Неделя, 5 Май 2024, 18:07

Съветници от опозицията: Не само ВиК, но и Община Ботевград отива към фалит

4 Февруари 2015, 20:37
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3392 21


„Много скоро ще стане ясно какво е истинското финансово състояние на Община Ботевград. Както години наред бяхме заблуждавани за цветущото състояние на общинското дружество ВиК, така имам основания да смятам, че години наред сме заблуждавани и за финансовото състояние и на Общината”. Това заяви общинският съветник Иван Гавалюгов на провелия се днес брифинг с местните медии от 16.30ч. Той и колегата му Филип Филипов извадиха на показ някои факти, които не са били известни на съветниците, а впоследствие стават обществено достояние. По време на брифинга Цветан Цолов, Иван Гавалюгов, Филип Филипов, д-р Марияна Гргачева и Христо Якимов анализираха и дадоха оценка за работа на Общинския съвет, като изразиха несъгласие по много критерии. Един от тях бе обявената от тях порочна практика напоследък заседанията да се провеждат при закрити врата.
 
По повод неизвестните досега факти за задълженията на Община Ботевград Гавалюгов заяви, че преди седмици стана ясно, че тя е санкционирана със сериозната сума от над 3,5 млн.лв по проекта за изграждане на Градската пречиствателна станция за отпадни води. „Сумата от 3 млн.лв. е доста стряскаща и е много тежка за община като Ботевград, която има приходи от порядъка на не повече от 5-6 млн.лв. Не е ясно все още какви са причините за тази санкция и за какви дейности са”, посочи съветникът. Поради това Областният управител на Софийска област Росица Тодорова е върнала за преразглеждане решението на Общинския съвет за поемане на дългосрочен общински дълг от 3 500 000 лева за довършване на градската пречиствателна станция за отпадни води. 
Освен тази санкция е наложена друга такава по проекта „Ботевград – привлекателна дестинация за атрактивен, културно-исторически, еко и спортно-развлекателен туризъм.”. По един от модулите за изграждане на Исторически музей, са наложени 25 % санкция за дейности, извършени за технологично оборудване. По друг модул пък има санкция от 5 %. Общата сума на санкцията по този проект е в порядъка на 160-170 хил.лв. , заяви Гавалюгов.
 
Преди дни влиза в сила изпълнителен лист на фирма „Пътстрой 92”,  която след няколкогодишни съдебни дела, е спечелила дело срещу Община Ботевград. „Всеки момент по желание на тази фирма могат да бъдат блокирани сметките на Община Ботевград”, подчерта Гавалюгов. Причината за това е, че Общината не е изплатила 400 хил.лв. задължения по договор за извършени строителни услуги в периода 2007-2008г. „Този проблем е бил известен на общинското ръководство, но не и на нас общинските съветници. Смятам, че сумите са доста сериозни, които ще висят на данъкоплатците на общината”.

За друг „спящ проблем” съобщи пред медиите общинският съветник Филип Филипов. Става въпрос за Градският универсален магазин, на територията на който днес са разположени магазините „Европа”и „Гебриел”. По този повод Филипов посочи, че Общината е имала задължения от 100 хил.лв., които представляват такси към държавата през 2006 г. От тогава този проблем не се решава и в момента са натрупани над 260 хил.лв., посочи Филипов.
 

„Този въпрос е могло да приключи още 2006 г., категоричен е Филипов и допълни, че  Общината е имала възможност да отпише по давност това задължение. Безхаберието на общинската администрация и на Общинския съвет  е довело до това задължение и то виси. Рано или късно то трябва да бъде платено", подчерта общинският съветник от опозицията.
 
Филипов припомни, че през месец декември 2014 г мнозинството на Общинския съвет прие решение, с което задължи лицето Колчаков да продължи ликвидацията на общинското дружество „Търговия” при положение, че той публично и писмено е заявил, че не желае да извършва тази дейност. През януари стана ясно, че договор не е сключван с никого. „Това показва, че Общински съвет не решава проблемите,а само ги задълбочава”, заключи Филипов.
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (21)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: дддддддддддд 4 Февруари, 21:56

    До кога ще се ликвидира тази търговия и какво е правил през всичките години ликвидатора колчаков когато е получавал пари -нищоооо

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 4 Февруари, 22:45

    От 2006г.не е ролучавал никакви пари и го заяви по телевизията.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 4 Февруари, 23:09

    от една година все това повтаряте Много скора , месец март и какво говорилнята ви продължава За една община 3000000-4000000 не са никакви задължения

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 5 Февруари, 07:27

    А за един кмет са добра сума за джобни, така ли?

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 5 Февруари, 08:48

    Искам всички да знаете. Аз самата работя от дълги години в общинската администрация. Тука в момента е ад! Кмета е луднал и е пришпорил всички ни да замитаме далаверите. Явно очаква всеки момент нещо голямо да случи. Нервен е повече от всякога. Направо не може да се работи! Иначе никой от нас не смее да гъкне. Така всички ни е стиснал за гушата. Ако сега си напиша името, на секундата съм уволнена. Хоря, не ни слагайте всички тук в общината под общ знаменател. Иначе съм готова пред прокурори и следователи да разкажа за всички кражби, далавери, издаване на документи с невярно съдържание, подправени подписи и т.н.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 5 Февруари, 09:07

    Теб те е страх името да си кажеш публично, та си готов да разкажеш пред прокурори... и не пиши в женски род

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 5 Февруари, 09:09

    6, аз съм дама на възраст. Не позволявам така да ми се говори. Както съм анонимна тук по обясними причини, така държа да остана анонимна и пред прокурорите. Ако трябва, дори и като защитен свидетел. Ясна ли съм?

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 5 Февруари, 10:02

    Хахах , пийте си хапчетата хора , изборите идват , Кмета ще ви укроти за пореден път . :lol:

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 5 Февруари, 12:42

    8 по скоро ти си за хапчета. А може вече да си на висока доза.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: guest 5 Февруари, 12:49

    Това са пълни глупости - номер 5- анонимната дама, наистина трябва да си пиете хапчетата, в общината при този кмет се работи така както не се е работило при никой друг преди него, общината е във възход, развива се, а на който не му се работи за благото на гражданите да си ходи у дома!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (215)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete