Сряда, 27 Септември 2023, 05:13

Светлин Йотов се класира трети от над 300 участника в уеб-базирано състезание

11 Януари 2016, 15:33
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3339 13


Дванадесетокласникът от ПМГ ”Акад. проф. д-р Асен Златаров” Ботевград Светлин Йотов пребори над 300 ученици в конкурс по състезателно програмиране и разработка на софтуерни проекти за ученици и студенти от цяла България “Софт Униада”, който се състоя на 9 и 10 януари в София.
 
Конкурсът бе предназначен за ученици под и над 16 години. Учениците имаха  право да участват по избор в една от две възможни категории, или и в двете. Това бяха Състезателно програмиране и Уеб (софтуерна разработка). Светли се класира на трето място в категория “уеб разработка”, старша възраст (16+) с проект Timeline Time Tracker – система за управление на проекти, задачи и служители.
В неговата категория бяха допуснати след предварителна селекция общо 10 участника.
 
 
„Проектът е он-лайн система, която дава възможността на фирми, които заплащат почасово, например охранителни фирми, да могат да организират по-лесно служителите си” обясни за balkanec.bg Светлин Йотов. По думите му човекът, който се занимава с администрирането на фирмата и разпределянето на това, кой, къде да работи „влиза” в системата и казва: Ето този служител ще работи в Х място в определен период. Съответно служителят получава известие по и-мейл, като има възможността да обяви, дали приема или отхвърля съответната му зададена задача. Ако я отхвърли, системата автоматично се грижи да намери друг подходящ служител за тази работа. Също така в проекта си Светли е предвидил тази система да изчислява автоматично заплатите на работниците, като предварително са зададени определените дни от седмицата и съответното заплащане от положения труд в дневна и нощна смяна. Технологиите, които е използвал дванадесетокласникът от ПМГ са: PHP, My SQL, JS, JQuery. В общото класиране Светли получи 122.33 от всички сумирани точки.
 
Конкурсът се организира от Софтуерният университет. До финала се допуснаха най-добрите проекти във всяка категория, селектирани от журито. Учениците бяха оценявани от трима ИТ специалисти: Павел Геневски – SAP Labs  BULGARIA , Стефан Иванов – Infragistics BULGARIA, Александър Колчев – Smart IT.  
 
Светлин Йотов бе единственият участник от Ботевград. Той бе награден с книгата „Програмиране C#” НА Светлин Наков – основател на Софтуерен университет. Нашият ученик решава да се включи в конкурса, след като попада на силна рекламна кампания на Софтуерен университет във Фейсбук. Той изготви проекта в рамките на три седмици, след направени предварителни проучвания.
 
В първия ден от конкурса се проведе състезателно програмиране – участниците в тази категория се изправиха срещу 10 задачи, които трябваше да решат в рамките на 5 часа, с автоматично оценяване в реално време (с judge система). Участието бе индивидуално, като се даде възможност да се използват всякакви материали по време на състезанието: книги, учебници, Интернет ресурси.
 
Светлин Йотов се включи във втория ден (неделя) в Уеб / софтуерна разработка. Участниците трябваше да представят разработени уеб / софтуерни приложения и предават URL към приложението + кратко описание на проекта (презентация) + линк към сорс кода (например в GitHub). В тази категория попадат уеб приложения, мобилни приложения, настолни приложения, вградени системи и друг вид софтуерни разработки.


Източник: balkanec.bg

Коментари (13)

 • Отговори (0) (0)
  1. добавен от: Анонимен 11 Януари, 16:24

  Брaво!Успех,Светлине!

 • Отговори (1) (0)
  2. добавен от: Анонимен 11 Януари, 16:55

  BRAVO!!!

 • Отговори (1) (0)
  3. добавен от: Анонимен 11 Януари, 17:03

  бравоооо светлиииии !!!!!!!!!!

 • Отговори (0) (0)
  4. добавен от: Габи 11 Януари, 18:37

  Браво, Светли! Браво!!!

 • Отговори (0) (0)
  5. добавен от: Анонимен 11 Януари, 19:10

  Браво бре момче!

 • Отговори (0) (0)
  6. добавен от: Анонимен 11 Януари, 20:57

  Поздравление за успеха! Страхотен си!

 • Отговори (0) (0)
  7. добавен от: Vasileva 11 Януари, 21:38

  Bravo na tova talantlivo mom4e, koeto s pokazanite ymenia ni kara da se gordeem,4e e na6 sagrajdanin.
  YSPEX i v sledva6ite na4inania,Svetli !

 • Отговори (0) (0)
  8. добавен от: Анонимен 11 Януари, 22:00

  Цигански не четем! 8)

 • Отговори (0) (0)
  9. добавен от: Анонимен 11 Януари, 22:11

  Момчето да бяга от циганско-комунистическата овчина! За такива като него тук място няма! Тук виреят само IT-"специалисти" с основно и по-ниско образование!

 • Отговори (0) (0)
  10. добавен от: Анонимен 12 Януари, 09:31

  Каналине, ти с какво образование си?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (37)

Кой трябва да бъде националният празник на България?

Анкета » коментари (37)

Кой трябва да бъде националният празник на България?

отговори
3 март – Денят на Освобождението (577)
70% Complete
24 май – Денят на българската писменост и култура (80)
70% Complete
6 септември – Денят на Съединението (44)
70% Complete
22 септември – Денят на Независимостта (46)
70% Complete
Тази дискусия е излишна, само се чудят как да разделят хората (104)
70% Complete