Петък, 12 Юли 2024, 16:26

Шопите са сърби!

29 Март, 12:01
(4) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1608 29


От години сръбската държава и политика поддържа идеята, че шопите са сърби. Още през 1844 г. Илия Гарашанин създава своя документ "Начертание", в който се предявяват претенции към българските земи. В този основен документ за сръбската държава Гарашанин с тъга признава, че измежду всички южни славяни най-многобройни са българите, към които сръбската страна трябва да има специална асимилационна политика. По време на Освобождението сърбите имат претенции за българските земи, част от Шоплука. Целта на Сръбско-българската война от 1885 г. е завладяване на земите западно от река Искър. Следват още войни и политически актове, с които сърбите се опитват да присъединят (кога успешно, кога не) български земи.
В наши дни ситуацията не е много по-различна. В Сърбия упорито се лансира идеята, че шопите са "прави сърби". В социалните мрежи изобилства от сръбски материали, страници и групи, в които се пропагандира тази теза.
Какъв е отговорът на българската държава на тези, може да се каже, национални политики, от страна на нашата съседка? Никакъв!
За това в момента тече кампания по създаване на документален филм за шопите и Шоплука, в който да бъде показана историческата истина - че шопите са част от българския народ. Зад идеята не стои държавата, няма платени НПО-та, няма средства от чужди страни за тази родолюбива инициатива.
Ивайло Шопски с подкрепа на общественици, историци, етнографи и граждани, милеещи за Родината, е поел тази нелека задача да зашлеви звучен шамар на сръбските пропагандатори и работи по създаването на документалния филм. За да се получи стойностен и качествен продукт, начинанието се нуждае от финансова подкрепа, като всеки според възможностите си може да помогне на следната сметка: IBAN BG76 UBBS 8002 1074 1429 40, основание: заснемане на документален филм.


Източник: balkanec.bg

Коментари (29)

 • Отговори (9) (3)
  1. добавен от: Анонимен 29 Март, 12:09

  Сърбите по пет на нож!

  • (9) (2)
   1. добавен от: Анонимен 29 Март, 18:25

   Искат 1885 да се повтори, скоро не сме ги драли.

 • Отговори (12) (0)
  2. добавен от: Анонимен 29 Март, 12:13

  Шумадийците да дойдат у Враца да ни кажат, че не сме българи, а сме "прави" сърби да видят как убаво ше ги изправим.

 • Отговори (9) (1)
  3. добавен от: Анонимен 29 Март, 12:25

  На върбе

 • Отговори (7) (8)
  4. добавен от: Ганка Василева 29 Март, 12:48

  Шовинистична,противоречаща абсолютно на европейските ценности и насаждаща омраза на етническа основа между народите статия. Това безумие и събуждащи неуравновесени псевдо националисти като горепишештите, които с тези закани просто плачат за Хага. Редно е който иска да бъде в голямото европейско семейство, да не се зове за отмъщение и предизвикване на конфликти между народите . Винаги съм учила децата си на толерантност и европейски ценности и тази статия наистина предизвиква удивление в мен с факта,че все още има хора които мечтаят за чиста раса и сеят умраза. По голямата си част със семейството си прекарваме в Мюнхен,но и там не може да се срещнат такива крайни статии и хора, и не мисля,че е редно това,ако не им харесва този начин на живот, да ловят пътя и в пустинята да градят хилядолетния райх за който бленуват,нормалните хора не са длъжни да ги търпят.

  • (8) (4)
   1. добавен от: Анонимен 29 Март, 13:05

   Ти от Мюнхен не ни давай акъл за тука, Ганке! Сърбетата, ако отцепят Западна България, какво ще запееш, или в Мюнхен ще ти е харно? И къде пише нещо за чиста раса и Умраза?

  • (3) (8)
   2. добавен от: Анонимен 29 Март, 13:31

   сигнално-жълто или от жълто по-жълто е балканец :lol:

  • (7) (1)
   3. добавен от: Анонимен 29 Март, 14:39

   Лельо Ганке, единственото противоречащо на европейските ценности е антибългарската риторика на Сърбия. Защото за разлика от Сърбия, България е европейска държава. Журналистите само ни информират какво правят шумадийските свине. Нормално е заглавието да е провокативно за да подтикне човек да отвори статията, това е практика в цял свят. Не противоречи ли на европейските ценности да имаш териториални претенции към своя съсед. Либералите нямат връзка с реалността, искате свобода за различното мнение, но само ако съвпада с вашето, иначе не може. Ганке, вдигни си гъза и отиди до Западните покрайнини, ако въобще знаеш къде се намират и виж на какви издевателства са подлагани Българите в там от "братята" сърбе. И тогава пиши за ценности.

  • (2) (0)
   4. добавен от: Анонимен 30 Март, 09:26

   Това е големият спор,който върви в световното пространство-глобализъм и космополитизъм или национални държави.Коментарите тук показват същото.Аз самият съм привърженик на националната държава,но виждам,че световната тенденция е за размиване на границите .

 • Отговори (1) (4)
  5. добавен от: Анонимен 29 Март, 12:53

  Добро утро, всеки го знае това

 • Отговори (1) (1)
  6. добавен от: Ох 29 Март, 14:30

  Тоцев, моля ти се!

 • Отговори (8) (0)
  7. добавен от: Софиянец 29 Март, 14:44

  Тия мизерници да не обясняват, че в София живеят сърби, а да внимават, че Белград, който те съвсем умишлено изписват БеОград в продължение на няколко века е носел името Алба Булгарика и римските хронисти пишат, че там живеят българи.

 • Отговори (1) (6)
  8. добавен от: Анонимен 29 Март, 16:01

  Така си е БЕОГРАД от време оно

  • (7) (0)
   1. добавен от: Анонимен 29 Март, 16:41

   На български език се пише Белград, а онези измислените, които не знаят с българските букви ли пишат или на латиница и за това използват и двете, защото са много "умни" го изписват с О за да бягат от Българският му произход. Оня е прав за Алба Булгарика!

 • Отговори (8) (0)
  9. добавен от: Шоп 29 Март, 16:31

  Ганке, у Мюнхен Умраза ли му викате?
  У Шопско е Омраза

 • Отговори (9) (2)
  10. добавен от: Анонимен 29 Март, 16:47

  Ако аз бях на мястото на тази малка, бедна, корумпирана и обградена от по-големи и силни държави и то членове на ЕС и НАТО, бих си мълчал. Сърбия е държава с възможности за сепаратизъм, Войводина е населено с унгарци, на юг е Албания и Косово, на запад Хърватия много ги "обича" а всичко друго е било българско и в момента имаме малцинство в Цариброд и Босилеград. Нямат много къде да мърдат, ако стане нещо.

  • (8) (0)
   1. добавен от: Анонимен 29 Март, 18:30

   Сърби я Сърбия, ще я почешем.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (44)
70% Complete
Не (123)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (12)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (31)
70% Complete
Всички са маскари. (57)
70% Complete