Неделя, 28 Април 2024, 13:09

Скоро Анастас Карастоянов ще има своя първи паметник

13 Март, 09:33
(0) (0)
Самоков - Новини
Прочетена: 209 0


Кметът на Самоков Ангел Джоргов проведе среща с автора на паметника на Анастас Карастоянов, Маргарита Иванова, и изпълнителя на проекта за изграждане на вертикална планировка около него.

На терена при Чорбаджийската фурна в Ботевград ще бъде оформено пространството и поставен паметник на първия български фотограф Анастас Карастоянов.

Преди да започнат строително-ремонтните дейности е необходимо да бъде изместен стълбът от електропреносната мрежа, който се намира в пространството. „Електрохолд“ вече извършва преместването на кабелите, след което ще бъде премахнат и стълбът.

На срещата бяха уточнени детайлите по изработването на вертикалната планировка. Взето е решение тя да обхване цялото пространство – от сладкарницата до съществуващата граница на „островчето“. Уточниха се компонентите по постамента и монтажа на паметника, визията на околното пространство, парковите елементи, детайлите по монтирането на нови бордюри и павета и други.

След приключване на вертикалната планировка, монументът ще бъде монтиран. Скулптурата представлява фигура в цял ръст на Анастас Карастоянов с фотоапарат, а зад него пано от фотографски плаки с неговите снимки на известни българи.

Изграждането на паметника на Анастас Карастоянов е част от усилията на общината да запази историческото наследство. Карастоянов е фотографирал големите наши революционери - Васил Левски, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Ангел Кънчев, Ильо войвода и др. Снимките му са онези, които всеки е виждал в учебниците по история. Анастас Николов Карастоянов е известен български щампар и фотограф. Той е роден в Самоков през 1822 г. Учи глиптика при Д. Антикаря и печатарство при Я. Прайнин от Баден-Баден, живеещ в Самоков. Работи в печатницата на баща си Никола Карастоянов и му помага при рязането на гравюри.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete