Понеделник, 27 Май 2024, 06:02

Среща с "Българската Шехерезада" в с. Трудовец

16 Октомври 2011, 11:59
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2045 0


Вчера, 14 октомври, в малкия салон на читалището се състоя среща на децата от ОУ „Л. Каравелов” с писателката – Лозинка Йорданова.
   Известната българска фолклористка Лозинка Йорданова изучава, събира и разработва писменото и устното културно наследство на нашия народ – песни, приказки и обичаи, повече от 40 години.
   Плод на нейните проучвания са редица научни трудове. Едновременно с научната си дейност авторката работи и с деца, като им предава умотворенията и мъдростта на народа ни.
   Преди пет години Лозинка Йорданова започна мащабна разработка на българските приказки, предназначена за децата, каквато в историята на нашата литература е направил само Ангел Каралийчев преди повече от 60 години.
Въз основа на стари сборници – уникални издания, на балади и на собствени открития от проучвания в различни етнографски райони, авторката претворява за децата приказките в цялото им жанрово многообразие – царски, юнашки, демонични, битови, за животни и хумористични.
   Съчетаваща по неповторим начин познанията и задълбочеността на учения с разбирането за детската душевност и с разказваческа дарба, Лозинка Йорданова сътвори за българските деца уникална поредица, съдържаща десетки неизвестни досега на читателската ни публика народни приказки.
   За нея критиците казват: „На пазара се яви БЪЛГАРСКАТА ШЕХЕРЕЗАДА”

   Г-жа Иванка Меченова представи на децата писателката, като им каза, че пред тях стои една” омайница”. От своя страна Лозинка Йорданова сподели, че е щастлива да бъде с „такава интелигентна и красива аудитория”. Писателката разказа на децата защо приказката е съкровищница на нашия народ и е благодатна нива за размишления. Подчерта, че познава душата на детето, и че тя се гали от красотата. Децата се нудаят от назидание, което обаче, трябва да е красиво и обичливо.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (0)

Ще успее ли Балкан да спечели титлата в НБЛ?

Анкета » коментари (0)

Ще успее ли Балкан да спечели титлата в НБЛ?

отговори
Да (31)
70% Complete
Не (18)
70% Complete
Ще бъде много трудно (8)
70% Complete
Не знам (4)
70% Complete