Понеделник, 29 Април 2024, 14:07

Скандални заменки под „Мальовица“

7 Март, 09:23
(1) (0)
Самоков - Новини
Прочетена: 351 4


Разкрития на организацията "Зелени закони" за незаконно превръщане на територии в националния парк Рила в частна собственост. Подробен доклад на организацията показва, че частни фирми са придобили собственост в парка, включително и под Мальовица, чрез незаконна замяна на земи.

Според материалите на "Зелени закони" през 2008 г. фирма "Агросим" ЕООД е получила собственост над десетки хектари територии в парка в замяна на частни гори. Тези действия са в противоречие със законодателството, което изрично определя националните паркове като изключителна държавна собственост.

В доклада се разкрива, че в последните години са извършени сериозни строителни дейности в областта на Меча поляна - входната точка към високопланинската част на парка. Там са изградени хотели, паркинги и ски-писти, които се намират в нарушение на законодателството за опазване на природата.

През 2022 г. е съгласуван горскостопански план, който в действителност приватизира част от националния парк, без да премине през задължителната процедура за екологична оценка. Тази ситуация допълнително усилила тревогата за бъдещето на парка и защитата на екосистемата му.

В отговор на обществената загриженост, парламентарни депутати и организации за опазване на природата са предприели стъпки за извършване на проверки и защита на националния парк Рила. Висшият адвокатски съвет е поискал от Конституционния съд да обяви разпоредбата, позволяваща тези действия, за противоконституционна.

Тези разкрития повдигат сериозни въпроси за спазването на законите за опазване на природата и защита на националните паркове в България. Да видим дали институциите ще предприемат необходимите действия за възстановяване на законността и защита на един от най-ценните природни ресурси на страната.


Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (2) (0)
    1. добавен от: Анонимен 7 Март, 09:37

    Мижи да те лажем, на колко места се писа за такива неща, и накрая нищо не се направи, в Етрополе преду време цял рейс прокурори дойдоха видяха и си заминаха,кучето си лае, кервана си върви. Така ще е и тук. Всяка чудо за три дни, баровеца си е баровец и далаверата си върви.

  • Отговори (2) (0)
    2. добавен от: Анонимен 7 Март, 10:18

    Игрите продължават.

  • Отговори (2) (0)
    3. добавен от: Анонимен 7 Март, 15:42

    и замкметовете ги бият в центъра на Етрополе посред бял ден

  • Отговори (2) (0)
    4. добавен от: Анонимен 8 Март, 14:36

    Далавера, далавера всичко е алъш вериш и министри и банкери всеки прави се на мъж.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (56)
70% Complete