Сряда, 23 Октомври 2024, 03:33

Уникално: прожекция на еуфорията на сливничани от САЩ'94

9 Юли, 11:16
(1) (0)
Сливница - Новини
Прочетена: 633 0


Нестандартна прожекция ще се състои в Сливница. Ще бъдат излъчени кадри с усмивките и еуфорията на сливничани в по повод победата на България над Германия на световното първенство в САЩ през 1994 г.

Прожекцията е своеобразна "машина на времето", като ще представи неописуемата еуфория на сливничани по повод една от най-големите футболни победи в българския футбол. Кадрите са заснети от Данчо Видеото преди точно 30 години. На 10 юли 1994 г. на стадион „Джайънтс Стейдиъм“ в Ийст Ръдърфорд, в четвъртфиналния двубой Пеневата чета обръща резултата срещу титана Германия и побеждава с 2:1. Излъчването на кадрите ще се състои на същата дата - 10 юли, но 30 години по-късно, от 21:00 ч. на екрана на централния площад в Сливница.

Преди 30 години срещата България-Германия не се очаква да бъде оспорвана. В единствения дотогава мач на двата отбора на световни първенства Германия печели с 5:2 в груповата фаза на Световното първенство през 1970 г. в Мексико. България няма победа на световни първенства преди 1994 г. и успехът срещу Гърция във втория мач от груповата фаза е първият за страната в историята на турнира. Това е вторият път, когато България участва във фазата на директните елиминации на световни първенства и влиза в двубоя с отрицателна статистика срещу съперника си, без постигната победа в официална среща. До този момент Германия е трикратен световен шампион и все още действащ такъв, след като печели последната си титла четири години по-рано на Световното първенство през 1990 г. в Италия. Бундестимът няма загуба на четвъртфинал в надпреварата от 32 години, като последно губи на тази фаза по време на Световното първенство през 1962 г. в Чили от Югославия.

Двубоят завършва с неочаквана победа за България. Германия повежда от дузпа чрез Лотар Матеус в началото на второто полувреме, но след голове в рамките на три минути в средата на втората част, първо на Христо Стоичков от пряк свободен удар и след това на Йордан Лечков с летящ плонж с глава след странично центриране от игра, мачът завършва 2:1 за България. С победата си България постига първи успех над Германия в официална среща и се класира за първи полуфинал на световно първенство. Към 2024 г. това е и единствената победа на България в историята на елиминационната фаза на турнира в редовното време. За Германия загубата означава най-слабото представяне на страната от Световното първенство през 1962 г. и първо елиминиране преди финала на световно първенство от Световното първенство през 1978 г. в Аржентина.

За България това е най-големият успех на международно футболно ниво към 2024 г. Впоследствие мачът многократно е определян от българските медии и общественост като най-великия за националния отбор, а победата се разглежда като национална гордост.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (88)
70% Complete
Не (304)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (29)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (102)
70% Complete
Всички са маскари. (161)
70% Complete