Шоколадовата фабрика в Своге цели да работи без отпадъци до 2018 г.
Фабриката на "Монделийз" (предишно име "Крафт фуудс") в Своге прилага успешно стратегията за устойчиво развитие на компанията, съобщи Ивайло Найденов, генерален мениджър на "Монделийз България". Генерална цел е производствената база да постигне 0% отпадъци до 2018 г.
Програмата е в сила от 2010 г. и в резултат на изпълнението й общото количество на отпадъците на тон продукция е намаляло от 106.14 кг до 2.08 кг през 2013 г. А процентът на рециклиране е нараснал от 85% през 2010 до 95.9% през миналата година.
Фабриката в Своге, в която са инвестирани над 50 млн. лв. през последните три години, е сертифицирана по международния стандарт ISO14001:2004 – "Системи за управление на околната среда", и не само покрива всички законови и нормативни изисквания, но извършва и собствен мониторинг и периодични замервания.
"За нас е изключително важно да бъдем стриктни и последователни в прилагането на глобалната стратегия за устойчиво развитие на местна почва, защото това не е еднократен акт, а дългосрочна инвестиция в бъдещето – не само на нас като компания, но и за региона като цяло. Спестената енергия и вода днес са гарант за едно по-добро утре", заяви Найденов.
Още през 2001 г. във фабриката е изградена изцяло нова разделна канализационна система за отвеждане на дъждовните и битово-промишлени отпадни води. През 2002 г. е построена пречиствателна станция, която е и единствена в общината. Заустваните води са с по-добро качество от тези на съседната р. Искрецка, показват мониторинговите измервания на лицензираната лаборатория, ангажирана с измерването.
Голямата цел на компанията майка
"Монделийз интернешънъл" вече представи глобалната си стратегия за устойчиво развитие. До 2015 г. корпорацията си е поставила за цел да намали с 15% парниковите газове, използването на вода, енергийните разходи, производствените отпадъци, а също и потреблението на опаковки с над 23 хил. куб. тона.
За десет години - до 2020 г., "Монделийз интернешънъл" планира да инвестира 600 млн. долара в устойчиво земеделие. Целта е до 2015 г. 100% от кафето и палмовото масло и 75% от пшеницата и какаото, които компанията използва, да бъдат добивани чрез устойчиви земеделски практики. "Тези пари не се дават под форма на благотворителност. Тяхната цел е да насърчат над един милион фермери да произвеждат по правилата на устойчивото земеделие", коментира Ивайло Найденов.
Корпорацията декларира, че има поставени ясни цели с краен срок 2020 г. и по отношение на разумната консумация. Затова възнамерява да редуцира с 10% солта и наситените мазнини в своите продукти и да увеличи пълнозърнестите храни в своето портфолио с 25%. Компанията обяви, че ще насърчава и по-ниския калориен прием (до 200 ккал в порция продукт).
До 2015 г. всички производствени бази на компанията по света ще притежават сертификати по сигурност и безопасност. Към края на 2013 г. 75% от фабриките на корпорацията са сертифицирани по FSSC 22000 (Food System Safety Certification), съобщи още Ивайло Найденов.
Източник: в. Капитал
Е, те тия се улюха. За да не плащат данък смет на Общината, правят така че не генерират отпадък, а същия със закрити автомобили ги изнасят. ЕГАТИ И МОШЕННИЦИТЕ. АМА НИЕ КАКВО ПЕЧЕЛИМЕ ОТ ТОВА - АБСОЛЮТНО НИЩО. На времето се пазареха като дърти цигани за всяка такса. - абе просто колониалисти.