Четвъртък, 25 Април 2024, 18:11

Стратегиите, които мъжете и жените използват, за да изглеждат по-привлекателни

10 Август 2022, 20:01
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 538


Серия от две нови психологически проучвания установяват, че мъжете са по-склонни да използват стратегии, демонстриращи капацитет за придобиване на ресурси, за да станат привлекателни за партньорките си. Жените от своя страна пък избират подходи, включващи подобряване на външния им вид.

Създаването на любовни двойки при хората е част от нашия инстинкт за оцеляване. Успешното чифтосване изисква способността да се привлекат потенциални партньори. Хората, които са най-атрактивни, ще имат по-голямо репродуктивно предимство пред тези, които са по-малко успешни.

Специалистите твърдят, че има два вида стратегии за превръщане на индивида в по-привлекателен за противоположния пол. Те включват демонстриране на качества, повишаващи интереса, и от друга страна прикриване на черти, които биха се сметнали за отблъскващи. Характеристиките, символизиращи по-добра пригодност за дългосрочен партньор, включват добър характер, капацитет за осигуряване на ресурси, репродуктивни възможности и физическа прилика с бъдещия партньор. Индивидите, които са в състояние да развият и/или демонстрират, че притежават тези желани черти, ще бъдат възприемани като по-привлекателни.

Потенциалът на определени характеристики е специфичен за пола, така че някои от гореизброените качества на бъдещата половинка са по-полезни за жените, докато други са по-ефективни за мъжете. Например по време на бременност жените стават по-малко подвижни и имат по-малък капацитет за осигуряване на ресурси за себе си и за бебето. В този случай наличието на надежден партньор, който би могъл да го направи, е от съществено значение.

Следователно мъжете трябва да са по-склонни да използват стратегии, които включват подобряване на техния капацитет за придобиване на ресурси. По подобен начин мъжете пък придават по-голямо значение на външния вид на жените, като се има предвид, че той подсъзнателно сигнализира както за нейния репродуктивен капацитет (напр. възраст и добро здраве), така и за генетично качество. Изследванията показват, че най-добрият подарък за мъж не е нещо материално, а женската красота и поддържането на добро здравословно състояние.

Проучване № 1 има за цел да идентифицира различните действия, които мъжете и жените извършват, за да станат по-привлекателни като партньори. Участниците са подканени да напишат неща, които биха направили, за да го постигнат. Изследването разкрива общо 87 такива действия.
Проучване № 2 има за цел да прецени кои действия е по-вероятно да бъдат използвани от хората, в зависимост от техния пол и възраст.

На участниците е даден сценарий, в който те са необвързани и желаят връзка. Те са помолени да посочат по 5-степенна скала колко вероятно е да се включат в 87-те действия, идентифицирани в Проучване № 1 (напр. Бих говорил повече за моите постижения; Бих носил дрехи, които ме карат да изглеждам по-слаб). И така се установява кои от тях са най-типични за жените, и кои за мъжете.

Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (187)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete