На 14 февруари по стара народна традиция се отбелязва Деня на лозаря /Трифон Зарезан/.
Според народната традиция Трифон е покровител на лозята. Този ден се нарича още Трифон зарезан, Зарезановден, Трифун чипия, Трифон Зарезой, Триун пияница.
Сутрин рано стопанската опича обредния хляб, сварява кокошка, налива бъклица вино. Всичко това заедно с шише светена вода се слага в нова вълнена торба. Прематнал торбата, стопанинът тръгва на лозе. Там се изпълнява основният обред - зарязването на лозята. Обръща се към изгрев слънце, прекръства се и отрязва няколко пръчки, полива отрязаното място и благославя: "Колкото капки, толкова кола грозде". Слез зарязването мъжете правят обща трапеза в лозята.
Трифон Зарезан - в Перущица е един от големите празници на перущенци. Празника е стар колкото и направата на виното. Някога имало двама съседи със съседни лозя та взели един ден и се скарали за нещо и не си говорели даже. Един ден единия решил да обиколи лозята рано на пролет казвал се Трифон. Обиколил своето лозе и като стигнал до съседското си рекъл “я мамка му и съсед я чакай да му нарежа лозето” и като се развихрил те на ляво те на дясно та като изпонарязъл лозето му пак си рекъл “а да та видя съседе ко жа береш”. Само че така се бил увлякъл в сечта, че без да иска със званата си отрязал и малко от носa. Минали пролетта ,лятото, дошла златна есен и ооо чудо на съседа с осяканото лозе рожбата била двойна по количество и с големи тежки гроздове и много шикерлия а на Трифон пак било дребно и кисело. От тогава лозето напролет се реже и кипри като млада невяста. А дните се славят като Дионисиевите луди весели дни, а на 14 Февруари всяка година се обличат двама младежи единия е Трифон а другия Дионисий, а млади момичета носят пита черпят след зарязването с пита мед и чубрица а свещеник пее молитва за берекет и ръси със светена вода за здраве. Полива се порязаната лоза с вино и ракия и се изричат обредни думи за здраве и берекет. Най напред зарязва царя на лозарите този с най хубавото лозе и вино. Проверява се отрязаната пръчка дали е здрава свива се на венец и при свиването ако пука значи лозето е добре венеца се отнася в къщи закача се над вратата на механата а стария венец се изгаря. След това следва Ядене Пиене и веселба. Ха Наздраве!
Източник: balkanec.bg
Няма добавени коментари