Събота, 26 Октомври 2024, 02:54

Tikka Optisup Hunt – достъпният супресор

22 Октомври, 17:47
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 889


Tikka Optisup Hunt – достъпният супресор

 

В днешно време супресорите са много често срещани при карабините. Това се доказва от факта, че на практика всички карабини, продавани във Финландия днес, са снабдени с резба, а дължината на цевта е стандартизирана на 51 сантиметра, което може да се счита за средната стойност за къси цеви.

 

През последните години характеристиките на супресорите са се установили в няколко конкретни категории, разделени по тегло, дължина, ефективност на намаляване на шума и цена. От тях дължината се определя стабилно около средната за заглушителите, с около десет сантиметра извън цевта, с варианти в зависимост от това дали супресора е с предно монтиране или монтиране на цевта, когато част от него излиза извън цевта.

 

 

 

Технически характеристики

Tikka Optisup е супресор с монтиране на цевта, с физически характеристики наподобяващи тези на заглушителите Ase Utra или Stalon X108. Но теглото му е средно малко по-високо, при 356 грама за калибър .30. Той удължава дължината на цевта с 13 см, с обща дължина 215 мм.

По отношение на теглото Optisup попада в същата категория като Ase Utra SL5i, но е забележимо по-достъпен. Въпреки това, в класа тегло от около 350 грама той вече не може да се счита за лек по съвременните стандарти. За по-гъвкав вариант може да се помисли за Ase Utra Radien, който тежи около 300 грама. Естествено, цената в този случай се покачва.

 

Tikka Optisup Hunt се предлага в четири различни опции за резби, обхващащи както по-нови, така и по-стари стандартни резби за оръжия от Sako. M14x1 е обичайна резба при по-старите модели Tikka с по-дълги цеви, докато в днешно време резбите са предимно M15x1, M18x1 и 5/8×24”. Optisup се предлага за всички тези видове резби.

Наличните диаметри са сведени до два, за да се запазят производствените и покупателните разходи под контрол. Номиналният диаметър 6,5 mm е предназначен за всички диаметри на куршума до и включително калибри 6,5 mm. За диаметър на куршума 7 мм и . 30 калибър е налична версия .30 калибър.

 

 

 

По отношение на изработката Tikka Optisup Hunt е чист и стилен. Надписът „Made by Sako“ е поставен на видно място на дулото на заглушителя, заедно с технически данни като тип на резбата и максимален калибър. Брандирането на Optisup Hunt под името Tikka има смисъл, тъй като веднага предава идеята за определен ценови диапазон, като същевременно разграничава заглушителя от по-скъпите Ase Utra в продуктовата гама на Sako.

Optisup е изработен от алуминий с вътрешни компоненти от стомана, което го прави подходящ за управление на налягането, като същевременно предлага добър баланс между издръжливост и общо тегло.

 

Супресорите Tikka Optisup Hunt са тествани с калибри 6,5 Creedmoor и .308 Winchester. И двете тестови пушки са оборудвани със сегашната обща дължина на цевта 51 см, така че придобитият опит ще бъде от полза за по-голямата част от потребителите.

 

Използваните боеприпаси включват калибри както 6,5 Creedmoor, така и .308 Winchester с патрони Sako Range и Sako Powerhead Blade. Това са често срещани и популярни патрони във Финландия за стрелба от голямо разстояние и лов на едър дивеч.

 

По отношение на теглото, Tikka Optisup Hunt попада в категория, която е най-подходяща както за карабини с къса цев, така и за дебнене на дивеч, където теглото е най- полезно, тъй като подобрява стабилността при стрелба.

 

На тестваните (Tikka T3x Deerhunter и Sako S20 Hunter) теглото на заглушителя се счита че е в горната граница на общата употреба, но е отлично за дебнене на дивеч с леки пушки. При карабини с по-дълги цеви, теглото на заглушителя ще донесе усещане за забележима тежест на карабината в предната част, което може да бъде проблем за обща употреба.

 

Що се отнася до потискане на шума, Optisup Hunt осигурява средно ниво на заглушаване, без досадни или резки честоти, които биха били забележими при стрелба. Намаляването на откат също е ефективно, и особено с калибър 6,5 Creedmoor, нивото на заглушаване на шума е такова, че с правилния патрон е подходяща за ситуации, при които минимизирането на отката на дулото е от решаващо значение.

 

Поддръжка

Optisup може да се разглобява за поддръжка и почистване от предната част на заглушителя. Включени са ясни инструкции за поддържане на заглушителя. Инструкциите подчертават, че ако искате да поддържате супресора лесен за разглобяване, поддръжката трябва да се извършва периодично след употреба, или с течение на времето разглобяването ще стане невъзможно поради дълга употреба.

 

 

 

Супресорът изисква редовна поддръжка; в противен случай, вътрешния цилиндър може лесно да заседне. Много производители вече са се отказали от разглобяеми заглушители защото на практика те изискват много малко поддръжка. По-големият риск е неправилното повторно сглобяване, а не натрупването на остатъци или мръсотия.

 

Вътрешните компоненти са изработени от стомана, а за най-горещите прахови газове има стоманена втулка, която може да бъде отстранена от секцията, наподобяваща затворен дулен спирач. Дизайнът е донякъде подобен на вътрешните компоненти н заглушителите Freyr &Devik.

 

Tikka Optisup Hunt е чудесен универсален супресор. Той не е най-лекият, най-малкият, нито най-ефективният, но е значително подобрение на стандартното ниво преди десетилетие с всички свои характеристики. Въпреки това, тъй като трябва да го сравним с други съвременни модели на пазара, Tikka Optisup Hunt най-добре се описва като надежден супресор от среден клас. Пък и такъв е ценовият му диапазон.

 

Таблица за съвместимост

 

                    Модел

Супресор

 

 

 

МОДЕЛ

 

Диаметър

на куршум

 

 

 

ДИАМЕТЪР НА КУРШУМ

.22 LR

.17 HMR

.222 Rem.

.22-250 Rem.

.223 Rem.

.243 Win.

.25-06 Rem.

6.5X55 SE

6.5 Creedmoor

6,5 PRC

.270 Win.

.270 WSM

7x64

7x65R

7mm-08 Rem

7mm Rem

.308 Win.

7.62x53R

.30-06 Sprg.

.300 WSM

.300 Win. Mag.

8x57IS

.338 Win .Mag.

.338 Lapua Mag.

9.3X62

.375 H&H Mag.

 

Tikka Optisup Hunt калибър .25

7,2 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tikka Optisup Hunt калибър .30

8,5 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Препоръчително

*Канала за куршума е по- голям за калибъра и може да доведе до по- слабо заглушаване.

**Безопасно за стрелба, но разликата между калибъра и супресора е значителна и може да доведе до по- слабо заглушаване.

 

 

Добре е да се ползва*

Може да се ползва**

Да НЕ се използва

 

Optisup Hunt е чудесен избор за заглушител за обща употреба на карабини с къса цев, докато при по-дълги цеви е най-подходящ за лов с дебнене. Чистият и достъпен супресор е балансирана и изкушаваща алтернатива при обща употреба, където основните критерии не са изключително лекото тегло или компактните размери.

 

В магазините на ВИП Оръжейни Комплекси и GunsBG, можете да намерите супресорите в две разцветки- Black Velvet и Polyfade Tungsten. Подходящи за калибри .30 и 6,5мм. с резби М14х1, М15х1, М18х1 и 5/8х24.

 

 



Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (89)
70% Complete
Не (311)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (29)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (104)
70% Complete
Всички са маскари. (166)
70% Complete