Петък, 26 Април 2024, 17:24

Ученици от Етрополе избраха своите професии в инициативата „Да направим филм“

24 Март 2023, 12:39
(1) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 781 1


Д-р Росица Младенова: Благодаря на проф. дтн инж. Цоло Вутов и Група ГЕОТЕХМИН, че дават възможност на учениците от Етрополе да се докоснат до магията на киното

10 ученика от трите училища в Етрополе – ОУ „Христо Ботев“, ПГ „Тодор Пеев“ и СУ „Христо Ясенов“ участват в проекта на Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД „Да направим филм“. Той се реализира съвместно със Сдружение „Арлекин“. Учениците от Етрополе ще правят филми за пет минни професии – IT специалист, маркшайдер, геолог, шофьор на тежкотоварен камион и оператор на челен товарач. Всеки от учениците може да си избере своята роля в киното – сценарист, режисьор, оператор, осветител, монтажист и т.н.
В сряда в комплекс „Етрополия“ се проведе практическото обучение по операторско майсторство, монтаж и звук от режисьора д-р Росица Младенова и оператора Олег Владимиров. На обучението присъстваха и преподавателите, ангажирани с подготовката на децата за инициативата – Десислава Найденова, директор на ПП „Тодор Пеев“, Петя Георгиева, преподавател от СУ „Христо Ясенов“ и Ирена Илиева, преподавател в ОУ „Христо Ботев“.
„Изказвам своята благодарност на проф. дтн инж. Цоло Вутов и Група ГЕОТЕХМИН, че дават възможност на учениците от Етрополе да се докоснат до магията на киното“, каза в началото на срещата си с учениците д-р Младенова. Тя беше подготвила специална изненада за децата. Журналистът Даниел Чипев – родом от Етрополе и продуцент в БНТ, се включи онлайн, за да поздрави и окуражи участниците в проекта. „Имате шанс да правите интересни неща, да снимате въздействащо и по оригинален начин, така че да направите много лайкове в социалните мрежи, а и когато покажете видеата на вашите приятели, съученици и познати, те също да ги харесат“, каза Даниел Чипев. Той обясни на учениците, че най-важното е да имат интересна история, която да разкажат на зрителите.
„Винаги трябва да се опитвате да намерите добра история и да я разкажете. В снимането на видеа, правеното на филми и репортажи това е най-важното - да намерите история, която да разкажете, да намерите сюжет, интересни герои – това, което ще направи впечатление на всички“, каза Даниел Чипев. Той окуражи учениците така: „Най-важното е да експериментирате и да рискувате. Колкото и странно и невъзможно, или дори неподходящо да ви изглежда, пробвайте и експериментирайте. По този начин винаги се получават най-интересните видеа.“
„Избрах си да стана монтажист, да обработвам филми и интервюта. Това ми е интересно и го правя от дълго време. Работил съм за училището, правил съм различни монтажи, а в момента помагам за YouTube канала на моя брат, където всяка седмица обработвам по едно видео по 20 минути. Каналът е за self improvement“, каза 16-годишният Йоан-Марин Пенков от СУ „Христо Ясенов“. За него най-голям интерес представляват професиите на оператора на челен товарач и на тежкотоварен камион. „Чувал съм, че камионите в Елаците-Мед са големи, колкото къща. Събирането на рудата също ми е интересно, защото в момента уча химия и се занимавам с готварство“, разказа момчето.
Професията оператор на челен товарач е интересна и за учениците от ПГ „Тодор Пеев“, които са в паралелка по дуално обучение в специалност „Пътностроителна техника“. „Много ми е интересно. Искам да опитам да снимам с професионална камера“, каза Даниел Нинов от професионалната гимназия. „От професиите в Елаците-Мед си избрах шофьор на тежкотоварен камион, защото бих могъл да работя това“, каза Пламен Василев от ПГ „Тодор Пеев“ и обяснява защо се е включил в проекта: „Включих се в проекта, защото ми е интересно да видя на какво сме способни и какво ще направим. Избрах си да бъда сценарист, защото искам да „разчупя“ човека срещу мен с въпроси.“
Марин Ботев от ОУ „Христо Ботев“ участва в проекта, защото иска да научи нещо ново. „Избрах си да бъда помощник-режисьор. От професиите в Елаците-Мед ми е интересно и искам да карам голям камион“, разказа петокласникът. Да участва в направата на филм за професията на геолога си мечтае Велина Григорова от СУ „Христо Ясенов“. „Името на тази професия ме влече“, аргументира се момичето.
„Видях какво можете да направите и вярвам във вас“ – с тези думи режисьорът г-жа Росица Младенова насърчи учениците от Етрополе да правят филми за минни професии. Готовите продукции ще участват във Фестивал за младежко и детско медийно изкуство „Арлекин“ в град Варна.






Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (6) (1)
    1. добавен от: Анонимен 24 Март, 13:18

    Къде се намира ПГ "Тодор Пеев" ако не е тайна?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete