Неделя, 5 Май 2024, 05:44

В село Видраре почетоха паметта на Апостола

19 Февруари 2013, 16:49
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3235 5


На 19.02. 2013 г. В ОУ „ Васил Левски” – с. Видраре приключи седмицата, посветена на Левски. В 11 ч от училището тръгна  шествие, начело с училищното знаме.   Пред едноименния паметник  в селото учителите и учениците, граждани и общественици почетоха заедно паметта на Апостола с поднасяне на цветя, с едно-минутно мълчание и с поетичен рецитал.  Гости  на събитието бяха кмета Румен Гунински и председателят на ОбС Николай Яхов. Румен Гунински и Миглена Димитрова, кмет на село Видраре , положиха цветя от името на общинската и местната общественост.

Учениците Спас, Павлинка и Мария от ІVклас и Георги от VІІ клас рецитираха вдъхновено стихове за Левски. Словото но Баряна Николова, учител по литература, ехтеше на площада пред застиналите в уважение граждани:

„И днес, след толкова години, неговото име вълнува, задава въпроси, на които не винаги знаем верния отговор. Левски е в нас, а ние сме във времето, което ни обръща: ровим се в миналото, лутаме се в настоящето,  търсим мостове, по които успешно да вървим към бъдещето. Неговото име е като фар в бурно море, който ни показва верния път. Само ни трябват очи да го видим, ум и воля да го следваме.

 Та нали той казва:
„Всички хора в България ще живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от Бога да живее човекът... Само така ще бъдем равни на другите европейски народи... С моята смърт не свършва пътят, който трябва да извървите”.

За Видраре е гордост и отговорност, че Левски е идвал тук, че е основал комитет, че е пробудил духа на неговите жители. Туняковият хан е заключил шепота на революционното му слово, а улиците  тук се гордеят, че са докосвани от неговите свещени стъпки. Светиня е това кътче на България. Видрарци, пазете го !

Левски днес е мярка. Велика мярка за всичко и за всички. Но доколко ние в новото  време на безродство и богохулство достигаме тази мярка!? Мярка за свободолюбие, борбеност, всеотдайност, отговорност, честност... Дълъг е списъкът от тези качествени показатели на мярката „Левски”.

И сякаш  още по – силно изплува в съзнанието ни днес легендарният  му образ, създаден от народния поетичен гений:
                                  
Небе се с ръка не хваща,
 слънце се с уста не гаси,
 вятър се с въже не връзва,
 море се с лъжица не суши,
 ръка се назад не връща           
  и баш комита се не хваща.”
 
Дали това , което направихме в твоя памет, е  достатъчно, Апостеле?!  Един кът, конкурс – рецитал,  почистване на музея и на паметника ти, цветя … Едва ли!
Но сме ти признателни и с гордост носим твоето име! 
 
 
    Боряна Николова-учител


Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: анонимен 19 Февруари, 17:12

    Колко ученици има в това училище? - 30 - тина дали се събират за деня в училището.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 17:46

    Броят на учениците няма значение, №1. Важно е как се работи с тях

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Не видрарец 19 Февруари, 18:39

    За съжаление сега Видраре вече както много села "със затихващи функции",но по време на революционните борби и след освобожденските войни които води България,малко са селата в района ,които могат да се похвалят с такова участие,каквото имат видрарчани!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 20:50

    За пръв път чувам такава простотия №2, че броят на учениците няма значение. Че то от броя на учениците учителите си изкарват заплатите. И много ми е интересно как се работи с тях? Могат ли да четат и пишат? Съмнявам се.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 23:08

    Дечицата, като ги гледам, са от новите българчета. Но, какво да се прави? Да живее БКП! Видраре е едно от най-затъпелите от комунизъм села в България. Неизменно 99% гласоподават за Партията - кърмилница на Паца.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete