Понеделник, 29 Април 2024, 22:01

Увеличават драстично цените на билетите за пътуване с влак от 7 май

15 Април, 12:23
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1038 4


Българските държавни железници (БДЖ) обявиха увеличение на цените на билетите за пътуване с влак средно с 20%, което влиза в сила от 7 май 2024 година. Това решение е в резултат на драстичното увеличаване на разходите на дружеството през последните години.

Според официално съобщение на БДЖ, увеличението е наложително, като реакция на значителните нараствания в основните разходи за гориво, електроенергия и трудови възнаграждения на служителите. През периода от 2021 г. до края на 2023 г. разходите на дружеството са се увеличили с 23.2%.

Индексът на инфлация за същия период, според Националния статистически институт, е 31.9%, което допълнително подчертава необходимостта от промяна в ценовата политика на БДЖ.

Цените на билетите за пътуване с влак ще бъдат увеличени средно с 20% за различните видове превозни документи. Променят се и цените за резервация на места в спални и кушет вагони, както и за абонаментни карти и картите "Класик" и "Младеж".

Важно е да се отбележи, че цените на железопътните карти "Дете", "Учащ", "Семейство", "ТПЛ" и "Възрастен", които са на символична стойност от 1,00 лв., няма да се променят.

Децата до 7-годишна възраст ще продължат да пътуват безплатно, но е необходимо да представят документ, удостоверяващ възрастта на детето, и да бъде издаден билет с нулева стойност.

Спалните вагони ще предоставят възможност за пътуване на деца до 7 години без допълнително заплащане за ползване на отделно легло.

БДЖ призовава пътниците да се запознаят с новите ценови условия предварително и да планират своите пътувания съобразно с тях.


Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (6) (0)
    1. добавен от: Анонимен 15 Април, 14:07

    Не стига,че условията са пълна трагедия, ами билети ще дигат, пак ще си пълнят джобовете. В тая каца без дъно се изляха милиони,които потънаха в дълбоките джобове.

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: Анонимен 15 Април, 20:33

    Голям праз - ще пътуват празни.
    И без това е пълна мизерия в тези влакове.

  • Отговори (1) (0)
    3. добавен от: Райчо Правец 18 Април, 13:03

    Не са вдигани от 10години тоо ток пак ни е го плащаме.относно мизерий те взе влакове вие си я правите не друг.та не коментирай те.добре че има .има села където няма влак няма автобус.магазин работи до обед.какво да кажат те.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Мая 21 Април, 19:36

    Пътувам 16 години Шумен - Варна и обратно 20 дни в месеца, защото работя /в Шумен,а живея във Варна. Бяхме нахапани с колежката от дървеници във вечерния влак София- Варна, ноември месец. Хванах по дрехите и в обувките си 4 дървеници, които занесох на директора на
    жп гара Варна,да го види. Бяха живи. Живяха без храна повече от месец...нямам думи какъв ужас изживях! Вече се връщам само с автобус вече 2 години и никога не съм се качвала във вечерния влак...

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete