Четвъртък, 2 Май 2024, 05:15

ТС "Зорница" - 10 години плам, танци и традиции

22 Декември 2018, 21:00
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1234 0


С голям концерт на 21.12.18 г. в гр.Костинброд, Танцов състав „Зорница” към НЧ”Иван Вазов-1947” отпразнува 10 години от създаването си. Танцовият спектакъл, разказващ за българската обредност, традиции и незабравими детски игри, бе представен от близо 50 деца, на възраст между 5 и 18 години.

Вече десет години в най-голямото читалище на територията на община Костинброд, ръководителите се стараят да учат децата на българщина, на уважение към културното ни наследство, на любов към изкуството. По същото време, танцьори разбират какво е екипна работа, създават трайни приятелства и развиват чисто човешки качества, необходими не само за сцената, но и за живота.

Танцов състав „Зорница" е създаден през 2008 година и вече 10 години издирва, съхранява и популяризира българския танцов, музикален и обреден фолклор. Съставът работи с един от най-добрите специалисти в нашата община – хореографът Димитър Николов. Освен прекрасната програма, пълната зала на големия салон в НЧ ”Иван Вазов-1947” стана свидетел на връчване на подаръци, цветя и поздравления от кмета на община Костинброд. Концертът се откри от г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд. Г-н Младенов поднесе поздравления към всички танцьори! Кмета подчерта, че голямата заслуга в последните години ТС”Зорница” да се развива и печели още повече награди и постижения се дължи на хореографът на ТС”Зорница” – Димитър Николов и двете ръководителки на „Зорница-джуниър” Жаклин Ангелова и Василена Балчева. Г-н Младенов подчерта, че през май месец, когато отбелязваме 10 години ФФ „Шопски наниз”-2019г. , центърът на град Костинброд ще е с нов площад, завършен проект на НЧ „Иван Вазов” за ремонт на покрива и външната фасада и след постановление на Министерски съвет за отпускането на 350 000 лв. през 2019 година ще се завърши и централният храм на град Костинброд, „Св. Мина”! На концерта присъства и д-р Атанас Тенев-Председател на ОбС-Костинброд.

Юбилейния концерт закри г-н Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд, който подари букет на г-жа Краса Крилашка- председател на НЧ „Иван Вазов-1947” и общински съветник в ОбС-Костинброд, букети и подаръци на Жаклин Ангелова, Василена Балчева и подарък на Димитър Николов! Г-н Ненов заяви, че ТС”Зорница” е един от най-любимите му танцови състави, защото в него танцуват много амбициозни и млади хора. Защото ТС”Зорница” е домакин на всички големи фестивали в община Костинброд и защото съставът винаги е откликвал на поканите ни да участват и представят град Костинброд. Секретарят на читалището – г-жа Седефка Николова връчи почетни грамоти на танцьори, танцуващи от първия ден от създаването на състава. А с невероятния си глас, пленяващ и запомнящ се, говори водещият Рангел Вангелов. Той ни пренесе в различните фолклорни области на Република България, техните обичай и традиции. Г-н Вангелов за първи път гостува в град Костинброд, но заяви, че това е началото на своето водене в града. Предстой най- голямото му събитие в община Костинброд, а именно Фолклорния фестивал „Шопски наниз”- 2019 година, които ще се проведе през месец май.

Честит юбилей, ТС "Зорница"! Община Костинброд Ви пожелава много творчески успехи и богата дейност! Благодарим Ви, че ни радвате на всички ваши изяви!

Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Община Костинброд

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (206)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete