Неделя, 28 Април 2024, 00:44

Шест общини обхваща златното находище „Златуша“

11 Март, 08:29
(1) (0)
Божурище - Новини
Прочетена: 8054 5


Шест общини обхваща находище за метални полезни изкопаеми „Златуша“ намиращо се в Западна България. Както Ви информирахме, кметът на община Божурище готви протест по повод предстоящите проучвания, а докато чакаме официалната позиция на общината, публикуваме текста на доц. д-р Йордан Кошев - магистър по биология, доктор по зоология и доцент по екология и опазване на екосистемите в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

Министерство на енергетиката с разрешение № 486/19.07.2018 г., публикувано в Държавен вестник No69/21.08.2018 г., позволява да се извърши търсене и проучване на метални полезни изкопаеми на площ 194,3 кв. км.

Предвидената за прочуване площ покрива цялостно или частично територията на следните общини: Столичната община (област София-град), общини Драгоман, Сливница и Божурище (Софийска област); общини Брезник и Перник (област Перник).

В интернет може да се намерят няколко източника на информация, но те са чисто протоколни относно разрешителни, становища и новини за смяна на фирмите собственици на разрешителното (лиценз) за проучване. По-подробна информация може да се намери на интернет страницата на Velocity Minerals (връзка) и няколко карти на интернет страницата на Raiden Resources (връзка).

Според думите на мениджър Валентин Бухов, на провелата се в с. Златуша информационна среща на 07.03.2024 г., фирмата извършваща първоначалното проучване е "Кабири (или Кибела) минералс". Тази фирма няма интернет сайт в който да може да се намери информация за проекта и етапите на неговото изпълнение.

Така се оказва, че случайно или не, в достъпното интернет пространство не се публикува информация за територията подложена на проучване, места за сондиране и бъдещето на проекта, при положение, че бъдат открити икономически изгодни залежи за разработване.

Местата на проучвателните сондажи са публикувани в становище No399/23.09.2021г на НСЗП към МОСВ относно преценка за необходимост от Оценка за съвместимост (ОС) с целите за опазване на Натура 2000.

Сондажите се намират в района на с. Златуша (общ. Божурище) и са на дълбочина от 200 до 350 метра. Вероятно проучвателните сондажи в цялата площ ще бъдат повече, но за техния брой, дълбочина и най-вече местоположение няма информация за момента.

Balkanec.bg не се ангажира с изнесената информация, а публикува позиция по актуална тема!

Авторът на статията, доц. д-р Йордан Кошев e магистър по биология, доктор по зоология и доцент по екология и опазване на екосистемите в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. 24 години работи в сферата на консервационната биология, по-конкретно в проучване и опазване на бозайниците. Изразеното лично мнение не ангажира по никакъв начин ИБЕИ и БАН. Доц. д-р Йордан Кошев е член на Консултативния съвет на Гражданско сдружение „Заедно за Божурище“.



Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (1) (1)
    1. добавен от: bai 11 Март, 17:41

    Ама кажете къде е точно та да копаме :D

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (4) (0)
    3. добавен от: Julian 11 Март, 22:00

    Разпродажбата п.одължава.

  • Отговори (3) (0)
    4. добавен от: Габриела 12 Март, 23:03

    Трябва да се обединим и да спрем този ужас който ни очаква...да се спре кражбата от територията на държавата!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: ДОЛНЮ 17 Април, 10:52

    ЧИФУТИНА РОКФЕЛЕР ИЗКУПУВА ДЪРЖАВАТА...ВСИЧКИ ФИЛМИ КОНЦЕСИОНЕРИ НА ЗАЛЕЖИТЕ ...ЗЛАТИЦА..ПИРДОП..АСАРЕЛ-МЕДЕТ СА ОТ РОКФЕЛЕР ГРУП...ЧЕСТИТО...ВТОРА НИГЕРИЯ....УБИЙ ЕВРЕЙН СПАСИ БЪЛГАРИН... :evil:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete