Четвъртък, 13 Юни 2024, 17:45

В калотинската църква „Св. Троица“ празнуваха Петдесетница (ВИДЕО и СНИМКИ)

4 Юни 2023, 19:57
(0) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 1464 0


Църквата „Св. Троица“ в Калотина отбеляза храмовия си празник на Петдесетница със служба, водосвет и курбан за здраве. Служенията бяха водени от отец Красимир и отец Тома, които четоха коленопреклонни молитви и разказаха за смисъла на празника.

След службата беше направен водосвет, като духовниците поръсиха всички за здраве, започвайки от децата и мъжете, а след това осветиха и вкусния курбан, за който се беше погрижила Цветелина Йорданова. Общата трапеза и раздаването на храна е част от християнската традиция, целяща да приобщи към църквата миряните, като има освен това има и социална функция – на общите маси се събират млади и възрастни, от селото и такива от далеч, които са дошли да се видят с близки, роднини, да се запознаят с нови хора и да споделят заедно празника.

Петдесетница (или Ден на Света Троица) е един от най-големите християнски празници. Смята се, че това е рожденият момент на християнската църква. Той прославя явяването на Светия Дух върху апостолите на 50-ия ден след Възкресението (след Великден). На следващия ден (понеделник) е Ден на Светия дух (Духовден).




Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (1)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (1)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (7)
70% Complete
Не (14)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (1)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (2)
70% Complete
Всички са маскари. (11)
70% Complete