Събота, 27 Юли 2024, 16:47

Управителят на “Марконис” с презентация на престижен форум в Лисабон

11 Юни, 15:00
(4) (2)
Ботевград - Новини
Прочетена: 947


Управителят на Езиков център “Марконис” д-р Николай Николов се завърна от Лисабон, където изнесе научна презентация в рамките на международната конференция “MATSDA”, провела се на 5 – 6 юни т. г. в португалската столица.

Международната конвенция, организирана съвместно от Асоциацията за разработване на материали (MATSDA), базирана във Великобритания и Факултета по социални и хуманитарни науки (FCSH) на Лисабонския Университет NOVA (Universidade NOVA de Lisboa) протече под формата на пленарни доклади, паралелни презентационни сесии и постерни презентации в базата на FCSH в Лисабон. Престижното събитие даде трибуна на над 60 презентатори от 25 държави на шест континента, основно от научните и университетски среди, да споделят в научната общност последните си изследвания, разработки и иновации в областта на чуждоезиковото обучение.

Основните фокуси на представените научни и приложни лигвистично-педагогически изследвания отразяваха тематиката на конференцията - “Материали за развиване на комуникативните умения”. Сред водещите презентатори бяха проф. Браян Томлинсън и д-р Хитоми Масухара (Ливърпулски университет, Великобритания) и един от водещите автори на английска методическа литература доц. Скот Торнбъри – двукратен носител на награди ELTons на Британския Съвет в Обединеното Кралство (често назовавани от британските медии и преса “Оскари за иновации”).
Презентацията на д-р Николай Николов, озаглавена “T.I.M.E. за естествено общуване в класната стая по английски език като чужд” предизвика видим интерес у научната публика по време на сесията му. T.I.M.E. (Teenodrama Interactive Method in English) е метод за преподаване на езика цел /английски/ на професионални театрални техники, базирани на Системата на Константин Станиславски, посредством които обучаваните успешно повишават интерактивните си говорни умения на чуждия език. Допълнително специално разработената от Николов система на T.I.M.E. (само)оценяването позволява на преподавателите (както и на самите обучaвани) да отчитат и сравняват прогреса в интерактивните говорни умения на участниците в T.I.M.E. обучението.

След международното признание, което получи T.I.M.E. през 2015 год. с номинацията му от Британския Съвет в Обединеното Кралство за най-престижните награди в областта на обучението по английски език като чужд ELTons, методът беше успешно представен от автора му – д-р Николов на международни конференции в редица водещи образователни институции като Университета Оксфорд, Московския Държавен Университет, Университета Джорджтаун, Сорбоната, Националния Университет на Сингапур, Федералния Университет на Рио де Жанейро, Американския Университет в Кайро и др. в Европа, Азия, Африка, Северна Америка, Южна Америка и Австралия.

“Изключително много се радвам, че отново имам възможността да пътувам и презентирам, тъй като вследствие на пандемията от Covid 19 през последните няколко години бяха отменени десетки подобни конференции. За мен популяризирането на метода T.I.M.E. никога не е било самоцел, а професионална отговорност да споделя с възможно най-много колеги по света методологията и приложението на един доказано ефективен начин за развиване на интерактивните говорни умения на изучаващите английски език като чужд юноши. А обменът на иновативни методи и практики между нас – преподавателите – е от ключово значение за академичните умения, компетенции и впоследствие, вярвам, успехи на обучаваните ни”, отбеляза след пристигането си в България д-р Николай Николов.


Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (48)
70% Complete
Не (169)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (15)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (43)
70% Complete
Всички са маскари. (71)
70% Complete