Неделя, 28 Април 2024, 06:54

Спорове, забележки и порицания по време на обсъждането на отчета на ОП "Туризъм"

1 Март, 03:51
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1884 21


Редовното заседание на Общински съвет - Ботевград, което се проведе в последния ден на февруари, продължи повече от 4 часа. Остри нападки, дълги дебати, забележки и порицания имаше по време на обсъждането на първите две точки от дневния ред.
Най-дълго продължиха дебатите за отчетите на дейността и финансовото състояние на две общински предприятия - "Туризъм" и "Балкан".

Информацията за "ОП "Туризъм" бе представена от директора на предприятието Силвия Маринова, след което съветниците получиха право на изказвания и питания.

Разходите на ОП "Туризъм" са в размер на 193 182,84 лева.
Приходите са в размер на 74 197,20 лева.


Дамян Маринов предложи от името на ПКРДМСТ общинската база "Боженишки Урвич" да бъде отдадена за ползване чрез концесия.

На свой ред общинският съветник Петя Кочкова препоръча да бъде направена организация в посока увеличаване на приходите на предприятието.
Тя предложи още да се изпращат покани за дейности от ОП "Туризъм" до училищата, за да привличат по този начин повече посетители. Тя заяви, че няма да подкрепи представената информацията.

Думата бе предоставена на Цветан Миньовски. Той предложи да се провери дали могат да бедат провеждани зелени училища в почивната база в Боженица.
По време на неговото изказване, заради размяна на остри реплики и нарушаване на реда в залата бяха отправени забележки към съветниците Миньовски и Кочкова, а минути по-късно получиха порицание от председателя на местния парламент д-р Илин Черняшки.

Петя Кочкова внесе яснота около въпроса със зелените училища, като обясни, че има доста изисквания и процедури за провеждането на такива. Според нея Общината не участва с идеи за развиването на туризма.

Думата за изказване бе предоставена на кмета Иван Гавалюгов: "Разбира се, прави впечатление информацията от отчета. Вие основно фокусирате изказванията си само върху почивната база, но това далеч не е единствената дейност на общинското предприятие."
Той обърна внимание, че общинските предприятия не са търговски дружества и те не генерират печалба, а разходите им се покриват изцяло от бюджета на общината.

Кметът Гавалюгов заяви, че ще инициира среща с директорите на училищата в общината, за да се потърси причината да не се провеждат ученически екскурзии и посещения в почивната база в Боженица.
"Сигурен съм, че почивната база Боженишки Урвич може да предложи толкова добри условия, колкото на някои скъпи курорти", каза в заключение градоначалникът.

Петя Кочкова изрази своето учудване, че Ботевград все още не е туристическа дестинация, имайки предвид културните обекти, които има на територията на общината, сред които Часовниковата кула, Паметник-костницата в Скравена, Боженишки Урвич и др.

Общинският съветник Борис Дренов предложи да бъде развиван и друг вид туризъм - ловен, религиозен, бизнес, спортен и др.
Разглеждайки цифрите от отчета, той подчерта, че разходите съвсем не са големи, имайки предвид обема работа, който се извършва, вклчително събитията от културния календар на общината.

Д-р Петър Анастасов пък предложи някои от дейностите да бъдат по-добре популяризирани чрез електронните медии.

Тихомир Найденов също отбеляза, че работата, която се върши от служителите на туристическото предприятие е значителна като обем. Той отправи въпрос към Силвия Маринова дали е проучвана възможността за реализиране на зелени училища.

Директорът на туристическото предприятие Силвия Маринова заяви, че писма са изпращани до всички училища през 2022 година с призив да бъде осъществено посещение, при пълно съдействие от страна на предприятието, но до този момент не е организирано подобно.

Тя изтъкна основен проблем, за това да не се осъществяват посещения, организирани от туруператори, а именнно малката леглова база от 40 легла.

Отчетът за дейността и финансовото състояние на ОП "Туризъм" бе приет с 21 гласа "за", 3 "против" и 2 "въздържал се".




Източник: balkanec.bg

Коментари (21)

  • Отговори (7) (24)
    1. добавен от: Анонимен 1 Март, 05:58

    Кочи ти си номер 1

  • Отговори (10) (20)
    2. добавен от: Анонимен 1 Март, 06:07

    Колелата, колелата къде са?! Колко хора ги наеха?! И те със сигурност са в графа разходи , а в графа приходи -НУЛА.

  • Отговори (14) (23)
    3. добавен от: Анонимен 1 Март, 08:32

    Излиза, че са отклонени едни 100-150 хил. лв от г-н Кмета еднолично в полза на баскетбола, там където по случайност работи и жена му, която получава от същите тези общински пари. Решения еднолични взимаше и един друг кмет срещу, който гласувахме и дойде този. Спри се Гавалюгов и погледни нещата как са. Стига сте правили лоша услуга на баскетбола, защото хората се отдръпнаха, точно заради такива машинации.Не може еднолично да се разпореждаш с общински пари и имущество. Това беше стил на едно друго управление срещу което Ботевград застана! Недей да предаваш идеалите, в които хората вярват и заради, които те избраха!

    • (23) (16)
      1. добавен от: Анонимен 1 Март, 08:42

      Кой си ти,та да даваш акъл на кмета, като не ти харесва не гласувай за него и айде у лево. Ние сме си го избрали,кога си избереш кмет,тогава ще пишеш тука,сега нямаш право да говориш. Нека дава пари за баскетбол момчетата го заслужават.

    • 2.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (35) (13)
    4. добавен от: Анонимен 1 Март, 08:38

    Г-жа Кочкова,с това изказване сте срам за цялата наша общественост!Такъв ли език имат директорите на училищата?

  • Отговори (26) (1)
    5. добавен от: Анонимен 1 Март, 08:38

    Потрес!

  • 6.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 7.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (10) (19)
    8. добавен от: Анонимен 1 Март, 11:36

    Добре,че има човек,,който да задава и неудобни въпроси,чакаме адекватни отговори!!!

    • (20) (7)
      1. добавен от: Анонимен 1 Март, 11:51

      Ако трябва да се отговаря с тона, с който се задават, едва ли ще са адекватни. По-скоро ще са откровени попръжни.

  • Отговори (5) (22)
    9. добавен от: Анонимен 1 Март, 11:53

    Евала Кочи Браво ти си

  • 10.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • 1.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete