Неделя, 5 Май 2024, 06:47

В ОУ "Васил Левски", с. Видраре, отпразнуваха 8 април - международния ден на ромите

8 Април 2013, 18:52
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 4088 6


 Под мото "Слънцето свети еднакво за  всички" в ОУ “Васил Левски “ -  с. Видраре, отпразнуваха  8 април - международния ден на ромите.  Гости и участници в празника бяха ученици, учители и възпитатели от ОУ “Христо Ботев” и  ДДЛРГ   в  с. Разлив, възпитатели и деца от ДДМУИ - с. Видраре,  пенсионерския клуб в с. Видраре , родители и близки на учениците, граждани и общественици. Специална подкрепа получихме от кметство с. Видраре в лицето на Миглена Димитрова и нейните помощници.
Главен организатор на празника беше директорката Мая Пенчева.     
Разноцветните  балони и изкусителната кулинарна изложба създаваха допълнително настроение и усещане за нещо весело и приятно, което се случва тук и сега с всички присъстващи. 
С  кратката  история на празника ни запозна Валентина Цветелинова от ІV клас, а  момичетата от клуб “Шарен свят” изпяха песента “Джалма.
После започнаха състезателните игри: “Отрежи си награда “, “Изпържи рибката”, “Отгатни гатанките и подреди отговора”, “Уцели баскетболния кош”, "Най - добър танцьор”, “Дупепуканица на балони”, “Теглене с въже”. За всяка игра се сформираха произволни отбори, в които по регламент участваха и родители.
Победителите получиха награди - лакомства, книжки, играчки и много овации 
от публиката. Родителите за пореден път оказаха подкрепа на децата си.
Кулминацията на празника бяха танците и кулинарната изложба.
Танцьорите от различни възрасти показаха умения в областта на  народните танци, 
кючека и дискоритмите. Г-жа Божинова, директорка на ОУ“Христо Ботев” в село Разлив, и нейният партньор от същото училище спечелиха първо място, следвани от двойките Магда и Радой, и Тотка и Лидия. 
Кулинарни умения премериха 15 майстори. Топли баници, весели сладки и мъфини, торти и кексове, хрупкави пилешки хапки и оригинални кифли крещяха безумно да бъдат опитани и оценени от журито. Вкусотиите бяха плод на майките от Манаселска река, пенсионери от Видраре и гостите ни от с. Разлив. Първа награда -  йенска купа - спечели кексът на  леля Гергана от Видраре, втора - тиган с керамично покритие - баницата на леля Цонка пак от Видраре и трета - форма за кейк - сладките на учениците от Разлив. Парите за наградите бяха осигурени от мартеници, изработени и продадени от ученици от Видраре.
После всички присъстващи се почерпиха сладичко с всичко, направено с много любов за празника, и си обещаха отново да се срещнат. Учениците бяха щастливи от новите приятелства и от родителската подкрепа. 
 Тотка , родител, сподели, че високо оценява това, което прави училището и учителите и очаква дъщеря й Мария да завърши успешно 8 -ми клас и да продължи по-нагоре. Лично ще следи за редовното й присъствие в училище и ще помага с каквото може. Тя винаги участва в празничните ни инициативи, дори и като артистка.
 Цветелина, родител, бивша възпитаничка на училището, дава висока оценка на  материалната база и има по- големи изисквания към учителите и дъщеря си.     Сравнявайки я  със себе си като ученичка, казва ,че дъщеря й знае много повече от  нея и иска да завърши  средно образование. Ще помага в училище с каквото може.
Биляна, бивша ученичка, несемейна, смята че образованието е много важно и съветва всички ученици да учат и след 8 клас, защото това е възможност да си намерят  работа, а родителите им да ги подкрепят. 
Така  мислят все повече родители и се доверяват на училището ни. А този празник страшно им  допадна и дори бяха  участници  в някои от отборите.
Като многоцветна градина изглеждаше залата с развеселената публика. 
Много усмивки и много  защо провокира празникът като например:
Защо не можем винаги да сме така задружни -  без етнически разделения и предразсъдаци?
Защо все по-често се  мразим, а не се уважаваме?
Защо този тежък кръст с интеграцията  трябва да го носят само учителите и ..
то не всички?
Защо обществото вини  за всички негативи у децата само училището?
Защо на училища с преобладаващ ромски състав не се гледа сериозно, макар че работещите в него са сериозни  хора и си гледат отговорно работата? 
Тук се опитваме да променяме нагласите. Не е лесно, нали?
Ако всички опитате, дали пък няма да завали благодатен дъжд от добри неща и … усмивки.
 
 
 
БН
 


Източник: http://balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 9 Април, 08:00

    голямя цигания - БРАВО!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 9 Април, 08:00

    :x :x :x :x

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 9 Април, 08:05

    Коя ли пък е тая леля Гергана с първата награда?Дали не е свекървата-гуру на кметицата Миглена? Явно покрай безкрайното забъркване на интриги се е научила да забърква и кексчета. Дано само да не са отровни!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 14 Април, 16:23

    Да

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: От един човек, който винаги цени хубавото, пък дори и то да е малко 15 Април, 16:51

    Към 1,2, 3 ,4 Вие вероятно сте осакатени хора комплексари, които винаги търсят лошото, не виждат хубавото, озлобени от живота, неуспешни като Ч О В Е Ц И , грандомани без покритие, мразещи първо себе си, а после и другите. Всъщност бездушници...., мъртви души.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: OT BIDRARE 16 Април, 00:53

    КЪМ N-5 МНОГО СМЕЛО СЕ ИЗРАЗЯВАШ ЯВНО ПОЗНАВАШ ЛЕЛЯ ГЕРГАНА СТРАШЕН ЗАЩИТНИК СИ!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete