Събота, 20 Април 2024, 07:37

Софийска област със силна заявка за събора в Копривщица – 4 годишна пя автентична песен, 75-годишният бай Кольо показа сърцето и душата на Байлово

14 Юни 2022, 06:45
(2) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2150 3


Софийска област даде силна заявка за Националния събор на народното творчество в Копривщица. Деца между 4 и 8 години от Байлово пяха автентични народни песни, записани от техните прабаби, веднага след това бай Кольо, когото наричат „душата и сърцето на Байлово“ завладя залата с неподправени ритми, свирейки на старинна местна окарина.
Сериозната надпревара, показала невероятното богатство на Софийска област, се проведе в Костинброд в рамките на Регионалния преглед. Той се приема като генерална репетиция за най-авторитетното фолклорно издание у нас, признато от ЮНЕСКО – Националният събор на народното творчество, който се провежда на всеки пет години в Копривщица.
В рамките на три дни - 10, 11 и 12 юни в читалище „Иван Вазов“ в Костинброд авторитетно жури, ръководено от доц. Д-р Анна Щърбанова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН оценяваше участниците.

Самодеен състав „Средногорци“ от Пирдоп разчувства доц. Щърбанова, изпълнявайки с невероятна прецизност и точна възстановка автентичен местен български танц, публикуван като българско фолклорно богатство в сборника на нейната майка, починала наскоро.
Млади момичета от Самоковското село Драгушиново пресъздадоха автентичен български народен обичай - пореднно доказателство, че съборът в Копривщица, представящ българското богатство, е оценен по достойнство от ЮНЕСКО.
Малките гайдари от Копривщица и млада изпълнителка от село Долно Камарци, община Горна Малина, събрала над 100 песни от възрастна местна жена, самодейците от село Смолско, Община Мирково добавиха още пъстрота във фолклорния празник.
Мадлена Божилова-Амин от Своге представи автентична и уникална по своята същност техника за изработване на българска народна носия. През миналата година тя спечели награда на Министерството на културата в конкурса „Живи човешки съкровища“.
„В такива моменти – при такова богатство от ритми, песни, съхранени обичаи и традиции, при участието на деца и млади хора, запленени от българската народна песен, се чувствам горда българка“, посочи областният управител на Софийска област Дарина Николаева. Тя поздрави самодейците и журито и изрази убеденост, че Софийска област ще бъде представена достойно на събора в Копривщица през август.
Специални благодарности областният управител отправи към домакините – Община Костинброд и Народно читалище „Иван Вазов“.

Дарина Николаева връчи Благодарствена грамота на кмета на Костинброд Трайко Младенов за принос в популяризирането и опазването на българския фолклор и за отличното партньорство с Областна администрация по време на Регионалния преглед.

Екипът на Община Костинброд, начело със заместник-кмета Александър Ненов, осигурил перфектното домакинство бе отличен със специална награда.



Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (3)
    1. добавен от: Анонимен 14 Юни, 07:20

    Азис къде е?

  • Отговори (4) (1)
    2. добавен от: Анонимен 14 Юни, 07:27

    Евала,евала......

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 16 Юни, 10:52

    В Копривщица се долавя миризмата на агресора в Украйна, освен всичко друго.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete