Петък, 29 Март 2024, 07:48

В село Своде отбелязаха Световния ден на Книгата и авторското право

25 Април 2013, 07:49
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3516 0


На 24 април в село Своде се проведе среща по случай Световния ден на Книгата и авторското право.Тя започна в 18 часа в Салона на Читалището.,,Най-безценното приятелство е това с хубавата книга" и ,,Светът не би бил същият, ако ги нямаше книгите" с тези думи бе открита срещата. Накратко бе обяснено,че причината да бъде избран този ден е факта,че тази дата се свързва с рождението и смъртта на много бележити автори. Беше прочетена кратка история за книгата,както и интересни и мъдри мисли. Село Своде се гордее със своите талантливи автори. Затова вместо традиционното за този ден четене, бяха представени творци от Своде . Достойно място бе отредено на вече покойния Васил Маринов за книгата му ,,История на село Своде".  Прочетени бяха и откъси от книгата,,Под Стария дъб"на Асен Нитов,също родом от Своде. Познатият с материали до весник ,,Над 55 " уважаван своденин Богдан Бочев представи своя поезия и материали с битова тематика. Приятна изненада за всички  бе стихотврението на Надежда Панталеева написано от нея за Своде. По-младият потомък на Своде- Димитър Димитров представи свое есе на тема ,Книгата или Интернет". Със изложба от над 50 свои картини се представи друг млад творец Владимир Димитров. 
Накрая бе прочетено поздравително писмо от акьора Христо Гърбов. 
Димитринка Йотова,секретар на Читалилището подари на авторите книги като се обърна към тях с думи на благодарност и пожелание за нови творчески успехи. С пожелание за бъдещи успехи и подарък към 12-годишния художник се обърна и неговата преподавателка по Изобразително изкуство Веска Петкова.
Вечерта завърши с пожелание към всички за приятно четене на нова и любима книга.

Поздравително писмо от актьора Христо Гърбов  
 
Скъпи съселяни,
Щастлив съм, че в любимото ни село днес се празнува денят на книгата. Съжалявам, че не мога да бъда с вас, но съм сигурен, че ще бъде интересно и вълнуващо.
 
Книгата е едно от най-важните неща в моето семейство от детството ми, та до днес. Едно време майка ми ми казваше: „Христо, чети книги, да не бъдеш тъп.” Аз се смеех, но все пак я послушах и сега съм й много благодарен, защото книгите наистина отварят очите на човек за най-различни важни неща, които иначе никога няма да му хрумнат. А на артистите непрекъснато им се налага да четат пиеси в театъра и сценарии в киното, без които няма да ги има ролите и героите им.
 
Четенето може да бъде голямо приключение и да носи голяма радост и утеха. На човек може да му стане и малко мъчно, докато чете, но тъга има и в хубавите песни, и в хубавите филми, точно както е в живота. Аз харесвам хората, които четат и развиват знанията, ума и въображението си. Който чете, зло не мисли.
 
Горд съм с вас и ви пожелавам хубав ден. И да четете, ей! 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete