Събота, 4 Май 2024, 18:32

Ученици от ІІІв клас на СОУ "Христо Ясенов" взеха участие в усвояване техниката на рисуване на етрополските „плескани” яйца

7 Април 2012, 09:37
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 4654 1


Възкресение  Христово  принадлежи към най-светлите и почитани празници сред православните християни. Всеки  човек  го преживява  и усеща по много индивидуален начин, но винаги свързва този ден с радост и вяра.
Приготовленията за празника протичат през цялата предходна седмица. Великденските яйца се боядисват обикновено на Велики Четвъртък или в събота, но учениците от 3в клас от СОУ ”Хр.Ясенов” заедно с класния си р-л Марияна Христова взеха участие в традиционното боядисване на яйца в Етрополския музей седмица по – рано, като проявиха голям интерес, усърдие и талант при рисуването на първото си етрополско „плескано” яйце.
Етрополе е един от центровете в България, където се съхранява традицията за рисуване на великденски яйца с пчелен восък и писалка. Етрополските „плескани” яйца са уникални за България със своята украса и мотиви - петле, бърдуче и теменужки
Повече от 10 години без прекъсване Историческият музей се грижи за съхранението на технологията. На картата на България, където са представени центровете за украсяване на великденски яйца с восък и писалка от 2010г. е включен и гр. Етрополе като функциониращ център, съхранил традицията чрез образователната програма на Историческия музей в Етрополе “Традицията е жива”.

Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete