Четвъртък, 19 Септември 2024, 03:15

В интервю за „Балканец“, зам.-министърът на образованието Таня Михайлова: „Повече дисциплина в училище! Класната стая е отражение на нашия живот“ (ВИДЕО)

16 Септември, 13:44
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 887 2


Необходима ли е повече дисциплината в училище? Не станахме ли свидетели на провала на либералното възпитание и образование, в което учениците нямат необходимия респект към учителя? Не се ли фокусирахме твърде много върху дигитализацията, за сметка на дисциплините физическо възпитание, музика, изобразително изкуство, които възпитават мироглед и естетически възприятия; защо все още тези предмети се определят като маловажни? Редно ли е децата със СОП да бъдат взимани от ресурсните учители именно в часовете по музика, изобразително изкуство и физическо възпитание и на практика да бъдат лишавани от тези занятия?

Ето част от отговорите на горецитираните въпроси, които поставихме на зам.-министъра на образованието Таня Михайлова, която призова за повече дисциплина в училище:

„Дисциплината не е система на санкции, а се основава на взаимното уважение. Ние трябва да уважаваме труда на учителя, а уважението идва в резултат на взискателността на учителите. Нормално е учителят да изисква и той не е лош, заради това че изисква. Учителят изисква, за да даде и хоризонти на ученика. И когато се разбере че дисциплината е отношение, а не принуждение, тогава нещата идват съвсем естествено. Учителите трябва да знаят, че те са хората, които възпитат усещане у децата за ред и правила. Аз не бих говорила за либерализъм или консерватизъм по отношение на дисциплината, а за взаимно уважение – това е основата за доброто взаимодействие – педагогическо, в класната стая. Трябва да научим децата сами да се справят, да покоряват предизвикателствата и сами да вървят по своята пътека.“

По случай Новата учебна 2024/2025 година, зам.-министър Таня Михайлова отправи следното пожелание:

„Удовлетворяваща учебна година за колегите! Да знаят, че когато са екипни, ще постигат повече успехи! Нека споделят с родителите своите похвали към учениците, но и своите тревоги, защото класната стая е отражение на нашия живот. Обръщам се и към по-младите колеги – нека влязат в класните стаи и останат там, защото училището зарежда с толкова много емоции и няма друга професия – като учителската, която да носи такава удовлетвореност!“

Още по темата, вижте в интервюто на „Балканец“:






Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 16 Септември, 14:22

    Тази леля доста си противоречи, ама е единтвената с ум в главата от цялата плеяда тунеядци от МОН.

    • (0) (0)
      1. добавен от: Анонимен 16 Септември, 20:12

      Сигурен ли си?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (73)
70% Complete
Не (248)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (21)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (74)
70% Complete
Всички са маскари. (112)
70% Complete