Четвъртък, 16 Май 2024, 04:43

Ужасна миризма на входа на оранжерията в Трудовец

11 Юли 2015, 14:06
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5038 48


Пред сериозен проблем е изправена оранжерията в с.Трудовец, след като от продължително време няма къде да депонира растителните отпадъци, образувани в резултат на добиване на зеленчукова продукция. Това стана ясно, след като жител на селото изпрати сигнал на редакционната ни поща. Той се оплака, че на входа на оранжерията се носи нетърпима зловонна миризма.

След наша проверка стана ясно, че сигналът е основателен. По закон Общинското предприятие „Регионално депо за твърди битови отпадъци” Ботевград няма право да приема такъв вид отпадъци, стана ясно след като се свързахме с управителя Милчо Илчев. По думите му от оранжерията са ходили до депото, но са върнати с мотива, че този вид отпадък не се изхвърля тук. Илчев дори е препоръчал на частния земеделски производител Румяна Величкова да загробва растителните отпадъци в двора на оранжерията. Такива са изискванията.
Потърсихме за коментар Румяна Величкова, за да каже как вижда решаването на проблема и най-вече предотвратяване разнасянето на неприятната миризма, тя не пожела да даде изявление. Кога и как оранжерията ще компостира отпадъците не е ясно, както и докога живеещите наблизо трудовчани ще проявяват търпение! Засега частният земеделски производител складира отпадъците на входа на оранжерията.

Най-близката инсталация за биологично третиране на отпадъци се намира на Хан Богров. Там обаче се транспортират само зелени биоотпадъци (градински) - трева, клони, храсти, листа, растителни отпадъци, хранителни и кухненски - плодове и зеленчуци, месни и млечни продукти, сготвена и сурова храна и др. Инсталацията не приема селскостопански отпадъци и тор.  

Съгласно Правилника за добра земеделска практика /ПДЗП/ основно изискване за добро управление на органичните торове е всяка ферма да разполага със съоръжения за складирането им с достатъчен капацитет. Всички торови ями и други съоръжения трябва да са обезопасени от просмукване. Всички септични и силажни ями и торища да имат колекторни канали за отвеждане на отпадъчните води в подходящи съоръжения за следващо третиране.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (48)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Жител 11 Юли, 14:47

    Благодарим Ви, мила редакция за навременното излъчване на този материал.
    Благодарим Ви, за отзивчивостта и точното разследване и отразяване на проблема.
    Този случай не е единствен. Проблемът продължава от години.
    За Румяна Величкова грижата за кучетата, които живеят в оранжерията / което не е лошо / е на първо място пред грижата за хората, които работят там и са длъжни да бъдат тровени с тези отровни отпадъци, както и жителите на село Трудовец.
    Не веднъж са случаите на ухапвания и нападения на хора / клиенти и работници / от тези нейни възпитаници - но нищо чудно за нея хората и проблемите им са на последно място.
    Първенютата, като нея заслепени от милионите, които печелят на гърба на бедните и отрудени хора работещи за насъщният при 50 градусова температура, пътуващи от километри и припадащи в халетата / за, което не се съобщава за да не смята за трудова злополука !?/ не вярват, че не парите са най-важното нещо в живота, а ЗДРАВЕТО, ЗДРАВЕТО на тези на чиито гръб " мама купува на детето си " джип за 200 х.лв.!? И не само това - тук трябва да влезат представители на Инспекцията по труда, одитори, данъчни за да се направи пълна ревизия на дейността й, като се надяваме, че този път парите й няма да подкупят проверяващите, както и да се прикрият нарушенията й!?
    Благодарим Ви.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 11 Юли, 15:35

    Тая плаща на Драганов да си мълчи, всички го знаем. Мисля, че е време всички подлоги на драганов който затриха селото да се изметат

  • Отговори (1) (0)
    3. добавен от: Анонимен 11 Юли, 16:19

    Незнам дали плаща на Драганов но стои зад гърба на един изпечен крадец ИВО КАМЕНОВ

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 11 Юли, 16:21

    Георги Ватев нямате ли срам с ИВО крадеца да ходите при Величков за съдействие

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 11 Юли, 16:24

    Ватев срам нямаш ли

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 11 Юли, 16:25

    Драганов сляп ли си

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 11 Юли, 16:44

    Най голямата подлога е ИВО КАМЕНОВ

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 11 Юли, 16:56

    Ами да, Драгановата щерка " купува " къща за "жълти стотинки" до тази на баща си, ремонтира я, лустросва я, с какви пари!? На банката в, която работи и на, която е ипотекирана!? Или!??? След това ще я продаде за двойна и тройна цена и ето защо хората искат да бъдат кметове!!! Да не говорим за синът му, който няма елементарно възпитание и обръщение към хората в селото! Кои са му приятелите - ДиТко на Георгиев !!! :uups: За какъв се смята - за охранител!? :D Или!??

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: ff 11 Юли, 18:55

    риосв няма ли? министерството на околната среда и водите има зелен телефон-звъннете, подайте сигнал. Подайте сигнал на 112, в телевизиите, направете нещо, пък тогава викайте, че няма смисъл. Защото като почнат глобите ще намерят къде да изхвърлят отпадъците.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 11 Юли, 19:09

    Прав си 2 вси;ки подлоги вън единия е ИВО КАМЕНОВ

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (243)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete