Вторник, 30 Април 2024, 19:32

Ученици обучават пенсионери от Трудовец в компютърни технологии

17 Май 2013, 20:01
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4715 10


Ученици от клуб “Pravets Student Chapter” към американската неправителствена организация „People to People” („Хора за хора“),  дариха днес преносим компютър „NEWLLET PACKARD” на пенсионери от Пенсионерски клуб „Весел живот“ в Трудовец. Дарението е по спечелен проект на стойност 500$, който предвижда младежите и девойките да обучават възрастните хора в умения на компютърните технологии. Предстои да бъде предоставен и принтер. Председателят на Пенсионерския клуб, Петко Лазаров, благодари за „така мечтаната от дълго време придобивка“ и увери, че тя ще бъде от голяма полза в работата на възрастните хора. Благодарност отправи и Марияна Василева, технически секретар на Пенсионерския клуб. Учениците от “Pravets Student Chapter” си сътрудничат с Кметство Трудовец и Пенсионерския клуб от две години.
„Въпреки крехката си възраст, аз и няколко мои съученици, притежаваме огромен натрупан опит във връзка с много спечелени проекти, които продължаваме да развиваме“, заяви Анита Банова от 11-ти „Б“ клас на ГПЧЕ „Ал.Константинов“ Правец, президент на клуба. Тя съобщи, че в рамките на друг спечелен проект, 35 трудовчани ще пътуват до с. Щитарес, Словакия, споделяйки общите интереси и талант на всички тях. „Най-голямата ни цел е да сплотим Вас-хората, дали всичко от себе си, за да станат една горда и своебразна личност с нас-бъдещето на България“, каза още ученичката на езиковата гимназия, родена и израснала в Трудовец.
Сред останалите членове на клуб “Pravets Student Chapter” присъства неговото ръководство: Мая Арнаудова и Любомир Димитров- ръководители, Борислава Георгиева-вицепрезидент,  Нели и Грета Гинчеви-отговарящи за побратимяването с други чуждестранни клубове, Севда Георгиева- връзки с обществеността. Присъстваха още кметът на с. Трудовец-Веселин Драганов, директорката на ОУ“Л.Каравелов“ Стефка Бенчева, поетесата Светла Бенчева и др.
Ученическата изява започна с въведение в работата на „People to People”. Анита Банова представи кратка информация пред присъстващите за историята на неправителтвената организация. Тя е създадена на 11 септември 1956 г. сцел международно сътрудничество и вазимопомощ чрез образователни, културни и хуманитарни дейности, включително и директен обмен на опит между народите от различни страни. Организацията се е посветила в ползата на мира и международното разбирателство. Тя представлява мрежа от 135 страни и членска маса от над 80 хил. семейства и младежи, обединени в доброволни организации. Ораганизацията работи в разработването и реализация на следните програми: Международни програми за посрещане на гости от чуждестранни клубове, социални дейности, концерти, представления, вечери на дружбата, приятелството и др; Хуманитарна програма в помощ на лица в неравностойно положение, екологични дейности, здравно образование; Издаване на бюлетин на клуба; Младежки ученически програми, летни лагери, семинари, студентски стажове и др.
Презентация за спечелените проекти в рамките на неправителствената организация представи накратко Борислава Георгиева. За тази година те са три.
Поздрав към възрастните хора от Пенсионерски клуб „Весел живот“отправиха децата от Дома за деца, лишени от родителски грижи, „Св. Иван Рилски” с.Разлив. В тяхно изпълнение присъстващите видяха няколко ръченици и известни народни песни. Малките и големи танцьорки от Детски танцов състав "Лъженчета“, с художествен ръководител Иван Каменополски, заслужиха аплодисменти след изпълнение на Пайдушко, Дайчово хоро, Весело хорце и танц „Копаница“. Събитието завърши с велоколепните изпълнения на Певческа група за стари градски песени „Весел живот“ към Пенсионерски клуб „Весел живот“ с художествен ръководител Магда Стефанова.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (10)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 18 Май, 07:33

    Няма ли шанс пенсионерите да обучат учениците например как се садят домати и краставици.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Д.ВАсилева 18 Май, 07:50

    Шанс винаги има ,благодарим за идеята

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Trudovec 18 Май, 23:42

    Ani svirkata li gi obu4ava tctc :D

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 19 Май, 09:42

    nomer 3 ti tup li si kakuv si?

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 22 Май, 18:41

    e to nema na koi da se metne :D

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 27 Юни, 17:35

    :lol: оставете на мира манекенката Аааннниии,да не се счупи :conf:

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 27 Юни, 17:36

    С голямо самочувствие
    :roll:

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 17 Юли, 11:32

    i da ima samo4uvstvie ima za6to ne zlobejteeee :twisted: :twisted:

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 19 Септември, 18:02

    pi4enceeeeeeeeeeee

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (193)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (126)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete