каквито са си и до ден днешен, без писменост и религия.

    • (7) (6)
      4. добавен от: Анонимен 3 Март, 11:51

      Русороба да прочете история, ама не писана по комунизма, и че всички наши революционери са били против свинята майка, но според него сигурно Ботев, Левски, Стоянов, Антим първи не са герой сигурно и те са на заплата от Америка. България е велика, а Просия е слаба и с изключително високомерие към нас. А трябва да е обратното.

    • (7) (5)
      5. добавен от: Анонимен 3 Март, 12:42

      2.2 Дърпай, ватник.

    • (6) (5)
      6. добавен от: Стефан Проданов 3 Март, 13:21

      До Орхан,Осман и др. дето са поемали резаните карабини, не можете да пренапишете историята, земите са пропити с руска кръв, Плевен Ловеч и къде ли не ,а прадедите ни са се били рамо до рамо с руските войници на Шипка и се обръщат в гробовете от такива като вас,в София паметника е на цар освободител,а не краля на Англия, истината боли,но историята е факт. Честит празник на истинските българи,а на вас ви препоръчвам да обиколите България, да видите паметниците и костницата в Плевен и да прочетете на Иван Вазов Здраствуйте братски.

    • (6) (3)
      7. добавен от: Анонимен 3 Март, 15:18

      Стефчо, като народ винаги ще се гордея, че всички наши герой и революционери са били против официална русия. И понеже цитираш Вазов. Прочети произведението на същия Вазов "На руските воини" написано само 25-30 години след 3-ти Март и ще ти стане ясно какви братушки са ни. Стъпят ли в България с калашник, ще висят по дърветата, като "братята" сръбе. България>русия

  • Отговори (8) (1)
    3. добавен от: Анонимен 3 Март, 09:51

    "Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употребява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българските колонии."
    Христо Ботев 1875.г

  • Отговори (14) (1)
    4. добавен от: Анонимен 3 Март, 10:04

    Честит празник,българи! Да бъдем благодарни и признателни на чутовната саможертва на хилядите български опълченци и революционери,които дадоха живота си за нас,да живеем свободни в днешна България!
    Вечна слава и поклон!

  • Отговори (7) (5)
    5. добавен от: Анонимен 3 Март, 13:44

    Прав е Стоян, историята не може да бъде пренаписана и дълбок поклон към всички българи и руси проляли кръвта и оставили кости по земите. На горепишештите ще препоръчам да минат по маршрута през който са пренали русите в зимен преход и са оставени кости за освобождение на София. Ако ги е страх да прочетат книгата, "Пътят към София ".

    • (5) (4)
      1. добавен от: Анонимен 3 Март, 15:13

      Прочети ти книгата Руската убийствена политика спрямо българите.

  • Отговори (5) (0)
    6. добавен от: Анонимен 3 Март, 15:22

    „Който ни освободи, той ще ни пороби.”
    Васил Левски

  • Отговори (4) (4)
    7. добавен от: Христо Силянов 3 Март, 16:32

    Засрамете се не напразно българите са издигнали тези паметници и костници а памет на нашите освободители дръзнали да се противопоставят на империята смачкала физически и психически хора и държави и върнала ни назад във времето.

    • (4) (3)
      1. добавен от: Анонимен 3 Март, 17:26

      Половин век комунизъм е нанесъл повече щети от петте века. Руския(съветски) камшик боли повече от турския. Но с едните днес сме съюзници в НАТО, търгуваме с тях, като си там те посрещат, като цар и въпреки, че не ги харесваме и си имаме едно наум за тях, знаят че ако не ни уважават ще имат проблеми и се отнасят с уважение, а милите ни братушки, гледат с малоумното си високомерие и наглост все едно сме им длъжни цял живот. А единственото, което им дължим е не омраза, а съжаление, за огромната по площ държава в която живеят, но за сметка на това в бедност, мизерия и страх от властта. И лицемерието на властта им да скача срещу всичко европейско. Да казва на обикновения руснак, че Москвича е най-добрия, но да се вози в последен модел Мерцедес, докато говори по Айфон в италиански костюм. Тъжно е.

    • (4) (0)
      2. добавен от: Анонимен 3 Март, 18:20

      А,помниш ли Батак.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (210)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete