Петък, 27 Септември 2024, 06:54

Унгарският президент награди Даниела Борисова - директор на Първо ОУ "Васил Левски" (ВИДЕО)

26 Септември, 19:30
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 338 3


В посолството на Унгария се състоя церемония по удостояване на г-жа Даниела Борисова - Милутинович, директор на Първо ОУ "Васил Левски" гр. Костинброд, с унгарското държавно отличие „Златен кръст за заслуги”.

Извънредният и пълномощен посланик на Унгария в София, Н. Пр. д-р Миклош Борош, връчи тържествено на г-жа Даниела Петрова Борисова-Милутинович унгарското държавно отличие „Златен кръст за заслуги”, с което г-н Тамаш Шуйок, президент на Унгария, награждава директорът на костинбродското училище. На събитието присъстваха редица гости - зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова, зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова, народният представител Иван Ченчев, директорът на Унгарския културен институт Сандра Мишкеди, началникът на РУО-София област Росица Иванова, зам. кметове на община Костинброд, учители и представители на дипломатическия корпус на Унгарското посолство.

Повод за високото отличие е изучаването на унгарски език в костинбродското училище, допринесло за сближаването на двата народа и заздравяване на културните връзки. Ученици от Костинброд посетиха преди време и Унгария по проект Еразъм+, където се запознаха с дейността на свои връстници от българското училище в Шармелек. През годините учениците от Първо ОУ "Васил Левски" са чести гости на събития на Унгарския културен институт, свързани с техните национални празници. Освен изучаването на езика в избираемия предмет е заложено и изучаване на унгарска култура и традиции.

Н. Пр. д-р Миклош Борош представи кратка информация за кариерата и заслугите на г-жа Даниела Борисова - Милутинович, след което връчи отличието на директора. Зам. председателят на Народното събрание Росица Кирова изтъкне обществения принос на иновацията изучаване на унгарски език и отбеляза, че този акт е довел и до побратимяване на община Костинброд с унгарската община Мор. "Това отличие е чест и гордост! Поздравявам ви и пожелавам да продължавате по същия начин, а също така поднасям и поздравите си към колектива и учителите, които ви подкрепят през годините", добави Кирова.

Емилия Лазарова сподели в своята реч, че Първо ОУ "Васил Левски" гр. Костинброд е едно интересно училище - създало своя облик с интересно обучение, с граждански ценности, с езиково многообразие, то единственото училище в България, в което се изучава унгарски език от 1 до 6 клас. "Всичко това се случва и благодарение на директора на училището г-жа Даниела Борисова - Милутинович,. Именно тези усилия са високо оценени от унгарската държава. Уважаема г-жа Борисова, приемете нашите поздравления за високото отличие", завърши заместник-министърът.

От своя страна г-жа Борисова благодари за подкрепата и оценката на унгарския президент и Посолството на Унгария, на Сандра Мишкеди, която се превърна в истински приятел на училището, ръководството на община Костинброд, както и на Николай Борисов, който като зам. областен управител направи връзката с Унгарския културен институт и се стигна до изучаването на езика. Борисова, видимо развълнувана, сподели, че изминатият път до момента не е бил никак лек, но с подкрепата на различни партньори се стигна до успешните дейности по изучаване на унгарския език и култура.

На официалната церемония се обсъди и идеята училището да стане базово за Софийския университет, като студенти от висшето училище преподават унгарски в Костинброд. Подкрепа за идеята изразиха и зам.-министърът, както и унгарските дипломати.





Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 26 Септември, 19:58

    Да си го върне отново националиста Борисов в училището, но надали, късно е да стане зам директор на същото. Той сега се готви за софийското училище да стане директор, доста ще пише по концепцията си ;) има и време. А кой ще пише тези статии, като нечистия няма да има време ...?

    • (0) (0)
      1. добавен от: Анонимен 26 Септември, 20:01

      Ти на Борисов не го мисли, или искаш да му седнеш в скута

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 26 Септември, 20:52

    Седни му ти, тъкмо да усетиш нечистоплътността на един учен нарцис

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (77)
70% Complete
Не (261)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (23)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (81)
70% Complete
Всички са маскари. (124)
70% Complete