Четвъртък, 9 Май 2024, 21:21

Синдикатите загърбиха тристранката

2 Декември 2011, 17:49
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 1072 0


КНСБ се оттегля от тристранния диалог, съобщават от синдикалната организация по повод на насроченото за днес заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Решението е било взето от Координационния съвет на конфедерацията, съобщават от пресцентъра на профсъюза.

Причината за оттеглянето на КНСБ от тристранния диалог са потъпкването на постигнатото след тежки преговори Национално споразумение и пренебрегването на предлаганите от КНСБ балансирани мерки за реформа и стабилизиране на пенсионната система, се казва в съобщението.

„Отговорността за приетите едностранно решения, включително и за вдигането на възрастта за пенсиониране, е изцяло на парламентарното мнозинство и правителството, а не на синдикатите и наемния труд в България“, категорични са от синдиката.
 
От КНСБ посочват още, че са изпратили на министър-председателя Бойко Борисов, на министър Тотю Младенов и на социалните партньори пакета с предложения на синдикатите за стабилизиране на приходите в осигурителната система и подобряване на контрола по разходите.

Вчера от КТ "Подкрепа" обявиха, че няма да участват в пазарлъци с управляващите. Те имали нагло поведение и с тях било невъзможно да се води диалог.

Междувременно председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев обяви, че диалогът с тях не е скъсан.

„Ние никога не сме казвали, че министър Дянков е излишен. Ако не е министър Дянков, страната ще изпадне в много тежко финансово състояние, защото това е човекът, който ограничава безумното харчене на средства”, смята Данев.

Според него безспорно няма да има легитимост заседанието на тристранния съвет след оттеглянето на синдикатите.

„Това е консултативен орган. Ние консултираме. Цялата отговорност е на изпълнителната власт. Няма да има легитимен съвет, но това не ни пречи да казваме нашите виждания”, каза още той.


Източник: dnes.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (228)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (131)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (67)
70% Complete