Понеделник, 6 Май 2024, 21:32

Съдът гледа днес делото срещу "Наглите"

21 Декември 2011, 09:51
(0) (0)
Правец - Актуално
Прочетена: 3077 0


Софийски градски съд ще заседава по делото срещу групата на „Наглите”. Подсъдими по делото са Ивайло Евтимов, Прокопий Прокопиев, Даниел Димитров, Любомир Димитров, Радослав Лебешковски, Павел Петков и Митко Лебешковски, Кирил Кирилов и Цветозар Славчев. Ивайло Евтимов и Прокопий Прокопиев.
Те са обвинени в това, че са образували и ръководили организирана престъпна група, създадена, за да извършва отвличания на лица. Всички от групата са обвинени и за извършени 11 отвличания и един опит, съответно на Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджио Марков, Венислав Величков, Ангел Аврамов, Камелия Аврамова, Георги Георгиев, Васил Маникатов, Киро Киров, Борислав Атанасов, Румен Гунински и Борислав Динев (опит).

На 22 декември 2010 г. СГС дава ход на делото. Жертвите на групата предявиха граждански искове за нанесени имуществени и неимуществени вреди. Съдът не уважи исковете за имуществени вреди, тъй като ги предявяват самите пострадали, а откупите са плащани от техните близки. Понеже не са повдигнати обвинения за изнудване, няма как близките да се конституират като страна по делото. За да получат парите от подкупите, близките на жертвите ще трябва а заведат гражданско дело. Искането за неимуществени вреди, което съдът уважи, е на стойност над 3 млн. лв.

Защитата поиска да се върне делото на Прокуратурата заради неясноти. Съдът не уважи това искане.

От обвинителния акт става ясно, че Ивайло Ефтимов и Прокопи Прокопиев са обвинение в организиране на престъпна група с цел отвличания. Според обвинението групата е извършила 12 отвличания и един неуспешен опит за отвличане. Според прокурорите групата е похищавала жертвите с незаконно притежавано оръжие, като са ги карали да легнат на земята с думите: „Полиция. Лягай на земята”. На заседанието бе разпитана една от жертвите – Джорджио Марков.

На 15 април 2011 г. показания даде Румен Гунински, баща на студента Румен Гунински. Бащата разказа за отвличането на сина си. Парите за откуп на Гунински – младши са били в размер на 354 000 евро и са били описани, по предложение на ГДБОП. В парите не е имало проследяващо устройство и са били в прозрачен плик по настояване на Гунински. Съдът изслушва свидетелите Антоанета Атанасова и Иван Илиев – охранител във фитнес. Показания по делото даде и Вера Маникатова, дъщеря на отвлечения Васил Маникатов.

На 30 септември 2011 г. бяха изслушани експертизи по делото. Пред съда отново бе разпитан свидетелят Иван Велев, собственик на къща в село Петровене, където се предполага, че е държан отвлеченият Румен Гунински.

Според защитата, на следствения експеримент, проведен в къщата през юли месец, е присъствал прокурорът по делото Бисер Кирилов, без да има такова право. Това наложи Велев повторно да бъде разпитван. Той обаче не потвърди дали обвинителят е бил там. Каза само, че в телефонен разговор някой се е представил за него. Подсъдимите негодуваха, че прокурор Кирилов отсъстваше от съдебната зала точно когато свидетелят даваше показания. Според тях това е с цел да не бъде разпознат от собственика на „къщата на ужасите”.

На заседанието на 31 октомври 2011 година прокурор Кирилов подаде молба за самоотвод по делото. Причината за това е – направеният оглед в къщата на ужасите, който надхвърлял правомощията му. Съдът уважи молбата му. Адвокатите на подсъдимите поискаха отвод и на прокурор Антоанета Близнакова поради факта, че тя е била наясно с процесуалните нарушения, но съдът прецени, че искането не е основателно, защото тя не е надвишила правата си с никакви действия. Съдът прие ДНК експертиза за отпечатъци върху сим карта и телефон „Нокиа”, изготвена от вещото лице Иван Иванов. Трябваше да бъдат разпитани свидетелите Румен Гунински, баща и син, както и Йордан Монев, собственик на „къщата на ужасите”.

На заседанието на 25номври 2011 година специални разузнавателни средства бяха изслушани в съдебната зала .Не ни е било страх от полицията, не е стояло на дневен ред, че ще ни хванат, това казва в разпита, записан чрез СРС, Любомир Димитров, подсъдим по делото за отвличания на групата „Наглите”. На заседанието на 15 декември 2011 година по делото срещу групата за отвличания „Наглите” бяха изслушани записи, направени със специални разузнавателни средства, от разпита на подсъдимия Любомир Димитров-Гребеца, както и на защитения свидетел Валентин Михайлов. В записите разследващите се опитват да ги убедят да дадат подробности около отвличанията. Любомир Димитров каза, че знае за грабежи на пари, извършвани от групата, но не може да ги докаже. „Ако изляза под домашен арест, ще мога да ви кажа много повече неща”, каза той на разследващите. Той искаше и да бъде защитен свидетел.

Снимка: trud.bg

Източник: Агенция БЛИЦ

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (218)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete