Събота, 11 Май 2024, 21:28

Цветница е!

28 Април, 09:30
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 585 0


Днес православните християни отбелязват Цветница - един от прекрасните пролетни празници, който се пада в неделята след Лазаровден и предшества Великден. Този ден е специално посветен на момента, когато Иисус Христос е посрещнат в Йерусалим с радост и празничност от множество хора, които го посрещат с маслинови и лаврови клонки.

Според светите текстове, когато Христос влиза в Йерусалим, бива посрещнат от хора, които разпръсват дребни клонки от маслинови дървета, изразявайки така своето почитание и приветствие към Христос като месиански цар. Този празник е едно от най-светлите събития в православната традиция и е изпълнен с радост и надежда за ново начало.

Обичайните обреди на Цветница включват закачане на венци от осветени върбови клонки, които се използват като символ на поздравление и благословение. Хората, след като получат клонките от църквата, ги носят у дома си, където ги поставят над вратата или в домашния си иконостас, вярвайки, че те предпазват от болести и зло.

Венците от върбови клонки идват и с обичаят "кумичене", когато момичетата се събират на реката и пускат венците по водата, надявайки се да намерят любов. Това е и време за радостни момински игри и танци, като традиционното лазаруване.

Така Цветница не само е религиозен празник, но и време за общност и радост, като хората се събират, за да отпразнуват с вяра и надежда възраждането на духа и природата.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (233)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (132)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (49)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (67)
70% Complete