Четвъртък, 28 Март 2024, 13:05

Традиционната възстановка на Сръбско-българската война в Сливница е в неделя

7 Ноември 2022, 14:00
(0) (0)
Сливница - Новини
Прочетена: 474 0


Традиционната за Сливница възстановка на битка от Сръбско-българската война ще се състои тази неделя, 13 ноември, от 12.30 ч. Мястото е обичайното - в района на военния паметник до магистралата. Във възстановката ще вземат участия членове на Национален клуб "Традиция" от Сливница и страната.
Тази година се навършват 137 г. от Сръбско-българската война, в която младата българска армия, с помощта на мирното население, защитава Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Западните части на България - Сливница, Драгоманско, Трънско, Годечко и Видинско са арена на героични битки и подвизи от страна на българите. Войната е наречена "Войната на генералите срещу капитаните", защото преди нея Русия изтегля висшите си главнокомандващи от българската армия и най-високият чин остава капитанския. Това не пречи на младите капитани да сразят опитните сръбски генерали със силата на саможертвата, героизма, себеотрицание и готовност да се защитава родината до последно. Българската армия провежда героични битки при Сливница, Три уши, Мека црев и да прогонва сръбската армия до вътрешността на Сърбия.
За това трябва да се помнят тези велики исторически моменти, които да предават ценностите за взаимопомощ, жертвоготовност и защита на родината.
Възстановката на битката ще представи традиционни униформи, оръжия и знамена от паметната Сръбско-българска война.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (35)
70% Complete