Четвъртък, 2 Май 2024, 18:52

Тонове боклук около Своге, хората изхвърлят всичко в дерета

11 Февруари 2014, 16:13
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 1642 2


България не е спазила поетите ангажименти към ЕС да затвори всички сметища до 2014 г. Затова очакваме глоба от Брюксел за този екологичен проблем.

Искърското дефиле е едно от най-красивите места в България. Трудно е да се каже, че човешката дейност в региона е в хармония с природните дадености.

„Ето там погледнете в дерето, за да видите за какво става въпрос. Това е от къщите бе човек, от къщите си хвърлят. Ето го то се вижда по храстите, навсякъде, всичко е боклук”, показва Велислав Георев - бивш еколог на община Своге.

Хълмът от боклуци представлява бившето сметище на Своге. Съществуването на подобно общинско сметище прави убеждаването на местните хора да не замърсяват природата много трудна задача.

„Катастрофа, тотална катастрофа е. Някъде над милион кубика боклук. Това сигурно 50 метра е надолу. Под нивото на Искър беше самото дере”, допълва Георев.

На бившето сметище от една година не се извозва боклук, но вятърът продължава да разнася на километри хиляди късове найлон и мръсен прах.

Под стотиците хиляди кубически метра боклук лежи над 1 тон шоколад и изхвърленото оборудване от шоколадовата фабрика в Своге. Шоколадът сега се намира на около 20 метра под повърхността на планината от боклук. „Не искам да ви казвам каква заразна бомба е това. Аз съм и ловец, намирали сме диви животни и найлон в стомаха. Цялото това нещо отива някъде си, отива в природата”, казва още екологът.

Трудно е да се каже кой е по-трудно решимият екологичен проблем на дефилето - дали голямото общинско сметище или стотиците малки сметища, създадени от хората.

До преди 20 години изхвърлянето на боклука в деретата и реките у нас е била обществено приемлива практика. Но ситуацията с отпадъците днес няма нищо общо с преди.

Преди години битовите отпадъци били предимно органични, но големият ръст на консумацията на полиетилени през последните две десетилетия превръща подобен начин на изхвърляне на отпадъци в екологична катастрофа.
Община Своге започва опитите си да реши проблема с общинския боклук още през 2006 г. Но среща непримиримия отпор на местните жители, където и да опита да построи отговарящо на екологичните норми депо за боклук или претоварна станция.

За да извозва боклука си в регионалното депо в Костинброд, Своге има нужда от претоварна станция, където отпадъците да бъдат сепарирани. Но общината така и не успява да убеди местното население, че модерните инсталации за боклук не са опасни.

Осигурено национално и европейско финансиране и готов проект се оказват недостъпни за построяването на екологичната инсталация за отпадъци. В общината в Своге разбират, че липсата на информираност и доверие в местното население е непреодолима пречка.

И без претоварна станция миналата година община Своге е принудена от министерство на екологията да затвори сметището в дефилето и да започне да кара боклука си на 50 км, в град Костинброд. Това покачва значително разходите за транспорт, а следващата седмица общинският съвет ще гласува повишаването на такса смет за местното население.

Дори когато се справи с голямото сметище, Община Своге ще има още по-трудна задача. Да накара местните жители да променят навиците си и да започнат да щадят природата.

 



Източник: btvnews.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 12 Февруари, 11:58

    Кога най големия биклук ще го изхвърлите? Залюхавия кмет

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: бранко 14 Февруари, 09:58

    преди да иде на боклука ще мине през прокуратура, съд , затвор

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete