Вторник, 30 Април 2024, 12:57

Скрепиха дружбата между Своге и столицата на Бенин

17 Април, 17:50
(4) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 1349 8


На 12.04.2024 г. в сградата на общинска администрация кметът на Община Своге г-н Емил Иванов и кметът на столицата на африканската република Бенин г-н Шарлемейн Янкоти подписаха споразумение за побратимяване между градовете Своге и Порто Ново.

Гостуващата делегация, в чийто състав бяха и Ръководителят на отдел за децентрализирано сътрудничество г-н Хелеш Тагнонмегни, Директорът „Международни отношения и Връзки с обществеността“ г-жа Агата Гема Дегуниони и член на Общинския съвет на Порто Ново г-н Сокену Гутон, прекараха в България три дни, в които проведоха редица работни срещи. Срещата в заседателната зала на Община Своге премина в дух на партньорство и приятелство. Двамата градоначалници изказаха радостта си от факта, че след няколко месеца преговори и комуникация, са успели да положат началото на отношенията между двата града, официализирайки го с подписването на споразумение за побратимяване. Господин Емил Иванов изрази надежда и желание двата града да работят за развитие на контактите между органите на местното самоуправление, както и обмяна на опит в сферата на икономиката, културата, образованието, социалните отношения. С подписването на документа двата града се задължават да развиват и да участват във фестивали, спортни инициативи, размяна на делегации от служители на администрацията, да работят в посока потенциални инвестиции на територията на двата града, съвместна работа по общи проекти.
В столицата София делегацията посети Народното събрание, където се запознаха с начина на работа на народните представители, заседанията на комисиите, основните характеристики на парламентарното управление на Република България и успяха да проведат работна среща с народния представител г-н Валентин Тончев. В сградата на Столична община гостите обмениха опит с представители на ръководството на местната власт и проведоха интересен и конструктивен разговор за разликите и приликите в управлението на двете столици София и Порто Ново. След срещата в общината, делегацията направи и работна визита при Областния управител на Софийска област г-н Юлиян Леков, който ги запозна с любопитни факти и обстоятелства около общините, влизащи в състава на областта, индустрията в района, както и концепциите за развитие през следващите десет години. Работните визити в София приключиха с посещение в офиса на една от най- големите компании в сферата на хранителната индустрия в Югоизточна Европа. П време на срещата си с любезните домакини от борда на директорите, гостите на Община Своге имаха възможността да опитат от прясно приготвената, топла, домашна баница и да се запознаят с големия набор от водещи компании и марки, продукти и услуги, събрани под покрива на „Белла България“. Впечатляващо за тях беше портфолиото на компанията, което съдържа над 200 продукта, произвеждани под собствени и частни марки в 9 преработвателни предприятия.
По покана на кмета г-н Иванов, гостите посетиха Своге, фабриката за производство на шоколадови изделия „Монделийз“ и професионалната гимназия „Велизар Пеев“. Във фабриката бяха посрещнати от Директора г-жа Анна Маринкова, която представи на гостите в детайли механизмът на функциониране, историята и плановете за бъдещо развитие на шоколадовата фабрика. Гостите имаха възможност да видят и производствените зали, както и пaĸeтaжнaта линия зa шoĸoлaдoви бoнбoни, която е cpeд нaй-бъpзитe в cвeтa и мoжe дa пpoизвeждa и пaĸeтиpa дo 6 600 бoнбoнa в минyтa, или 330 ĸyтии. Обогатени със знания и любопитни факти, делегацията от Република Бенин напусна фабриката с пълни торби с шоколадови изкушения.
В свогенската професионална гимназия кметът и делегацията от Порто Ново бяха посрещнати от Директора г-н Станчо Атанасов, с когото заедно направиха интересна и пълна с любопитна информация обиколка на училището, кабинетите, арт- студиото, помещенията, предназначени за работа с електромобилите, кухнята, в която учениците провеждат часовете си по кетъринг.
Подписването на споразумение за побратимяване с Порто Ново е първата в историята на развитието на Своге крачка към установяването на отношения с местната власт с град от африканския континент и е резултат от неуморната работа и търсене на възможности за привличане на инвестиции на местно ниво от страна на общинското ръководство и лично на кмета г-н Емил Иванов. Към момента Своге има отношения с побратими градове от Република Словакия и Босна и Херцеговина.
Порто-Ново е столицата на Бенин, разположена в южната част на страната, близо до брега на Атлантическия океан. Порто-Ново се намира в южната част на Бенин, на 13 километра от Атлантическия океан, от който е отделен от лагуна.. Надморската му височина е около 245 метра и обхваща 52 km23. Намира се на 30 километра от Котону на запад, икономическата столица, и на 12 километра от нигерийската граница на изток. Легендата гласи, че градът е основан от трима ловци йоруба от Нигерия. Тази традиция трудно се свързва с установени исторически факти. Историците са съгласни, че град Порто-Ново е основан през 16-ти век от князете Adja от кралството Ardra в район, населен от рибари Тофину на брега на езерото Нокуе. Кралството Ардра е разделено на две: от едната страна голямата Ардра (разположена около Алада), от другата малката Ардра (разположена в днешния Порто-Ново)7. След превземането на Алада от кралство Абомей през 1724 г., ново кралство е възстановено около Порто-Ново под името „Хогбоно“.
Град Порто-Ново в административните си граници има 223 552 жители по време на последното преброяване през 2002 г. Гъстотата му е 1985 жители/км2. Хората под 19 години представляват повече от половината от населението. През 2010 г. има 314 500 жители.
Сред местата за поклонение има предимно християнски църкви и храмове: епархия Порто-Ново (Католическа църква), Протестантска методистка църква на Бенин (Световен методистки съвет), Църква на небесното християнство, Съюз на баптистките църкви на Бенин ( Световен баптистки алианс ) и др. Има и джамии, като Голямата джамия на Порто-Ново. Днес градът се опитва да възстанови своето минало благодарение на трите си музея, а именно Етнографския музей на Александър Сену Аданде17, Музея на Хонме и Музея на афро-бразилските изкуства и култура. Порто-Ново е дом на Националната библиотека на Бенин.
Порто-Ново е една от столиците с най-добре запазено културно наследство. Архитектурата представя оригинален стил с португалски и френски влияния (по-специално дворецът на управителите на Порто-Ново). Свещените дървета също са важен елемент от това наследство.
Регионът около Порто-Ново произвежда палмово масло, памук и др. Градът е разпознаваем и заради пазара Оуандо, един от големите пазари в страната и в Западна Африка. Порто-Ново разполага със стадион с капацитет от 15 000 места, стадион Шарл дьо Гол.


Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • Отговори (2) (0)
    1. добавен от: Евнух 17 Април, 21:34

    Бог да пази България!!Умрели заедно богат и беден,бедният нищо не оставил,а богатият нищо не взел! Пляката гнусният и алчен също нищо няма да отнесе!

  • Отговори (2) (1)
    2. добавен от: Иван Христов 18 Април, 09:30

    Баси тоа ка са е разгръдил. Бати селянина. Тия негри са умрели от смех.

    • (1) (2)
      1. добавен от: Анонимен 18 Април, 12:19

      Тръгнал да се присмива Сульо на Пульо, прост расист :lol:

  • Отговори (3) (0)
    3. добавен от: Анонимен 18 Април, 11:50

    Тоя разгърдения не беше ли координатор на ДПС за сф област и областен управител на същата

  • Отговори (1) (0)
    4. добавен от: Анонимен 18 Април, 13:18

    вечна дружба

  • Отговори (2) (1)
    5. добавен от: Анонимен 18 Април, 16:14

    Хубаво е да се побратимим и с Екваториална Гвинея

  • Отговори (3) (0)
    6. добавен от: Анонимен 19 Април, 07:11

    Нема лошо, дошли при голем бял брат. Голе бял брат научи тях на игри.

  • Отговори (2) (0)
    7. добавен от: Анонимен 19 Април, 21:43

    Ще ядат яко банани без пари в Своге.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete